Akrilik plastik veya yaygın adıyla plexiglas ın kimyadaki karşılığı polimetil metakrilat dır. Akrilik plastik, cam görünümlü fakat cama göre kırılmalara karşı daha dayanımlı bir plastik türevidir. 1877 yılında iki Alman kimyacı Fittig ve Paul tarafından metil metakrilatın polimerizasyonunu gerçekleştirerek polimetil metakrilatı elde etmesiyle keşfedilmiştir. Fakat bu plastiği 1933 yılında Alman kimyacı Otto Rohm patentlendirmiştir. O yıllardan bu yana yaygın olarak cam temizliğindeki görünümünden ötürü kullanılmaktadır. Kalem dünyasına ilk girişi 1950 lerde Fransız kalem üreticisi BIC tarafından meşhur tükenmez kalemi Cristal ile olmuş. Adının kristal oluşu gövdesindeki akriliğin kristal berraklığında oluşundan. Bu efsane tükenmez kalem hala üretilmektedir.
Dolma kalem dünyasında ise 90 lı yılların ikinci yarısına kadar pek rağbet görmeyişi 80 lerde tekrar pistonlu ve selüloid gövdeli dolma kalemlere yönelme başlamasından ötürü. 90 lı yılların ikinci yarısında bir kaç akrilik gövdeli dolma kalem denemesi yapılmış. Fakat istenilen ilgiyi hem görmemişler hem de akriliğin bazı dezavantajlarından ötürü kullanıcılar pek memnun kalmamışlar.
Aslına bakarsanız pek de haksız sayılmazlar. Zira akrilik kolay çizilebilen, düşmelerde çatlak oluşturabilen ve kullanımla buzlanabilen bir yapıya sahip. Bu negatif yanlar dolma kalem sevenleri üzmeye yetip de artacak kadar. Akrilik bir tür termo plastik olduğu için selüloid gibi hem ısıyla formunu değiştirebiliyor hem de UV ışınlarıyla yapısı çatlamalarla granüle hale gelebiliyor. Plastik ailesinin darbelerde en kırılgan bireyi olarak da bilinir. Bu sebeplerden ötürü kalem üreticileri 2000 lerin ikinci yarısında silikonun plastiğe karıştırılabilir olmasına kadar akriliğe bir haylice soğuk bakıyorlar.
Şeffaf gövdeli akrilik dolma kalemlere ilk ilgi dolum sistemi meraklılarını pek tatmin etmese de 2003 yılında Lamy'nin Vista modelini lanse etmesiyle başlıyor. Lamy, Vista'nın üretiminde akriliğin negatif yanlarını bildiği için ana gövde ve kapağı akrilikten imal ederken dolma kalemde en fazla kuvvet ve basıncı gören ön gövdeyi plastik üretimini yapan firmanın tavsiyesi yönünde akrilik benzeri daha farklı esnek bir plastik türünden biraz da etlice imal ediyor. Lamy şeffaf gövdeli Vista'ya bu kadar sarfı nazar etse de bu dolma kalemin şeffaf akrilik kapağının çabucak bollaştığını veya çatladığını bilmeyen yok gibidir. Meraklıları gayet iyi bilir ki, şeffaf akrilik temiz, duru görünümünün arkasında malzeme olarak ciddi ve zincirleme belalar bütünüdür.
Bu sıkıntıların farkında olan ve butik çalışan bir firma 2004 yılında akriliğin çekiciliğinden dolayı akrilik bir dolma kalem tasarlamaya başlamıştır bile.
2005-2006 ta Fransız Récife firması ilk olarak sadece ana gövdesi akrilik olan bir dolma kalem imal ediyor. Fakat akrilik malzemenin çatlamalara karşı hassasiyetinden ötürü plastik enjeksiyon akrilik yerine ana gövdeyi kütük yani dolu akrilikten imal ediyor. Ve şaşırtıcı sağlamlığıyla ciddi popüler oluyor. Fakat popülaritesi ne yazık ki dolma kalem piyasadan çekildikten sonra oluşuyor. Bunun arkasından dolma kalem piyasasının büyükleri de şeffaf gövdeli dolma kalemlere olan ilgiyi farkederek birer ikişer akrilik gövdeli ya da yarı şeffaf gövdeli dolma kalemler üretmeye başlıyorlar. Bu esnada kısa adı FPN olan Fountain Pen Network forumunda farklı ve forumdaki üyeler tarafından imece usulü tasarlanacak bir dolma kalem fikri ve çalışması kotarılmaya başlamıştır.
Uzun yıllar boyunca uzak doğuda kırtasiyecilik yapan Philip Wang deneyimini ve maddi imkanlarını ortaya koyarak TWSBI dolma kalemleri ortaya çıkartıyor, çıkartmasına da TWSBI müşterilerini ciddi denek olarak kullanıyor. TWSBI dolma kalemlerin BTMF değerleri hem çok yüksek hem de 10 müşteriden 4'ü mutsuz. 530, 540, ROC 100, VAC 700 gibi sorunlu ürünlerde 10 müşteriden 8'i ürünlerdeki sorunu kabul ediyorlar ve bir çoğu özellikle uç sorunlarını kendi halletmeye çalışıyor. Bu ılımlı iklim içersinde TWSBI ürünlerdeki sorunları çözmeye gayret ederken bana göre bir hileye başvuruyor. Öncelikle ürünün satışını durdurmuyor. Hatalı ürün çıkacağını açıkça bilirken bilinçli olarak satışa devam ediyor. Sorunlu dolma kalemleri için bağırıp çağırmayanlara, yabancı dil bilmeyenlere özürlü ürünün sorununu gidermede hiç bir seçenek sunmadığı gibi, sorunlu ürünlerde de komple modül veya ürünü tamamen tazmin etmek yerine kendi anlayışına göre tali parça gönderiyor. Bunu da benim dolma kalemim söküp takılabilir'e dayandırıyor. Halbuki bu seçenekte dolma kalem kullanıcısının belirli bir el becerisi, teknik bilgiye sahip olması gereklidir. Gönderdiği tali parçaların içinden bu parçanın nasıl değiştirileceğine dair hiç bir basılı yönerge de çıkmıyor.
Oysa bu tip problemlerde otomobil, elektrikli ev aletleri ve Avrupadaki bazı dolma kalem firmaları gibi TWSBI ürünlerini geri çağırmıyor. Örnek olarak 2012 yılı sonunda Bock uçların yerine Jowo uçlar vereceğini bayisi üzerinden söylese de benim gibi bir çok TWSBI kullanıcısı başvurmasına rağmen TWSBI uçları değiştirmedi/sakındı. Hatta benimle bir tür çingene pazarlığına bile tutuştu.
Fakat doğruya doğru TWSBI ürünlerindeki akrilik ısrarından kaynaklanan sıkıntıların farkında. Yeni yaptığı dolma kalemlerde sorun çıkartan bölümlerdeki malzeme seçilişindeki hatalar üstünde olan ısrarından vazgeçerek güzel ve teknik açıdan olumlu ürünler yapmaya yeni başladı. Yalnızca ürünlerde kullanılan damak ve uçların uzak doğulu kullanıcılara da hitap edebilmesi için ısrarcı olduğu bazı teknik konular yüzünden uç, damak ve mürekkep akış sıkıntıları TWSBI dolma kalemlerde hala devam ediyor. Sıkıntıları hala devam ederken insanlar da satın almaya devam ediyorlar. Meraktan olsa gerek. Hani, bir de şu bana bir şey olmaz varsayımından mı?.
Ben ne anlatacaktım, nereye geldim? Anlayan varsa bir yazsın da oradan devam edelim. Fena fikir de değil hani?