Yukarıdaki defterin adı Aniki Carbon Havana. Aniki defterlerin bir süredir denemede olan yeni bir aile bireyi ama bu yazıda kendisinden bahsetmeyeceğim. Bu sefer kendisine konu mankeni muamelesi yapacağım.
Hemen hemen herkes "Defter aldım ama kağıdı ne ağırlıkta" veya "Defterin üstünde yazan kağıt ağırlığı doğru mu" sorusunu kendine sormuştur. Her ne kadar kağıt ağırlığının kağıdın kalitesini ve bazı özelliklerini göstermediği bilimsel olarak bilinse de ben size satın aldığınız bir defterin kağıt ağırlığını bulmayı anlatacağım. Zira epeyce bir müddettir dolmakalem-mürekkeb fırtınaları esiyor. Biraz konu farklılaşıp çeşitlensin biraz da beyin jimnastiği olsun istedim.
Gittiniz kırtasiye veya kitabevine, kaptınız sevdiğiniz defteri, bayıldınız kasada paracıkları. Eğer benim gibiyseniz hemen bir kahveci, pastahane köşesine çöküp başlarsınız defterinizi mıncıklamaya. Defter yazmakla ilgili olduğu halde hiç bir yerinde bazı firmalar istisna tutulmak kaydıyla ne hangi kalitede kaç gsm. kağıttan üretildiği ne de kapak malzeme özelliklerini bir yere yazmazlar. Yeni moda FSC lafı çıktı her yerde var. Bir bunu bir de EcoFriendly gibi doğa dostu laflar bulursunuz. Başkaca özellik adına hiç bir şey yoktur. Hal böyle olunca iş başa düştü demektir. Peki defter elimizde fakat kağıt ağırlığını bilmiyor isek ne yapacağız. Bunun için;
- Cetvel
- - Defter sayfalarının eni, boyunu ölçmek için
- Hesap Makinesi
- - Zaten her cep telefonunda var. Kağıt alanı ve çeşitli hesap için kullanılacak.
- Terazi
- - Tercihen hassas terazi. Yoksa bir bakkaldan da rica edilebilir tartım işlemi için. Hatta kahve ya da çay içmeye giderken bir yerde defteri tarttırırsanız iyi olur.
Kağıt ağırlıkları olan 50, 60, 70, 80, 90, 100 gsm. gibi değerler kağıdın bir metrekaresinin ağırlık değeridir. Yani bir kenarı 100cm diğeri kenarı 100cm. olan bir tabakanın ağırlığıdır ve yüzölçümü 10000 cm2. dir. Kağıt ağırlıkları defteri bir kağıt imalatçısı imal etmemişse yani özel bir kağıtla yapılmamışsa Avrupa Standartlarında 100 gsm.'e kadar 10'ar 10'ar, 100 gsm. den sonra 20'şer büyüyerek gider. Amerika ve Japonya kağıt standartları ayrıdır. Bir metre kağıdın cm2. cinsinden yüzölçümü hiç unutmamamız gereken sabit sayıdır(10000). Bu da ikiiii.
Bir defter yaprağının enini ve boyunu ölçünüz ve ikisini çarparak bir yaprağın cm2. cinsinden yüz ölçümünü bulunuz. Bu üççç.
Defterdeki yaprak sayısını bulunuz ve bulduğunuz sayıyla üst hesaplamadaki bir yaprağın alanıyla çarpınız. Bu da döörrt (Çok ayıp çok ayıp arkadan bir ses duydummm). Bunu yaparak defterimizin toplam yüzölçümünü bulmuş oluyoruz. Veriler hazır olduğuna göre şimdi sıra geldi formüle.
Örnek hesaplama defterimin yaprak ebatları 12x16.5 cm.= 198 cm2 x 128 yp.= 25344 cm2. Bu benim örnek defterin toplam kağıt alanı. Bundan sonra tamamiyle tek bilinmeyenli denklem durumuyla çözüyoruz. İfade etmek istersek 25344 cm2'si 266.4 gr. geliyorsa 10000 cm2.si ne kadar ağırlıktadır. Bunun için (10000 x 266.4)/ 25344 yazıyor ve hesaplıyoruz. Sonuç 105.11 gsm. dir. Yani Avrupa standardına göre defterimizin kağıt ağırlığı 100 gsm. dir.
Şimdi ev ödevi veriyorum;
Yarın yani Cumartesi 30.11.2013 tarihinde Posta Gazetesi alınıyor. Gazetenin eki açılıp bir güzel okunuyor. Okuyanlara sürpriz olabilirr..