menu

kokox

stickymenu

DOLMAKALEMLERDE UÇ SINIFLAMASI / NIB CLASSIFICATION FOR FOUNTAIN PENS


Bir önceki yazıda işaret ettiğim gibi dolmakalem camiasında ve dolmakalem meraklıları arasında genelde ilk sorulan uç tipidir. Bu yüzden dolmakalemler ilk ayakta uçlarının fiziki tipi ve tabii olarak yazım kalitesine etki eden uç şekliyle sınıflandırılıyorlar.

Çizimde de görüldüğü gibi dolmakalemler uçlarına göre iki sınıfa ayrılıyorlar;

  • Kelebek uçlu
  • Delta uçlu
olarak. Bu sınıflandırma tamamen benzerlik kriteriyle verilmiş olsa da altında yazım ve kaligrafik etkiler yatıyor.


KELEBEK FORMLU UÇLAR

Kelebek formlu uçlar üst görünümlerinin kelebeğe benzetilmesinden ötürü böyle adlandırılmışlardır. Fiziki hatları Delta formlulara göre çok keskin ve düz değildir. Tamamında ne malzemeden olursa olsun bir uç tipi bulunmaktadır. Standart olarak EF, F, M, B, 2B, 3B gibi hat kalınlıklarında fabrikada üretilirler. Bazı firmalarda ise OM, OB, O2B, IB gibi kalınlıklarda üretim aşamasında yapılsalar da özel olarak bir usta tarafından yapılmış uçların yazım hat değişkenliğini gösteremezler. Daha çok gündelik hayatta fazla özen istemeyen yazım ihtiyacımızı karşılamak için üretilmişlerdir. Delta formlu uçlardan daha farklı bir damak kullanmaktadırlar.

DELTA FORMLU UÇLAR

Bütünüyle kaligrafik bir yazım sergilenmek için tasarlanmışlardır. Tamamının üstünde bir uç topu yoktur. Uç ustaları tarafından yapılmış veya dönüştürülmüş olanlarda da uç topu yoktur. Kelebek formlulardan daha iyi esneyebilmelerinin altında uç metal kalınlığının daha ince ve çoğunlukla altın olması yatmaktadır. Kelebek formlulara göre uçları daha kolay zarar görür. Gündeli,k hayattan ziyade özel yazım ihtiyaçlarına cevap verirler. Bu tip uçlu dolmakalem üreten firmaların en tanınmışları OSMIROID, MANUSCRIPT ve ESTERBROOK, PELIKAN, KAWECO, WAHL, PILOT, gibi firmalardır. Biraz önce verdiğim delta uç parametrelerinden farklı olarak tamamen çelikten uçlu dolmakalemleri LAMY, ROTRING, PELIKAN gibi firmalar gençlere yönelik ucuz serilerinde bulundurmaktadırlar.

Uç formlarıyla ilgili daha detaylı okuma yapmak isterseniz, daha önce yayınlamış olduğum bu yazımdan yararlanabilirsiniz. Ben genellikle gündelik yazımda kelebek formlu fakat oblique veya cursive uca dönüştürdüğüm dolmakalemleri kullanıyorum. Tabiiki gündelik yazımda kullanılan uç tipi kişisel olarak değişiklik gösteriyor. Aslında bu noktada benim sizlerden öğrenmek istediğim, gündelik yazımınızda kaligrafik mi yoksa düz tip mi? uçlar kullandığınız.

Gerçi ülkemize ithal edilen dolmakalemlerde kaligrafik uç seçenekleri olmasa da gündelik yazımda azımsanmayacak miktarda kaligrafik uç kullanan dolmakalem meraklısı olduğunu biliyorum. Bu yüzden alta bir oylama koyuyorum. Bakalım kullanım istatistiği ne çıkacak. Oylamadan farklı düşündüğünüz bir madde var ise yorum bırakarak bizleri de bilgilendiriniz.





blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy