menu

kokox

stickymenu

NİÇİN EL YAZISI İLE YAZMALISINIZ




Hakan Gökbayrak Beyefendi Yazmak keyiftirin okuyucularından bir tanesi. Kendisinin kişisel gelişim üzerine yazılar yazdığı bir blogu var. Bu yazıyı orada da yayınlamış. Yazmak Keyiftir okuyucularının da yararlanabilmesi için bana göndermiş. Kendisine teşekkür ediyor ve sizlerin de dikkatlerine sunuyorum.


NİÇİN EL YAZISI İLE YAZMALISINIZ


Dolma kalem ile yazmak en büyük tutkularımdan bir tanesidir. Gelişen teknoloji gitgide el yazısı yerine bilgisayar veya tablet gibi cihazları kullanarak yazmamıza neden oldu. Halbuki el yazısı bize klavye ile yazmanın sağlayamayacağı bir çok faydalar sağlar:
1. El yazısı daha iyi öğrenmemizi sağlar.

Elektronik cihazları kullanarak daha hızlı yazabiliriz. Ancak bu hız her zaman bizim dostumuz değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki el yazısı ile not alan öğrenciler dizüstü bilgisayar kullananlara göre daha iyi öğreniyorlar.



Çünkü;
  • El yazısı kağıt üzerinde parmaklarımızın bazı değişik hareketler yapmasını gerektirir. Bu anlamda harfi oluşturmak için klavyenin tuşlarına basmaktan çok farklıdır. İşte bu yüzden Washington Üniversitesinden psikoloji profesörü Virginia Berninger “bu parmak hareketlerinin beynin düşünme,hafıza ve dil ile ilgili daha büyük bir kısmını aktif hale getirdiğini” söylemektedir.
  • El yazısı not aldığımız bilgiyi daha iyi proses ederek içselleştirmemizi sağlıyor
  • El yazısı aldığımız notları sonradan daha kolay hatırlamamızı sağlıyor.
  • El yazısı özellikle çocukların öğrenme kapasitelerini geliştiriyor.

2. Elektronik cihazlar dikkatimizi dağıtır

Eğitimlerimde katılımcılara çoklu iş (aynı anda birden fazla işe odaklanmak) yapmanın aslında daha uzun sürdüğünü ispatlayan bir uygulama yaptırıyorum. Uygulamanın nasıl yapılacağını anlatıyorum. Aslında çok basit olmasına rağmen en az bir katılımcı benim söylediğimin tam tersini yapıyor. Çünkü ben anlatırken cep telefonundan mesajlarını, e-postalarını veya başka bir şeyi kontrol ediyor.İnternetin ve sosyal medyanın toplumlar üzerinde etkilerini araştıran ve New York Üniversitesinden dersler veren profesör Clay Shirky sınıfında diz üstü bilgisayar veya diğer elektronik cihazların kullanımını yasaklamıştır. Açık arttırma sitesi ebay toplantılara herhangi bir elektronik cihaz getirilmesine izin vermemektedir. Lifehack sitesinin yazdığına göre öğrenciler sınıftaki zamanlarının yüzde 40’ını e-posta ve sosyal medya gibi mecralara veya internette amaçsızca gezinmeye ayırmaktadır.

3. El yazısı sizi daha iyi ve yaratıcı bir yazar yapar

Bir kuruma e-öğrenme için senaryo yazmam gerekiyordu. Uzun süre bilgisayar başında oturmama rağmen bir türlü elle tutulur şeyler ortaya çıkaramamıştım. Sonra dolma kalem ve not defterimi alıp yazmaya başladım. İki saatlik bir süre içerisinde 15 sayfa kadar yazmış ve bunları bilgisayara geçirerek işi tamamlamıştım. Bir çok ünlü yazar da bilgisayar veya daktilo yerine kitaplarının ilk taslağını (ve hatta ikinci taslağını) el yazısı ile yazmayı tercih ediyorlar. Örneğin Susan Sontag 1995 yılında yapılan bir mülakatta kitaplarının ilk taslaklarını bazen keçeli kalem bazen de kurşun kalem ile yazdığını belirterek, el yazısının yavaşlığını sevdiğini söylemiştir.

4. Dijital ve analog birlikte kullanılabilir

Dijital ortamda yazmanın saklama, tekrar bulma, başka birine gönderebilme gibi avantajları vardır. El yazısının yukarıda saydığımız faydalarından da vazgeçmeden yazılarımızı dijital ortamda saklayabiliriz. Gelişen teknolojiler bu konuda bir çok imkan sağlamaktadır. Örneğin Evernote uygulamasının analog defterleri uygulama ile entegre olarak kullanılabilmekte ve notlarımızı elektronik ortamda saklamamızı sağlamaktadır. Dahası el yazısı tanıma teknolojisi sayesinde bu notlarda arama yapmak da mümkün olmaktadır. Bir süreden beri kullandığım Scannable programı sayesinde de cep telefonunuzu bir tarama cihazı haline getirip kağıtlara aldığınız notları, toplantı notlarını ve diğer dokümanları tarayıp Evernote uygulamasının içinde saklamanız mümkündür.



Hakan GÖKBAYRAK

Not: Yukarıdaki yazı, yazarının isteğiyle yayınlanmış olup hiç bir şekilde iktibas edilemez. Bu yazıdan kaynaklanan tüm haklar ve sorumluluklar yazarına aittir. İş bu yazı nedeniyle rücu edilecek her türlü hak ve sorumluluk Yazmak Keyiftire ait değildir.


blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy