HİKAYE / STORY |
Bu seferki dolmakalemimiz, kendi halinde, sessiz sedasız bir uzmanlık dolmakalemi. Okuyucularımın arasında resim ve grafik sanatlarla uğraşanlar olduğunu birebir kişisel ilişkilerimden biliyorum. Zira çizer olan bu okuyucularla ilk temasım Aniki mürekkepleri sebebiyle oldu. Özellikle içlerinden bir tanesi, Rahman Ketenciler, Aniki mürekkeplerin su geçirmez çizim sürümünü üretmemde değerli katkılarını, bizzat Aniki mürekkeplerini çizimlerinde kullanarak sonuçlarını benden esirgemedi. Hatta çizim sırasında ortaya çıkan bir yan efekti çizim tekniği olarak kullandı. Kendisine, bilmediğim şeyleri öğrettiği için ne kadar teşekkür etsem azdır.
Daha önceki yazılarımda ifade ettiğim gibi resim ya da herhangi bir grafik sanat üstüne eğitim almadım. Fakat mesleğim gereği teknik çizimi bir fiil gündelik hayat içinde kullandığım ve çizgi karakterlere de düşkünlüğüm yüzünden keyfim olduğunda kendime ait çizgi karakterler veya sizler için yazdığım yazılara detaylar eklemek için çiziyorum. Bu çizimlerde yakın zamana kadar Kureteka nın 0,3 mm. kontür kalemini kullanıyorum. Bu çizimlerde suluboya veya aquarel kalem tekniğini tercih ediyorum. İşin içinde bolca su olması yüzünden çizimin çevre çizgilerinde sıkıntı çıkarıyor. Ne yazık ki çizim için kullandığım kağıt ile kontür çizgilerini çektiğim Kureteka 0,3 mm. kalemin uyuşmaması yüzünden bir miktar dağılma ve çizgi kalınlaşması beni uzun bir zamandan bu yana yeni bir kalem arayışına itti. Bu yüzden dolmakalem kullanan manga çizerlerinin sitelerini okuyarak uygun kalemi arayışa başladım. Bu sitelerden bir kaç tanesinde Platinum Carbon Desk Pen den ve bu dolmakaleme özel Platinum Carbon mürekkepten bahsedildiğini okuyarak bu ikiliyi araştırmaya başladım. Platinum Carbon Ink ve Carbon Desk Pen için özel olarak çizim yapmak amacıyla üretilmişti. Bu noktada "siz nasıl olsa mürekkep üretiyorsunuz, neden esnek EF uçlu bir dolmakalem ikilisini tercih etmediniz" sorusu aklınıza gelebilir. Çizim yapılan kalemlerin özellikle kontür, tarama ve kılcal detayları yapabilmesi için belirli bir incelikte ve uzunlukta olması gerekiyor ki ben bunu okuduğum sitelerdeki kalem hakimiyeti başlıklarından öğrendim. Ne yazık ki günümüzde bu kriterlere uyan iki dolmakalemden(Platinum, Pilot) başka yok. Bunlardan Pilot marka olanının ise suya mukavemetli carbon mürekkebi yok ve bu tür mürekkepleri kullanmaya damak yapısı da müsait değil. 40-50 li yıllarda üretilmiş olanlar ise ya nadir rastlanır ya da gövdeleri kalın. Bu eski dolmakalemlerden bir tanesini niyet listesine ekleyip peşine de düşmedim değil.
Çizerlerin sitelerinde belirttiği ve benim de yolumun çıktığı marka Platinumdu. Fakat bu tip dolmakalem kullananların büyük çoğunluğunun tavsiyesi bu dolmakalemi mümkünse mağazadan satın almaktı. Zira fizik yapısından ve üstte görülen fotoğraftaki orjinal ambalajından ötürü gönderici firma özel paket yapmaz ise seyahat sırasında kırılma ihtimali yüksekti. Bu beni iyice korkutsa da zaman zaman gidip gelip bu dolmakaleme bakıyordum. Geçtiğimiz günlerde Platinum markasının ülkemizde yeni bir temsilciliği olduğunu öğrendim. Platinum Türkiye temsilcisi Abris firmasını arayarak oldukça ehven fiyatlı Platinum Carbon Desk Pen i ve bir şişe de Platinum Carbon mürekkebi edindim.
GÖVDE / BODY |
Platinum Carbon Desk Pen bilmeyenler için; kuyruklu, stylophor diye de tabir edilen bir masaüstü dolmakalemi. Yanınızda taşımak için değil de masaüstünde kendi sehpasıyla kullanılmak için yapılmış. Bu tüm masaüstü dolmakalemlerde ortak bir özellik. Dünyada sadece bir kaç eski dolmakalem var ki gün sonunda kuyruğu ayrılıp kapağı takılarak cepte taşınabiliyor. Platinum bunu bir miktar gidermek ve taşınabilmesini sağlamak için dolmakaleme bir kapak da eklemiş.
Gövde ciddi uzun ve sona doğru en ince kalınlığına eriştiği noktada tam bir balık formu sergiliyor. Gövde bütünüyle kaliteli bir tür sert reçineden tutuş alanı ve arka gövde olmak üzerede iki parçadan mamül. Gövde son derece parlak ve matlaşırsa iyi bir bezle silinince çok güzel parlıyor. Mürekkeb dolum sistemiyse ön gövdeye vidalı olarak bağlanan arka gövdenin içinde barınıyor. Arka gövdenin alt kısmına Platinum logosu ve "CARBON PEN" ibaresi gömme altın harflerle işlenmiş ki günümüzde artık gövde üstüne marka model basmak nadir rastlanır halde. Yıllar sonra başka birisinin eline geçtiğinde bu dolmakalemin marka ve modelini bilecek olması son derece güzel bir özellik. Platinum bu gövdeye basılmış yazıyı başka önemli bir noktayı da işaret etmek için yapmış. Çünkü bu dolmakalemin mürekkebi de, uç sistemi de kendine özel. Platinum bu yüzden kalemin karıştırılmasının önüne geçemek ve yanlış mürekkep koyulmasını engellemek için bu yönteme başvurmuş. Aynı şekilde carbon mürekkep kartuşlarının da üstünde aynı baskı var. Her halukarda Platinum yanlış mürekkebe karşı defalarca ikaz etmiş oluyor bu dolmakalemin kullanıcısını. Platinum bu tekrarında haksız da değil aslında. Zira tüm Platinum mürekkep kartuşları fiziken aynı ve başka Platinum dolmakalemlerine uyuyor.
Platinum Carbon Desk Pen ile birlikte gelen kapak, kolay çıkarılır tipte ve ince olan ucun kapak iç duvarına çarparak zarar görmemesi için yumuşak plastikten üretilmiş. Çizerler tarafından kullanılacak çok sık açıp kapatılan bir dolmakalem için zekice bir detay. Daha önceki yazımda belirttiğim vakum probleminin yaşanmaması için kapağın içine hem iç kapak konmamış hem de kapak içi gidilebilecek en uç noktaya kadar silindirik formda tasarlanmış. Gövdenin kuyruklu olması yüzünden kapak sadece uç kurumasının önüne geçmek için yapıldığından taşımaya yönelik olarak klipsle donatılmamış. Çoğunlukla masa üstünde duracak bir çizim dolmakalemi, sonuçta. İşgal ettiği alan masa üstü olduğu için de, Platinum kapağın etek kısmını köşegen olarak üretmiş ki, çok hafif olan bu dolmakalem yuvarlanarak düşüp zarar görmesin.
Uç ve mürekkep besleme sistemini üstünde barındıran ön gövde/tutuş alanının iç yuvası atın kaplama sarıdan imal edilmiş. Dolmakalemin ağırlık teşkil eden parçası da bu. Platinum bu parçayla ağırlık merkezini öne çekerek çizerlerin kalemi kolay kontrol etmelerine imkan vermek için çaba göstermiş. Dolmakalemi elinize aldığınızda bunu ve denge merkezinin önde olduğunu hemen hissediyorsunuz.
UÇ ve DOLUM SİSTEMİ / NIB and FILLING SYSTEM |
Platinum Carbon Desk Pen paketinin içinde bir adet Carbon kartuşla birlikte geliyor. Platinum Carbon Desk Pen'in ucu 60-70 li yıllardaki dolmakalemler gibi yarım şapkalı bir uç-damak sistemine sahip. Bir çok okuyucunun aklına neden böyle bir uç sisteminin kullanıldığı sorusu gelebilir. Bunun sırasıyla bir den fazla sebebi var.
- Masa üstü sehpasına uygun ve kolay yerleşebilir olması
- Çizim sırasında istenilen farklı çizgi kalınlıklarını verebilmesi amacıyla bir miktar esnemesi
- Esneme sırasında uç topuna binen kuvvetin uç köküne alınarak geniş bir alana yayılabilmesi
- Esneme için baskı ile oluşturulan kuvvetin tutuş alanında hissedilerek tehlike yaratmayacak seviyelerde parmak uçlarıyla kontrol edilmesine imkan vermek
- Yukarıdaki fotoğrafta dışarıya çıkık bir üçgen şeklinde noktayla işaretlenmiş ufak bölümün, kuvveti önden karşılamasıyla iç bükey kesimli yanaklara dağıtarak yanak içlerindeki uç kızağı kanalları boyunca esneme için uygulanan kuvvetle sert reçine ön gövdenin çatlamasının, oluşan çatlaktan mürekkep sızmasının önüne geçmek (bu probleme 60-70 li yıllarda üretilen ilk sürüm yarı şapkalı, esnek uçlu, kızaklı uca sahip dolmakalemlerde sıkça rastlanır. Zira bu dolmakalemlerde öne çıkık üçgen bölüm yoktur.)
Yukarıdaki sebepleri düşünerek Platinum uç ve damak konusunda bir çok önlemi almış. Platinum Carbon Desk Pen in üstündeki uç F incelikte. Yaklaşık 0,3 mm. gibi bir hat kalınlığına sahip. Kontür çalışmaları için son derece uygun. Aittaki resimdeki papyonlu tilki ve dişlek fare Platinum Carbon Desk Pen ile çizilmiştir. 0,5 mm.lik diğer çizimlere göre farkı açıkça belli oluyor. Platinum Carbon Desk Pen in bildiğim kadarıyla sadece F incelikte uç tipi var. Zannediyorum bunun sebebi daha altta ve üstteki uç kalınlıkları ortasında bir yer tutturulmak istenmesi.
Bu tarz kuyruklu, Stylophor, masa üstü kalemi olarak Platinumda üstteki resimlerde kuyruğunda metal bir ağırlık eklentisi olan KDP-3000A ve DP-1000AN çelik uçlu modeli var. Boyu Carbon Desk Pen den daha uzun. Bu dolmakalemin F ve EF uç seçenekleri var. Fakat bu dolmakaleme Carbon mürekkep kullanılamıyor. Daha çok dolmakalem ve pigment esaslı mürekkepler için yapılmış. Yurt dışı kaynaklar KDP-3000A dolmakalemin ucunun 14 ayar altın olduğunu belirtmişler. KDP-3000A modelinin ucunda P harfinin üstünde ise bunu gösteren ayar damgası var. Bu iki kalemin birbiriyle karıştırılmaması için Carbon Desk Pen in kodunu da yazmak lazım ki o da DP-800S. Kısaca özetlersek bu tarz kuyruklu dolmakalemin Platinumda üç tipi var.
- Carbon Desk Pen DP-800S Fine uçlu, sadece Carbon mürekkep kullanır.
- KDP3000A Fine ve EF 14 ayar altın uçlu klasik dolmakalem
- DP-1000AN Fine ve EF çelik uçlu klasik dolmakalem
Platinum Carbon Desk Pen in altın kaplama olan F ucunun üstündeki uç topu önde dar arkaya doğru genişleyen bir forma sahip. Bu da çizim yapanlara ucun kağıtla temasındaki açıyı değiştirerek çeşitli hat kalınlıklarını elde edebilmelerine imkan sağlıyor. Kalemi dik tuttukça hat incelirken yatırdıkça hat kalınlaşıyor. Bu da tarama çizgileri için son derece yarayışlı. Tam bu noktada kalemin neden kuyruklu olduğunu kalemi yatırdığınızda bir kere daha anlıyorsunuz.
Carbon Pen, ismini aldığı ve ona özel üretilen mürekkebin sadece kartuşlarını kullanabiliyor. Dolum sistemi arka gövdesindeki boş alandan ötürü sadece Platinum Carbon kartuş kullanılabilmesine imkan veriyor. Damak yapısı Carbon mürekkebe uygun olduğu için uç tarafından mürekkeb emişine sağlıklı olarak izin vermiyor. Mürekkep temini meselesinde kartuşu gözünüzde büyütmeyin. Bir şişe Carbon mürekkep edinerek paketin içinden çıkan kartuşa şırıngayla doldurabilirsiniz. Carbon Pen i ben farklı mürekkeplerle denedimse de akıtma veya kağıda beklenmedik damla bırakma sorunları yaşadım. Bunun sebebi de diğer kuyruklu dolmakalem KDP-3000A ya nazaran daha geniş mürekkep kanallarına sahip olması. Carbon mürekkep ise KDP-3000A da mürekkep kanallarının sıkça tıkanmasına ve bu dolmakalemin sıklıkla yıkanma ihtiyacı göstermesine neden oluyor. Carbon Pen i yaklaşık 1,5 ay hiç kullanmadan Carbon mürekkeple beklettim. Beklenilen gibi damağı tıkanmıştı. Fakat kısa bir süre suya daldırınca tekrar yazmaya başladı. Bunun nedeni Carbon mürekkep içindeki suya dayanımı sağlayan maddeler.
Carbon Pen in uç topunun çizim için olduğunu düşünürsek performansı çok iyi. Çizimde kayıp gitmiyor ve gayet iyi kontrol edilebiliyor. Sonuç olarak bu bir yazım kalemi değil. O yüzden yazım performansı beklemek haksızlık olur. Fakat piyasada ince uç bulmakta zorluk çekenler için de güzel bir seçenek olacaktır, gündelik yazım/çizim hayatları içinde.
Üstteki resimde de görüldüğü gibi çelik uçlu Carbon Pen normal hat kalınlığının iki katına kadar genişleyebiliyor. Fakat esnek uçlu denilemez. Zira genişleyebilmesi için çok büyük bir baskı uygulamak lazım. Sertçe bir miktar yaylanabiliyor demek daha doğru olacaktır. Zaten esnetmeye de pek gerek yok. Daha önce ifade ettiğim gibi farklı hat kalınlığı için biraz geriye yatırmak yeterli oluyor.
GENEL / OVERALL |
Platinum Carbon Pen, sınıfı içindeki rakipleri Pilot ve Rotring e göre daha üstün. Çünkü sınıfının diğer üyelerine göre su geçirmez mürekkeple çalışmak ve çizim için adanmış bir dolmakalem. Gündelik hayat içinde oraya buraya taşımak için zor bir dolmakalem ama onu da isterseniz, kuyruğunu hafifçe keserek halledebilirsiniz.
Fiyat performansıysa muhteşem diyebilirim. Özelliklerine vurunca 33-35 TL. lik fiyatıyla bu dolmakalem gerçekten takdiri hak ediyor. Bu yazıda ölçülerini içeren teknik kısmı koymadım. Zira bu dolmakalemi giderek görmenizi isterim. Görmek, denemek ve edinmek isteyen arkadaşlar ise İstanbul Sirkecideki Yeni Zaman Kırtasiye ye uğrayabilirler.