menu

kokox

stickymenu

GÜZEL YAZI DERSLERİ I / BEAUTIFUL HAND WRITING I


Her kalem kağıt düşkünü bize benzeyenlerin gönlünün bir kenarında, güzel yazabilmek gibi bir aslanın yattığını en azından herkes kendinden bilir.
Uzun süreden beri aklımın bir kenarında kısa, öz ve sizleri de buyrultularla yormayacak güzel yazı dersleri serisi kaleme almak vardı.

Nasib, kısmet bugüne diyerek başlayalım istedim.
Aslına bakarsanız, basit bir kaç kurala uyarsak hepimizin yazısının güzel olduğunu farkederiz. Grafiksel olarak bir el yazısının güzel gözükebilmesinin altın anahtarı "oran" kelimesinin içinde yatar. Harf büyüklüklerinin birbirine oranı uyumlu olan her türlü yazı cinsi, bize ve başkalarına güzel gözükür. Buna harfler arası "Ahenk" dersek amacı daha iyi ifade etmiş olurum. Bana göre güzel yazı grafik kompozisyonu iyi ve kendi içinde bir uyumu olan şekiller bütünüdür. Bu itibarla güzel yazı anlayışım bilindik güzel kavramının bir haylice dışında(bu anlayışı kısa kesip ilerde anlatmak üzere kenara koyuyorum).

Güzel yazı yazabilmek ya da var olan el yazınızı tamir edebilmek, güzelleştirmek için sizden sadece tek bir alıştırma rica edeceğim. Öyle uzun ve farklı yöntemlere başvuran tekniklere ihtiyaç yok. Burada arzu ettiğimiz profesyonel olmaktan ziyade yazımızı güzel ve ahenkli hale getirmek. Maksat budur. Maksat bu kadar sade olduğu için gerekli olanlar listesi de doğal ve sadedir.
İlk alıştırmamız için gerekli olan malzeme listesi aynen aşağıdaki gibidir;


  • Kareli bir bloknot
  • Yuvarlak keçe uçlu, tercihen 0,5-0,7mm. arası uç kalınlığı olan bir kalem
  • Sabır (bolca)
  • Sebat (kafi miktarda)
  • Tekrar (yormayacak kadar)

Güzel yazıyı sağlayan önemli şart "Oran" ilkesine gözlerimizin alışabilmesi için kareli bloknot mutlaka gereklidir. Kesinlikle düz ya da çizgili kağıtta bu alıştırmayı yapmayınız. Bizim defter sistemimiz, Fransız defter sistemini kullandığı için metrik sistemdedir ve her karenin ebadı yarım santim(5mm.)dir. Aşağıda kullanılan alıştırmada yapacağımız şekil 1cm.'e 1cm. bir kutucuğa sığmaktadır.

Alıştırmamızın adı "Zig Zag" dikiş çizgileri. Bu alıştırmada resimde görüldüğü gibi ilk önce yukarıdan aşağı sonrada sol alt köşeden sağ üst köşeye bir çizgi çekiyoruz. Fakat çekilen tüm çizgiler kalem hiç kağıttan kaldırılmadan satır sonuna kadar tekraren yapılması gerekiyor.



Bu alıştırmayı telefonda konuşurken, müzik dinlerken, canınız sıkıldığında mutlaka yavaşça tekrar tekrar yapınız. Ve yapacağınız bu alıştırma sayfalarını kesinlikle kopartıp atmayınız. Bu alıştırmanın yararı, hikmetleri, koparılmayan sayfaların sırrı ve de amacıyla ilgili bu yazı serisinin ikincisinde sohbet açmak üzere hoşça kalın ve bu alıştırmayı bolca tekrarlayın.. Serinin ikinci yazısı tıklayın









blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy