menu

kokox

stickymenu

DOLMAKALEM DAMAK ANATOMİSİ / FEED ANATOMY OF A FOUNTAIN PEN

Uzun bir süredir dolmakalem tekniği ile ilgili yazmayı bırakmıştım. Fakat gelen soruların ruhu itibariyle bu tür teknik yazılara devamın dolmakalemin anlaşılabilmesi için gerekli olduğu ortaya çıktı.
Bu yüzden tekrar teknik yazılara bir dönüşle belki de bana göre dolmakalemin en önemli parçası olan damak kısmına yapı açısından göz atalım hep birlikte.
Dolmakalemde damak adı verilen ve süngerimsi sert bir yapıya sahib olan bu parça her ne kadar ifade eksikliği olsa da kabaca "arkasındaki büyük hacimlerdeki mürekkebi dolmakalemin ucuna iletir" diyebiliriz.
Yukarıda genel olarak iki tip olarak verilmiş olsa da tüm dolmakalem damakları burdaki iki yapıdan bir tanesine temel prensib olarak uyar.
Çizimdeki dolmakalem damağının parçalarını incelersek sırasıyla;

  • A- Damak kartuş girişi: Genel olarak mürekkeb kartuş ya da hazneden damağa bu bölümden girer. Kartuşlu dolmakalemlerde kartuşun ağzı ikinci çizimde görülen ince ağıza oturur ve kartuşun içindeki bilyeyi düşürerek mürekkebin damağa giriş yapmasını sağlar.
  • B- Ana mürekkeb kanalı: Damağa giriş yapan mürekkeb bu ana kanal sayesinde damak içine yayılırken ilerler.
  • C- Damak gövdesi: Damak gövdesini oluşturan yekpare malzemeyi ifade eder.
  • D- Damak kanadı: Yekpare damak gövdesinin sağ ve sol tarafında mürekkeb kanalının ikiye ayırdığı ve tam uç kanadının altına gelen üçgen formlu kısımlardır.
  • E- Havalandırma ve yüzey arttırma kanalları. Ufak ölçekli sık dişli bir tarağa benzeyen bu kısım mürekkebin hareketi için önemlidir.
  • F- Damak gövdesi. Damak ebonit ya da benzeri kömür veya petrol türevi malzemelerden kılcal hareketi sağlamak için yapılmıştır. Yekpare malzemeden işlenerek üretilir. Bir iki marka haricinde tek parçalıdır.





blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy