Bu seferki dolmakalemimizin adı CONKLIN MARK TWAIN CRESCENT FILLER. İngilizceden tercüme yoluyla; Conklin dolmakalem firmasının ünlü yazar Mark Twain adına yaptığı ve bu firma tarafından patentlendirilmiş hilal dolum sistemli dolmakalem. Eski dolmakalemlere yoğun alakası olanlar arasında marka ifade etmesenizde Hilal Dolum Sistemi olarak tanınmış bir dolmakalem. Çokça bahsedilmesinden ötürü bir müddet önce ben de bir tane edinmiştim. Fakat peşi sıra arkadaşlardan kötü olan uçlarını düzeltmem için bir kaç tane daha geldi ve onları da test etme imkanım oldu.
TARİHÇE / HISTORY |
Daha önceki yazılarımda anlattığım gibi;Conklin iyi yazım gereçlerinin efsanevi ismiydi, dolmakalemin altın yıllarında. 1898 yılında ABD'de kurulan Conklin firması Crescent Filler, Nozac, Endura, Glider gibi unutulmaz modelleri üretti dolmakalem severler için. Gerçekten bir efsaneydi. Öylede kaldı. 1941 yılında dolmakalem kullanımının düşüşe geçmiş olmasıyla iktisadi zorluklar yüzünden Starr Pen Co. firmasına satıldı. Yakın zamana kadar sesi sedası çıkmıyordu. 2007 den bu yana Amerikan markalarının yeniden diriltilmesi kampanyasıyla tekrar üretime başladı ama bu sefer ana karadan uzakta, uzak doğuda(kesin olmamakla birlikte bununla ilgili kesinlik kazanmaya yüz tutmuş söylentiler var). Conklin Crescent Filler dolmakalem ilk olarak 1908 yılında ABD de patentlendirilmiş ve üretilmeye başlanmış. Yani dolum sisteminin keşfi 20.yy. başlarında. Şu anda piyasada 1918-20 yılına tarihlenen ilk örneklerinden bulunabiliyor. Conklin, bu dolmakalemi severleri için yeniden üretmeye başlamış. Yani bu dolmakalem 1918 lerde üretilen orjinalinin bir tür kopyası. Zannediyorum Conklinin yeniden diriltilmesi projesinde bu dolmakalem bir tür amiral gemisi olarak seçilmiş.
Conklin Mark Twain Crescent Filler dolmakalem firmanın hazırladığı heybetli bir kutuda geliyor. Kutunun iç düzenlemesi bana kiliselerdeki cenaze ayini sırasında ziyarete açık tutulan tabutu andırıyor. Zannediyorum bol büzgülü saten iç kumaşından olacak. Kutunun gayet zengin bir görünümü var ve avuç dolusu para döküp aldığımız Pelikan dolmakalemin kutusu gibi zayıf değil. Hatta aşırı gösterişli diyebilirsiniz. Zarf ve mazruf bağlamında şimdi biz kutuyu bir kenara bırakarak dolmakalemin kendisini kurcalayalım.
GÖVDE / BODY |
Resimlerde görülen dolmakalemin rengi Mocha olarak geçiyor. Bir tür bej mermer deseni diyebiliriz. Gövde malzemesi selüloidten imal edilmiş. Erken dönemlerde yapılanları sert kauçuktan olan bu dolmakalemin gövdesi, ihtişamına rağmen bana biraz ve hafif ince geldi. Bu incelik gövdesini eskilerine göre deformasyona daha açık hale getiriyor. Benim elimden geçenlerin üç tanesinde dolum sistemi kilitleme halkası bu yüzden sıkışarak dönüyordu. Crescent filler dolmakaleme ilk bakışınızda kapak tepesinin kubbeli oluşuyla arka gövdenin kesik bitişi arasındaki dengesizlik estetik açıdan hemen gözünüze çarpıyor. Fakat üretildiği yıllarda ve şu anda da alışılmışın dışında bir klasik görüntüsü var. Zaten dolmakalemseverleri ilk anda bu dolmakalemde çeken öğeler klips, dolum sistemi için yapılmış logolu hilal düğme ve geniş kapak bileziği. Squeeze=sıkıştırmalı tip dolmakalemden hoşlanmıyorum diye kanaat beyan eden dolmakalemseverler bu dolmakalem sıkıştırmalı dolum sistemine sahip olsa da bayıla bayıla kullanıyorlar. Görüntü maalesef her şeyin önüne geçiyor.
Ana hatları yumuşak olan bu dolmakalem arkaya doğru hafifçe daralan silindirik bir yapıda. Alıştığımız dolmakalemlerden farklı olarak dolum sistemine dışarıdan ulaşılabiliyor. Bunun için arka gövdenin üstündeki bir yarıktan dışarıya çıkartılmış yarım ay şeklinde bir dolum basma düğmesi var. Bu düğmenin tam ortasından geçen ve yazım esnasında ya da kullanmasını bilmeyenlerin yanlışlıkla basmasını engellemek için dönen bir halka oturtulmuş. Dolum düğmesinin basılmasını engelleyen bir güvenlik ayrıntısı. Bu dolmakaleme adını veren, farklı kılan ve estetiğine üretildiği yıllarda garip bir teknolojik dokunuş getiren özellikte bu hilal şeklindeki sarı parça. Conklin Mark Twain Crescent Filler dolmakalemin metal dış aksamının altın kaplama olduğu söylense de bana çok inandırıcı gelmedi açıkçası. Bunun sebebi de benim elimdekinin metal kısımlarındaki kaplamalarda ufak kopmalar var. Bu dolmakalemin metal detayları gümüş kaplama olanlarının daha iyi olduğu ifade ediliyor, yabancı kaynaklarda.
Conklin tüm dolmakalemlerinde makas tipi dediğimiz bir klips türü kullanıyor. Bu yine Conklinin kendi buluşu. Basılarak tutunma ağzı açılan bir klips türü. Klips yardımıyla dolmakaleminizi bir yere asmak istediğinizde parmağnızla klipsin üst tarafına bastığınızda klipsin ağzı açılarak oturacağı yere rahatça giriyor. Conklinin bu klipsi oldukça başarılı. Zira çok kalın yerlere dahi kuvvetlice tutunabiliyor ve sonra tekrar eski konumuna dönebiliyor.
Kapağın kubbe tarzı tepe kısmı bence dolmakalemin hatlarını hem yumuşatıyor hem de eski bir görünüm veriyor. Bir de yere düşmelerde kapağın kırılma riskini azaltırken darbeleri de emiyor. Bu kubbe formu aynı zamanda temasta olduğu nesneleri çizmesini en aza indiriyor.
Gelelim bu dolmakalemin en göz alıcı kısmına;
Conklin Mark Twain Crescent Filler dolmakalemin en çarpıcı yanı, kalın bir kapak bileziğine sahip oluşu. Bu enlice kapak bileziğinde Conklin markası ve Mark Twain'in imzası işlenmiş. Gerçekten dolmakalemi son derece güzel ve farklı kılan özel bir detay. Conklin dolmakalemlerinin kapaklarının içinde bir iç kapak olmayışından ötürü uçları kurumaya yatkın. Selüloid gövdeden imal edilmesine rağmen üretim zorluklarından ötürü bu önemli detay maalesef ihmal edilmiş.
DOLUM SİSTEMİ / FILLING SYSTEM |
Dolmakaleme adını veren hilal dolum sisteminin merkezinde, sıkıştırılabilen kauçuk bir kesecik yatıyor. Ana gövdenin içinde saklı olan bu esnek keseciğe resimlerde gördüğünüz yarım ay şeklindeki düğmeye basınca kese daralarak içindeki havayı dışarı atıyor. Düğmeyi siz bırakınca da kesecik eski halini almak isterken içine şişeden mürekkep çekiyor. Conklin patentlendirdiği bu dolum sistemiyle çok büyük çıkış yaparak uzun yıllar hilal dolum sistemini kullanmış. Daha önce de ifade ettiğim gibi bu dolum sistemi neredeyse Conklin adının önüne geçmiş. Bu dolum tarzının en önemli ve basit tarafı dolmakalemin ana gövdesini açarak dolmakalemi her dolumda kurcalamak zorunda olmayışınız. Fakat yarım ay şeklindeki dolmakalemin arka gövdesinde dışarıya bir haylice taşan doldurma düğmesi cebe konma ve kalemliğe konulma sırasında ciddi rahatsızlık veriyor. Bir de bu düğmenin tam göbeğinden geçen dolum sistemi kilitme halkasını da eklerseniz bir haylice rahatsızlık veriyor. Bir de bu dolum sisteminin düğme ve halkası tam elinizin kalemi tutarken işaret parmağıyla baş parmak birleşim kısmına denk geliyor. Detayları yuvarlatılmış olsa da elinizin bu kısmında bir rahatsızlığa neden oluyor. Eğer dolmakaleminizi bir çok insanın yaptığı gibi döndürerek te kullanıyorsanız bu rahatsızlık en üst seviyeye çıkıyor.
Mürekkep kapasitesiyse bu kadar detaya rağmen çok yüksek değil. Bu son derece normal. Basma merkezinden uzak mürekkep keseciklerinde sıkça karşılaşılan bir durum olsa da gündelik kullanım için mürekkep kapasitesi yeterli.
UÇ ve DAMAK / NIB and FEED |
Conklin Mark Twain Crescent Filler dolmakalemde özellikle yurtdışı kullanıcılarının ve benim de sıkıntı duyduğum en önemli kısım uç ve damak. Zaten yurtdışındaki kullanıcılardan uç/damak bölgesinden ancak 10 üzerinden 4-5 puan alıyor. Bana uç düzeltmesi ve damak akış mekaniği problemleri yüzünden beş tane geldiği düşünülürse insanlar hiç de haksız değiller. Conklin Mark Twain dolmakalemin ucu son derece ince et kalınlığına sahip çelikten imal edilmiş. Sadece ucun ortasında ufak altın kaplama bir bölüm var. Bu da ucuz gözükmemesi için estetik kaygılarla konmuş.
Damak son derece dar kanallı imal edilmiş ve kalın mürekkeplerde akış sorunlarına sebep oluyor. Nispeten yeni nesil Alman mürekkepleri ve ince Japon mürekkepleriyle daha iyi bir yazım performansı sergiliyor. Bu damak akış problemiyse 15-20 yıkamadan sonra nisbi bir düzelme gösterse de genel akış karakteri değimiyor.
Bu çelik ucun, uç topuyla ilgili uç üzerinde ve kitapçığında herhangi bir malzeme detayı verilmemiş. Hem denemelerimden hem de araştırdıklarımdan edindiğim kanaate göre uç topu İridium değil. Bir tür sert alaşımdan yapılmış. Bu yüzden uç son derece tırtıklı. Bir de uç topunun kesimi son derece köşeli olduğu için kağıda yanal hatlarda ve dönüşlerde kağıda takılma yaratıyor. Tek iyi tarafı ise uç hafifçe yaylanarak biraz hatları kalın çekebiliyor. Fakat esnetmeye kalktığınızda damak mürekkep yetiştiremediği için demir yolu dediğimiz kötü efekt oluşuyor. Zaten bu dolmakalemi esnek diye de satmıyorlar.
Yazım konforundaki scratchy=tırtıklı olma hadisesine bir sebepte kuru yazan karakterde bir dolmakalem olması. Bunun asıl sebebi de damak yapısı ve onun içindeki mürekkep kanalları. Hafif ıslak huylu bir dolmakalem olmayışı yüzünden yazım konforu akıcı değil. Benim denediklerim Medium=Orta kalınlıkta uçlar olsalar da, yabancı kullanıcılar da aynı dertten muzdaripler. Bu yüzden yurtdışında bu dolmakalemin ucunu düzelttirenler, eski Conklin dolmakalemlerin uçlarını takanlar veya uç değiştirenler büyük çoğunlukta. Zira kağıda son derece berbat sürtüyor. Bu hemen hemen bütün Conklin dolmakalemlerin açmazı şu anda. Uçları maalesef kalitesiz çelik uçlar ve son kontrolleri de bir haylice dikkatsiz.
Conklin'lerin bu tırtıklı tabiatının bir miktar da altında uç kalınlıkları yatıyor. Conklin aslında bir ABD dolmakalemi gibi gözükse de tabiatındaki bir çok öğe, onun bir Asyalı olduğunu söylüyor. Bunlardan bir tanesiyse dediğim gibi uç kalınlıkları. Conklin dolmakalem uçları Japon standartındaki uçlar gibi hat çekiyor. Yani Conklin'in Medium=Orta hat kalınlığındaki ucu Fine=İnce yazıyor. Düşününki; kuru bir dolmakalem, ince hat kalınlığında ve uç topu köşeli bir de tırtıklı. Dediğim gibi uç ve yazım performansı beni hayal kırıklığına uğrattı. Neredeyse yabancı kullanıcılarının tamamı benimle aynı izlenimi elde etmişler. Kuru ve tırtıklı uca sahip bir dolmakalem, hem de bir yazarın adına efsane model olarak üretilmiş. Ben Conklin den bu dolmakalemin ucunun altın ve İridium uç toplu olmasını beklerdim.
FİYAT PERFORMANS / PRICE vs. PERFORMANCE |
Conklin Mark Twain Crescent Filler dolkalemin yurtdışı fiyatı 138-200 US$ arasında değişiyor. Böyle bir fiyat ABD standartlarında bile bu uç performansındaki bir dolmakalem için haylice fazla. Ben markakalem.com sitesinden 400TL. ye satın aldım. Bu fiyatı ABD deki 200 dolarlık fiyata vurunca ülkemizde hemen hemen aynı fiyata satılıyor. Bana neden aldınız diyecek olursanız? Hem sizlere tanıtmak hem de meraktan diyebilirim. Fakat fiyat performans ilişkisi son derece kötü bir dolmakalem. Fakatttt ve Fakatttt. Öyle bir nokta var ki, insanlar burada kopuyor. O da daha önce belirttiğim görsellik hadisesi. Bu dolmakalemin gövdesi alışılmışın dışında ve farklı olduğu için bir sürü insana baktırtır diyebilirim. Büyük ve kalın ebatlarıyla ekseriya erkeklere hitap eden bir dolmakalem. Fakat severek kullanan hanımlar da var, kullanıcıları arasında.
Conklin Mark Twain dolmakalem masanın üstüne koyulup sıkı rüzgar yapılacak dolmakalemlerden. Anlamayan için bir Mont Blanc dolmakalemin bile havasını siler süpürür.
TEKNİK ÖZELLİKLER / TECH. SPECS. |
- Kapaklı Tam Boy Uzunluk: 13.5 cm.
- Kapak Arkada Uzunluk: 14.5 cm.
- Uç Uzunluğu: 2.2 cm.