menu

kokox

stickymenu

LAMY DOLMAKALEM UCU NASIL SÖKÜLÜR / HOW TO REMOVE A LAMY NIB


Benim gibi Lamy dolmakalem markasıyla nahoş anıları olan birisine, bu blog onun hakkında yazdırdı ya ne demeliyim.., bilemiyorum.
Bu yazımda bana elektronik posta yoluyla okuyucuların sordukları "Lamy ucu en kolay nasıl sökülür" sorusunu bilgimce yanıtlamaya gayret edeceğim.
İnternet ormanının içinde Lamy dolmakalemin ucunu sökmek için bir kaç yöntem mevcut.
  • Lamy dolmakalem ucu damak kısmına kızak ya da raylı bir sistemle geçtiği için, bu yöntemlerden ilki elimizin baş parmağı ile işaret parmağı arasına ucu sıkıştırarak baş parmağımız ile ucu dışa doğru çekmek yöntemini öneriyor. Bu yöntemin en büyük sakıncası, içiçe bir kaç parçadan oluşturulan damağının çok kırılgan ve parmak arasında uygulanan büyük kuvvetin ana akstan kaçabilecek olmasından ötürü kırılabilme riski. Bu yöntem ancak bir deri parçasının tersi arasına alınan ucun, baş parmakla işaret parmağı arasına alınıp hafifce uç sıkılırken yavaşça dışarıya çekilmesinde başarılı olur. Ve kaydırmalı tip geçişli bir çok dolmakalem ucuna da uyan bir yöntemdir.
  • Lamy ucunu sökmek için kullanılan ikinci yöntem ise bir parça yapışkan bantı ucun üzerine yapıştırarak bantı dışa doğru çekerek ucu çıkartmak. Bu yöntem bizim ülkemiz için hiç de uygun değil. Sebebi ise, bizim ülkemizde üretilen ya da ithal edilen selobantların yapışkan kalitesi o kadar berbat ki, tutunduğu yüzeyde yapışkan kitle bırakıyorlar. Bu yapışkan kitle doğal olarak parmağımızla çekerken uç dişleri arasındaki yarığın içine sıvanıyor. Benim denemelerimde gördüğüm ki, bu işlemden sonra dolmakalem damaktan uç topuna mürekkeb gitmiyor. Zira uç yarığı tıkalı oluyor. Bu probleme çözüm gibi akla gelecek olan 3M firmasının buzlu şeffaf bantları ise yeterince kuvvetli tutmadığı, kolay yırtıldığından şu an için tercih sebebi değildir. Burada kuvvetten bahsetmemin sebebi, elimde bulunan 5 adet Lamy nin biri haricinde hiç birini bant yöntemiyle çekemedim. Yabancı kaynaklarda gösterilen bant yöntemi bir çok kez sökülmüş uçlarda yapılabilse de yeni uçlar kızağa sıkı sıkıya oturduğu için maalesef çok zor sonuç veriyor.
  • Üçüncü yöntem ise bana göre en sağlam ve sağlıklısı. Fakat sizlere korkunç gelebilir. Bu yöntem özel bir malzeme de gerektirmiyor. Sadece dolmakalemin kapağını bir el aleti gibi kullanıyorsunuz. Bu yöntem F,M,B yazma kalınlığında ya da bir diğer ifadeyle uç topu olan Lamy dolmakalemlere uygulanabilir. Düz kesik ve italik uçlarda uygulanamaz. Zira söküm sırasında kuvvet noktası olan uç topu bu tür kaligrafik uçlarda bulunmamaktadır. Bu tür kesik uçlar için yapışkan bantlarda bir gelişme olursa bant yöntemi uygulanabilir.
Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları, fotoğrafta işaret etmiş olsam da biraz açıklamaya gayret edeyim. Kırmızı oklarla yerlerini işaretlediğim önemli husus, uç kapağı duvarını uç topunun tam üstüne bastırmamaktır. Uç topunun kapağın içindeki boşlukta kalmasına özen göstereceğiz.
Kapağın, ucun üzerine resimde görüldüğü gibi oturması gerekmektedir.
Kapağa uygulanacak kuvvet ve dolmakalemin çekiliş yönü oklarla gösterilmiştir. Kapağa uyguladığımız kuvvet biraz fazla olmalıdır ki dolmakalemin uç topu kapak duvarının iç tarafından kurtularak kapağın dışına çıkmasın. Burda kapak uç topunun hareketsizliğini sağlamak için bir engelleyici olarak kullanılmaktadır.
Kapak doğru yerleştirip ve uygun kuvvetle bastırdığınızda dolmakalemi çekmeye başlarsanız dolmakalemin yavaş yavaş kayarak çekme yönününde gelmeye başladığını göreceksiniz.
Lamy ucunu ise çıktığı rayına oturtup iterek yerine yerleştirebilirsiniz. Deneyin !. Çok basit olduğunu göreceksiniz. Özellikle ağır uç tıkanıklıklarında uç yıkamasından sonra uç ile damak arasındaki ve ucun içindeki birikintileri temizlemek için başvurulması gereken bir işlem.


Lamy nin Z tipi uçlarını taşıyan ama gövdesi sert alüminyumdan yapılmış olan AL Star modelindeyse bu yöntemi asla uygulamayınız. Bu yöntemde uç topu yazma yüzeyi kapağın sertleştirilmiş alüminyumdan imal edilmiş kapak eteği tarafından ezilerek zarar görebilir. Aynı zamanda kapak eteği de sıkı yerleşmiş uçlarda uç topu tarafından zedelenebilir. Bu tür hassas ve pürüzsüz yüzey işlemlerinde hiç bir zaman ezme ve iz yapma riskinden ötürü bir metal diğer bir metale temas ettirilmez.





blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy