menu

kokox

stickymenu

MÜREKKEP ÖRNEKLERİ INK SWATCHES


Hemen hemen hepimiz dolmakalem yığdığımız gibi kağıt, defter ve mürekkep de biriktiriyoruz bir kenarlara. Fakat rengarenk oluşlarından mı? dır, nedir? bilemiyorum. Mürekkeplerin yeri bir ayrı. Mürekkepleri ve örneklerini biriktirmenin bir çok yolu var. Ya tüm şişeyi veya numune olarak belli bir miktarı satın alıyor ya da toplantılarda bir arkadaşın yanında getirdiği şişeden dolmakaleme çekiyor yahut da kağıt parçalarına bu mürekkeplerden sürerek görsel örnekler ediniyoruz. Bir tür mürekkep koleksiyonculuğu söz konusu, bu edinme yöntemlerinin tamamında. Fakat bu koleksiyon türünün en rastlanılanı, mürekkep sürülmüş kağıt parçalarını saklayıp kataloglamak. Bu renk örneği kartelalarına İngilizce Swatch, Swab adı veriliyor. Bu yöntemle, istenilen marka mürekkebin nasıl göründüğüne kolayca ulaşabilmek mümkün. Ayrıca mürekkep satıcılarının elini çok rahatlatan ve müşteriye tereddüte yer bırakmayacak şekilde fikir veren bir tasnif sistemi. Bazı markalar ise kutularının üzerine renk örneklerini koyuyor olsalar da renk örnek kartelaları, derli toplu olma ve birarada her yere götürebilme istekleri yüzünden dolmakalem meraklılarının vazgeçilmezlerinden.

Fakat bu renk örneği edinme yönteminin uygulamasında bazı eksiklikler mevcut. Bu eksiklikler daha sonra renklerin solmasına, uçmasına sebep oluyor. Bu kez, sizlere bu tür aksaklıkları yaşatmayacağı gibi mürekkebin renk bileşenleri, tonları, renk konsantrasyonu, agresifliği, renk saflığı gibi bir çok parametreyi anlayabileceğiniz bir mürekkep renk kartelası hazırlama yönteminden bahsedeceğim. Dolmakaleme, deftere, mürekkebe harcadığımız bedellerin yanında hem ucuz hem de basit bir yöntem.

Öncelikle %100 Pamuk, Soğuk baskı, 300-340 gsm. kağıt ağırlığına sahip A5 ebadında kaliteli, sipiralli bir suluboya defteri veya bloğu ediniyoruz. Bu yöntemin başarılı olmasında suluboya kağıdının kalitesi çok önemli olduğu için marka vermeden edemiyeceğim. Bu iş için Arches ya da Canson markasının ilgili özellikteki ürünleri uygun ve bizim piyasamızda bulunuyor. Yalnız bu tip kağıtlar, fiyat bakımından oldukça tuzlular. 10-12 yapraklık bloklar halinde satılıyorlar. Geri kalan malzemeler ise, yarım çay bardağı su ve kulak pamuğu çubukları. Eğer kulak pamuğu çubuklarınız yok ise, bir suluboya fırçası, ya da bunun yerine işaret parmağınızı çekinmiyorsanız rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yardımcı malzemelerin tamamı bunlar.
Bir kere alıştıktan sonra size son derece rahat gelecek bu renk kartelasının nasıl hazırlandığına bakalım.

A5 suluboya kağıdını bloktan aldıktan sonra makasla iki eşit parçaya bölerek iki adet A6 10x15cm. ölçüsünde suluboya kağıdı elde ediyoruz. Bu A6 ölçüsündeki her bir kağıdı 5x10 cm. ölçüsünde kartlar elde edebilmek için üç eşit parçaya bölüyoruz. Böylece her bir mürekkep için kullanacağımız, 5x10 cm. ölçüsünde ufak kartlar elde ediyoruz.
Şimdi de renk örneklemesi bu kağıt üzerine nasıl yapılıyor, onu görelim.


Bu elde ettiğimiz dikdörtgen şeklindeki kartlardan birinin bir yüzeyini tercihen suluboya fırçasıyla yoksa bolca su emdirilmiş kulak pamuğu ile kuru hiç bir yeri kalmayacak şekilde suya doyuracak kadar ıslatıyoruz. Islatma işleminde su yeterli olmaz ise kulak pamuğunu ihtiyaç kadar suya daldırabilirsiniz. Suyun, kağıdın yüzeyine eşit yayılmış olduğundan emin olmakta, örneklemenin iyi olması için fayda var. Hatta, olmazsa olmaz denilebilir. Bu noktaya dikkat göstermek gerekiyor. Kağıt yüzeyinin tamamen ıslatılmış olduğunu ise kartın yüseyini ışık kaynağına uygun açıyla tutarak anlıyoruz. İlk başta, ıslatılmış kart yüzeyinin ıslanan alanları, kartı ışığa tuttuğunuzda parlak gözükecektir. Makul bir süre kağıdın suyu emmesi için bekleyin. Buna da nasıl karar veriyoruz derseniz. Suyla ıslatılan kağıdın yüzeyi yine ışığa tuttuğumuzda parlaktan mata dönmüşse, kağıt suyu tamamen emmiş demektir.


İşte, mürekkep zamanı.
Temiz bir kulak çubuğunun pamuğuna bolca örneklemek istediğiniz mürekkepten emdirin. Veeeee. Mürekkepli kulak çubuğuyla ıslatılmış örnekleme kartınızın 5cm. enindeki üst tarafına yavaşça bir çizgi çekin. Bir çizgi de hemen çektiğiniz çizginin alt tarafına. Çizgiler, iç içe geçebilir daha iyi. Şimdi kartınızı dik tutarak mürekkebinizin aşağıya doğru kaymasını ve ıslak yüzeyde aşağıya doğru yayılmasını örnekleme kartını dik, hafif yatık, sağa sola oynatarak kontrollü bir şekilde sağlayın. Mürekkebin kağıdın ıslak yüzeyinden kayarak etrafa damlamamasına özen gösterin. Bu sırada mürekkebin kağıdın yüzeyinde kendine yollar bularak dağılıp varsa renk bileşenlerine ayrıştığını göreceksiniz. Kartınızı düz bir zemin üstünde kurumaya bırakın. Harici bir müdahale ile kurutmayın. Oda sıcaklığında kendisi kurusun. Islanma ve kuruma esnasında kağıt kanburlaşacaktır. Kurumanın son aşamasında üstüne bir ağırlık koyarak kartınızı düzleştirebilirsiniz. Kurumuş olan renk kartlarınızın alt kısmına mürekkebin adını yazabilir, sol ya da sağ üst köşelerinden bir delgeç yardımıyla delik açabilirsiniz. Bu deliklerden geçireceğiniz bir halka yardımıyla mürekkep örneklerinizi bir arada tutabilir ve bir kartela haline getirip her yere götürebilirsiniz. Ayrıca kartların arka yüzünde ise mürekkebin yazı örneği ve fikirlerinizi de yazabileceğiniz geniş bir alan oluyor. Böyle bir kartela hazırladığınızda, mürekkeplerinizi renk ve marka temelli olarak gayet rahatlıkla tasnif edebilirsiniz.

Bu renk örneklerinden mürekkebin bir çok özelliğini görebileceğinizi yukarıda ifade etmiştim. Bunları nasıl görüp anlayacağımız konularını ise sizleri yormamak adına ilerideki yazılara bırakıyorum. Herkese keyifli örneklemeler.




    Yazmak Keyiftir. Com

blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy