Bu sıralarda gövdeleri şeffaf akrilik ya da diğer adıyla demonstrator dolma kalemlerden bahisle gitmekteyiz. Bundan önceki yazımda TWSBI dolma kalemler üzerinden bir miktar akrilik kalemlerin yapısı ve sorunlarından bahsetmiştim. İlgili yazıyla en azından akrilik gövdeli dolma kalemlerin nediri, niçiniyle ilgili hepimizde bir miktar bilgilenme oluşmuştur. Zira bu incelememin daha iyi anlaşılmasında önceki yazımın önemi büyük.
Bu incelemenin başlıktan da anlaşıldığı üzere TWSBI Diamond 580 Siyah Kızıl Altın dolma kalem. Gerçi bu dolma kalemin incelemesi daha önce başka bloglarda yapıldı ama benim okuyucularım bir de benim kalemimden daha detaylı ve teknik ağırlıklı olarak okumak istiyorlar.
TARİHÇE / HISTORY |
TWSBI Diamond 580 Black bana göre; TWSBI 530 temel modelinin kullanıcıların ızdıraplı feryatları sayesinde evrilip geliştirilmiş bir modeli. TWSBI firmasının hakkını yemeden söylemek lazım ki; sorunlu ürünleri piyasadan çekmeden sorunları aşmak için o modelin yeni sürümü yerine yeni modeller geliştiriyor. TWSBI Diamond 580, sorunlar neticesi daha iyisini yapma çabasında TWSBI ın kilometre taşı olabilecek bir dolma kalemi. Hatta akrilik serideki her ne kadar deneme süresi için yeterli zaman geçmemiş olsa da kullanıcı sorunları göz önüne alınmış ilk derli toplu dolma kalemi. Şu anda öyle görünüyor en azından. Aslında bir dolma kalemin doğru dürüst incelemesi bana göre sıkı bir kullanımla 1 yıldan önce yazılmayacak ve tavsiye edilemeyecek olsa da dolma kalemseverlerin bitmez sevgisini doyurmak adına erken inceleme yazıları yayınladığımız kanaatindeyim. "Erişir menzil-i maksuduna aheste giden. Tizi-r eftar olanın payine damen dolaşır" sözündeki hikmetten zuhur edenle ben de dahil dolma kalem inceleme ve tavsiyesi yapan herkesler külahı önüne koyup düşünmeli, bu konuda. Erken kanaatin ön yargı olabilmesi ihtimali yüksektir, zira.
GÖVDE / BODY |
TWSBI Diamond 580 öncülleri gibi tamamı akrilik bir dolma kalem değil. Akriliğin, kendi başına da gelmiş sorunlarından ötürü TWSBI bu dolma kaleminde karışık plastik malzemeyle bir üretime gitmiş. Kapak, tutuş alanı ve piston çevirme kolu yumuşak siyah bir plastikten üretilmiş.
TWSBI Diamond 580 Siyah Kızıl Altın dolma kalem, genel görünümüyle siyah, şeffaf, kırmızı ve kızıl altının ahenkli dansı gibi. Tevazuu içindeki yuvarlak formların yumuşaklığıyla köşeli formların isyankarlığı ve küstahlığı birarada kullanılmış. Fakat birbirleriyle hiç kavga etmiyorlar. Bu aynı yerde uyum ve sulh içinde olma halini gövdede açıkça gözüken geçiş formlarıyla sağlamışlar. Tutuş alanı ve piston çevirme düğmesinin yarı parlak siyah plastikden seçilişi gövdeye asil bir derinlik kazandırıyor. Dikkat çekicilik ise tutuş alanı önündeki bilezik, uç ve piston düğmesi önündeki halkanın kızıl altınla kaplanmasıyla elde edilmiş. Bu detayların sarı altında olduğu üzere fazlaca ben buradayım diye bağırmaması sağlanmış. Dolma kalem dünyasında son yıllarda nadir rastlanan kızıl altın denemesinin başarılı bir örneği. Ana gövde akriliğin dezavantajları düşünülerek kalın imal edilmiş.
Diamond 580 Siyahta kuvvete maruz kalıp kırılabilecek tüm bölgeler esnek ve yumuşak malzemeden üretilmiş. Bu malzemelerin bir avantajıda daha az deforme olarak kozmetik bozulmaya fazlaca neden olmaması. Ana gövdeye yüzey ve uzunluk kazandırmak amacıyla geçişli baklava desenler kullanılmış olsa da yuvarlanmanın önüne geçemiyor. Bu desenleriyle Ever Sharp ın Doric sütuna benzeyen efsanevi dolma kalemi Doric'i andırıyor.
Tutuş alanı, uç kökü tarafında bir bombe ve unun üstüne oturan kızıl altın kaplama bir çelik bilezikle sonlandırılmış. Bombe ya da yükselti parmak uçlarının kontrolsüzce uca kaymasını engellediği gibi uç modülüyle piston gövdesi alt tarafına siyah yumuşak plastikden yapılmış tutuş alanını sıkıştırmaya yarıyor. Uç tutuş alanı sonundaki bileziğin altında çok dikkat edilmesi gereken incecik bir Oring conta bulunuyor. TWSBI dolma kalemlerde eğer yıkamak için çok sök tak yapıyorsanız bu Oring contaların sık bozulacağı anlamına gelir. Aranızda mekanik ve motorlarla uğraşanlar varsa, iyi bilirler ki; sökülen ya da açılan Oringlerin eskisi kullanılmaz ve yerine yenisi takılır. Bu durumdaki TWSBI kullanıcılarının dolma kalemleri için ilgili Oringleri bir miktar yedeklemeleri gerekir. Böyle durumda kalmak istemiyorsanız dolma kaleminizi sökmeden blok ya da ultrasonik yıkama yapın. Yok eğer illa sökeceğim diyorsanız yeni Oringleri yerine sakın kuru takmayın ve yuvasına iyi oturup oturmadığını bir büyülteçle kontrol edin.
Gördüğünüz gibi TWSBI dolma kalemler biraz oyuncaklı dediğimiz cinsten. Sadece piston sistemi 5 parçadan oluşuyor ve TWSBI dolma kalemlerde sızdırmazlığın sağlanması için birbirine eklemlenen parçaların bitişme yerlerinde hep Oringler var. Bu dolma kalemleri uzun yıllar kullanmak istiyorsanız Oringlerini bolca satın alarak uygun koşullarda saklamanız gerekir. Zira ülkemizde bu hassasiyet ve özellikteki Oringler ya çok zor ya da hiç bulunmuyor.
Dolma kalem kutusunun altında piston sistemini sökmeye yarayan bir yaprak anahtar, ufak bir şişe sıvı gres ve tutuş alanıyla damak modülü altına koyulan ince bir yedek Oring var. Bu malzemeleri kullanarak dolma kalemin bakımını yapmak hem el melekesi hem de bir miktar teknik bilgi gerektiriyor. Anahtarla piston sistemini biraz fazla sıksanız gövdeyi çatlatabilirsiniz, örneğin. Bir de kutudan çıkanların yanına, kolayca ezilip yırtılabilen Oringlerin yuva kontrollerini yapabilmek için 30x bir büyülteci siz satın alarak ekleyin. Nasıl olsa dolma kalem hayatınızda daha sonra bolca kullanacaksınız.
Kapak, metal detaylar haricinde yumuşak siyah plastikten imal edilmiş ve içinde kurumayı engellemek için bir iç kapak var. Kapak tepesi mücevheratı olarak bildiğimiz kırmızı TWSBI logosu bir düğme şeklinde kapak tepesine yerleştirilmiş. Kapak klipsinin üstüne kesişim çizgileri yuvarlatılmış üçgenler işlenmiş. Bu üçgenler gövdedeki baklava desenleriyle uyum sağlıyor. Klips ucuna, cebe rahat ve sorunsuz takılabilmesi için yumuşak bir açıda paht kırılmış. Geniş tutulmuş kapak bileziğine TWSBI logosu ve Diamond 580 yazısı lazerle işlenmiş. Lazerin yazı ve logolara derince girdiğine bakılarak kızıl altın kaplamasının kalınca kaliteli yapıldığı söylenebilir. kapak bileziğinin kalın oluşu tüm dolma kaleme asil ve zengin bir görünüm kazandırmış. Bu zengin görünüm etkisine karşı ciddi ağır bir kapak olduğuna dikkat çekmeliyim. Kapak ana gövdeye iki buçuk turluk bir vidalama ile kapanıyor. Yani dolma kalem severlerin pek tuttuğu vidalı kapak sistemine sahip bu dolma kalem.
Ana gövde ve tutuş alanı tasarımında ergonomik kriterlere uyulmuş. Denge merkezi tutuş alanının 1,5-2 cm. kadar gerisinde. Gayet dengeli. Kapak arka gövdeye iliştirilse de kapaklı boyu 18cm. gibi çok büyük bir değere ulaşarak kontrol edilebilir sınırların bir haylice ötesine geçiyor. Ya da basketbolcu falan olmanız gerekir kapak arkada kullanım için. Bu sebepten kapaksız kullanıma uygun. Kapaksız kullanımı ağırlığından da ötürü daha uygun. Zira Diamond 580 toplam olarakta gövde olarakta ağır bir dolma kalem. Bu ağırlık uzun yazım seanslarında parmak uçlarını yoracak cinsten.
DOLUM SİSTEMİ / FILLING SYSTEM |
Dolum sistemini ana gövdenin çevrelediği radial akslı bir piston sistemi oluşturuyor. Piston çanağı arkasına mürekkep kaçmasını engellemek ve daha iyi emiş kuvveti sağlamak için piston çanağı blok ve iki kademeli kanatlardan oluşuyor. Uzunca bir piston kolu olmasına rağmen TWSBI Diamond 580 ancak 1,8 ml. civarında mürekkep alabiliyor. Kutusunun içinden çıkan yaprak ahahtarla sökülebilen 5 parçalı piston sistemi yıkanıp yine kutu içinden çıkan sıvı gresle yağlanarak yerine takılabiliyor. Yalnız bu piston söküp takma işi dikkat ve maharet gerektiriyor. Bununla ilgili bilgi hem kutu içindeki küçük kitapçıkda ve internet ortamında yeterince mevcut. Piston temizliği sırasında ana gövdeyi ön gövdeden ayırmak gerekiyor. Piston çevirme düğmesinde tam turluk çocuk ve kaza boşaltma emniyeti maalesef yok. Piston çevirme düğmesi çevrilir çevrilmez piston kolu hareket ediyor.
UÇ ve DAMAK / NIB and FEED |
Diamond 580, TWSBI ve Asya dolma kalem firmalarındaki genel anlayışa uygun olarak sipiral tipi bir damakla donatılmış. Bu ince yapılı ve bir miktar yağlı mürekkebleri sevdiği anlamına geliyor. Bir de yüzey gerilimi düşük mürekkepleri daha çok seviyor ve ıslak bir yazım sergileyebiliyor. Daha önceki modelleri Bock marka uç kullanırken 580 modeli Bock'a göre daha ince et kalınlığına sahip ve bir miktar esneyebilen yine Alman malı Jowo uçla donatılmış. Jowo uç 540 ve VAC700 lerdeki uçlara göre ebat olarak ufak ve uç kökü daha ince. Uç kökü daha ince olmasına rağmen önceki modellerle aynı damağı kullanıyor. Zaten bu da TWSBI lardaki mürekkep akışındaki kesiklik probleminin de kaynağını oluşturuyor. Bilemiyorum ama tahminimce bir süre sonra TWSBI bir damak değişikliğine gidebilir. Yüzey gerilimi düşük mürekkeblerle gayet dengeli bir ıslaklıkta yazıyor. Bu dengelik ıslaklık ve ucunun şu anki kalitesi yumuşak ve akıcı bir yazım sergilemesine sebep oluyor. Alman malı bir uca sahip olduğu için batı normlarına uygun bir hat kalınlığı var. Yani 0,52 mm. hat kalınlığı M=medium a denk gelecek şekilde uç kalınlıkları sıralanmış. Kızıl altın kaplama çelik Jowo uçlarla donatılmış bu modelde EF, F, M, ve B gibi uç seçenekleri mevcut. Fakat ülkemize bu kadar uç seçeneği ya da dolma kalemin kendisinin gelip gelmeyeceği meçhul. Posta gümrüğündeki son uygulamalardan sonra bizlerin yurtdışından dolma kalem edinebilmesi ne yolla olursa olsun bitti gibi gözüküyor. Aman elinizdeki dolma kalemlere gözünüz gibi bakın.
FİYAT PERFORMANS / PRICE vs. PERFORMANCE |
ABD fiyatı olan 70 dolar temel alınırsa fiyat kalite ilişkisi iyi olan bir dolma kalem. Fakat bu ABD için böyle. Bu fiyatın üzerine 25 dolar kargo ücreti koyup bir de %30 civarında gümrük eklenirse fiyatı 130 dolar mertebesine ulaşıyor. Bunun Türk Lirası karşılığıysa 300 TL. yapıyor. Biraz tuzluya patlıyor. Bu fiyat kategorisinde altın uçlu Japon dolma kalemleri var ama onlarında dolum sistemi kartuş/dönüştürücülü. Estetik olarak sevdiyseniz ve yurtdışından getirebilecek bir yakınınız da var ise alınabilir bir dolma kalem. Bunun dışında Türkiyedeki fiyatının ne olacağı benim içinde merak konusu. Uç dahil tüm metal aksamı kızıl altın kaplı olan bu dolma kalem için fiyat biraz yüksek olabilir.
TEKNİK ÖZELLİKLER / TECH. SPECS. |
14,17 cm. | 17,85 cm. | ||
1,90 cm. | 1,30 cm. | ||
6,13 cm. | 1,46 cm. | ||
Vidalı | Var | ||
Medium=Orta | Plastik Sipiral | ||
Çelik,Altın Kaplama | İridyum?? | ||
Yok | Yok | ||
Akrilik-Plastik | Piston | ||
2013- | Hayır | ||
30,4 gr.(Tam dolu) | 16,5 gr. | ||
Altın Kaplama. | Var Firma Logosu |
GENEL / OVER ALL |
Genel yapı itibariyle silindirik forma sahip bu dolma kalem bir dolma kalemde aranılan tüm gereklileri üstünde barındırıyor. Tenkit edilebilecek iki yanından birincisi ağırlığı olabilir. Fakat bu da hitap ettiği kitlenin eğilimleri göz önüne alındığında ihmal edilebilir ya da mazur görülebilir. Veyahut da kimilerimiz için bu ağırlık bir tercih sebebidir. İkinci olarak ise TWSBI Diamond 580 in mürekkeb akış problemi ve az miktarda tırtıklı uca rastlanması.
Ana modelinin geliştirilmiş olması TWSBI Diamond 580 e önemli bir avantaj sağlamış. Bir çok sorunu çözülmüş. Farklı tasarımı ve kızıl altın kaplama detayları, sergilediği yazım performansıyla bana göre şu andaki denemelr ışığında satın alınabilir bir dolma kalem, TWSBI Diamond 580 Black Rose Gold.