Eskilerin dediği gibi "Bilene kolay" olduğu için bu güne kadar "Dolmakalem Nasıl Doldurulur" başlıklı bir yazı yazmamışım. Bir de bilmeyenler ve yeni başlayanlar için dolmakalemin nasıl mürekkeb ile doldurulduğu konusunda bir yazı yazmak gerekliliği gelen sorulardan sebeple gün ışığına çıktı. Tüm sorulara tek yazıda cevap vermek için başlayalım dolmakalemimizi doldurmaya.
Bu yazımda resimde görüldüğü gibi piyasamızda en çok bulunan kartuş ve dönüştürücülü mürekkeb dolum sistemi olan dolmakalemlerin nasıl doldurulduğunu anlatmaya gayret edeceğim.
Zaten hem başınızı ağrıtmamak ve de kafacıklarınızı ütülememek için sizleri resimler ve çizimlerimle başbaşa bırakarak sessizce çekilip gitmeden önce dikkat etmenizi istediğim aşağıdaki bir kaç maddeye uyarsanız hem rahat eder hem de çıkabilecek bir çok soruna karşı önlem almış olursunuz. Daha detaylı bilgilenme için Dolmakalem Kısa Kısa yazılarımı okuyabilirsiniz.
Şimdi, başlangıç için hayırlı tavsiyeler şöyle;
- Dolmakaleminizi yeni almışsanız ve dönüştürücü ile kullanacaksanız aynı aşağıda dolum işlemlerinde gösterildiği gibi mürekkeb yerine bir bardak su kullanarak bir kaç kez doldurup içindeki suyu lavaboya boşaltınız.
- Dolma kaleminizi kartuş ile kullanacaksanız mürekkeb kartuşunu dolmakaleme aşağıdaki resimde gösterildiği gibi takmadan önce ağzınızı suyla bir güzel çalkalayınız. Ağzınıza yarım çay bardağı suyla doldurunuz. Dolmakalem kartuşunun içine gireceği ön kısmı dudaklarınızın arasına sıkıştırıp suyu üfleyerek dolmakalemin ucundan lavaboya akmasını sağlayınız. Böylece dolma kaleminize ilk yıkamayı yapmış olacaksınız.
- Her ne tip dolma kalem olursa olsun dolmakalem ucunun resimlerde de pembe oklarla dolma kalemin üzerinde gösterilen yeri geçecek kadar ucun tamamen mürekkebe daldırılmış olmasına mutlaka ama mutlaka dikkat ediniz (3. resimde açıkça gözüküyor). Bu, kartuşlu dolmakalemler haricinde temel bir kuraldır dolma kalem dolumunda. Bunun sebebi dolum yaparken mürekkebin içeri rahatça girebilmesi için gereken basıncın mürekkep yüzeyinin uç mesafesini geçecek kadar altında olmasındandır. Bu seviyeyi ne kadar geçerseniz dolma kaleminiz o kadar iyi dolacaktır.
- Kartuşla dolmakaleminizi dolduruyor iseniz arka kapağı ön gövdeye vidalayarak ucun etrafını bir bohça gibi bir kağıt havluyla sarmalayarak bir veya iki defa sirkeleyerek dolmakaleminizi 5 dk. yatık bekletiniz ve ondan sonra yazıma geçiniz.
- Boş kartuşlarınızı sakın atmayınız. Zira zor zamanların görev elemanı olan kartuşları daha sonra kullanarak güzel şeyler yapacağız. Ayrıca bir tane yapılmışı var tıkırrtt.
Yukarıdaki işlemlerin sonunda dolma kaleminizi doldurunca ucunu ve mürekkep bulaşan tutuş alanı ve diğer yerleri yumuşak bir kağıt havlu yardımıyla silerek temizleyiniz (tercihen tuvalet kağıdı daha iyi ve emicidir). Ve arka kapağını yerine vidalayınız.
✹ |