menu

kokox

stickymenu

PELIKAN PELIKANO P480 DOLMAKALEM İNCELEME / PELIKAN PELIKANO P480 FOUNTAIN PEN REVİEW


Daha önce bazı yazılarımda ifade ettiğim gibi yeni başlayanlar ve sportif dolmakalem kullanmak isteyenler için sürekli Lamy firması ürünleri öneriliyor ya da bu ihtiyaca hep Lamy markası cevap verirmiş gibi bir anlayış yerleşmiş dolmakalem sevenler arasında.
Oysa birçok firma var bu tip ihtiyaçlara cevap verebilecek. Bunlardan bir tanesi de Pelikan. Pelikan Pelikano serisini 1960'lardan bu yana çocuklar, gençler, talebeler ve yeni başlayanlar için bir kaç yılda bir yenileyerek hala üretiyor. Pelikan'ın modern çizgilere sahip dolmakalemlerinin bir çoğunun kodu Pelikano serisine ya da o anlayışa uyduğunu belirtmek için 'P' harfiyle başlıyor.

Daha önce yine yeni başlayanlar için önerdiğim klasik silindirik P55 modelinin incelemesini yapmıştım. Bence renklerinin canlılığı ve sağlamlığı ile birçok alanda rakiplerine at boyu fark atabilecek bir dolmakalemdi. Ne yazık ki şu anda üretilmiyor ve bulunması da bir haylice zor.

Pelikan Pelikano ailesine geçen sene bize geç gelmiş olsa da P480 Genç Pelikano modelini ekledi. P480 Pelikano'ların klasik çizgilerinden uzaklaşarak fütüristik bir anlayışla tasarlamış. P480'lerin tasarımını bazı dolmakalem severler devrimci çizgilerinden sebeple bir hayli aykırı buluyorlar.



Pelikan, P480'de hedef kitlenin el ergonomisini taban alarak ele en iyi oturan balina formu üzerine geliştirme yapmış. Aslında balina formu 1970'li yılların ikinci yarısında Rotring ve Steadler firmaları tarafından bir süre ürettikleri kalemlerde uygulandıysa da sonradan unutuldular.

Bir şeye dikkatinizi çekmek isterim: Dolmakalemi tutan elimize dikkatlice bakarsak boşlukları dolduran formun dış hatlarını çizdiğinizde bir balina ortaya çıktığını göreceksiniz. Zaten insanoğlu tabiatı çözüp taklit etmekten başka bir şey yapmıyor ki.

Pelikano P480 sadece yazarken tutulduğunda değil kapağı kapatılmışken de balina formunu koruyor. Bu formu yüzünden kapağı kapalı iken bile insan elinde tutarken P480'ni parmaklarının arasına alıp yazıyormuş gibi tutmak istiyor. Bu hissediş yüzünden de P480 ile sürekli yazmak istiyorsunuz. Tam bu noktada Pelikan P480 ile gençler, talebeler ve yeni başlayanlarda hedeflediği amacı yakalamış olarak gözüküyor. Bu uyandırılan his yazının gelişmesi amacına son derece iyi hizmet ediyor diye de düşünüyorum.

Pelikan P480 doğurduğu çokça yazma isteği doğrultusunda parmak ergonomisini mükemmelleştirmek için parmakların dolmakalemi tuttuğu bölgeyi kaymaz kauçuk yastık sistemiyle desteklemiş. Bu kauçuk bölüm sayesinde ter ya da ıslaklık yüzünden uzun yazımlarda bile dolmakalem parmak uçlarından kayarak kontrolden çıkmıyor. Ayrıca uzun yazım sürelerinde kontrolü kaybetmemek için parmaklarınızı sıkarak yorulmuyorsunuz.
Pelikano P480'nin gövdesi silikon, kauçuk, plastik harmanından üretilmiş. Darbelere son derece dayanıklı olduğu gibi üstüne oturma, ezilme benzeri fiziki durumlarda mükemmelen esneyebiliyor.

P480'nin tasarımında en alt seviyede kullanıcının bile tüm ihtiyaçları gözönüne alınmış. Bu ihtiyaçlardan bir tanesi de mürekkeb penceresi. P480 her yerde rahatça bulunabilen avrupa standartı uzun tip kartuş kullanmasına rağmen arka gövdesinin ön gövdeyle birleştiği yere büyüteçli bir mürekkeb penceresi yerleştirilmiş. Bu pencere sayesinde rahatlıkla mürekkebinizin bitip bitmediğini görebiliyorsunuz. Dolmakalemin arka gövdesinde gençlerin boynuna asabilmesi için ip geçirebilecekleri iki adet delik konulmuş. Pelikano P480'nin 4 farklı canlı gövde rengi var, öyle ki siyahı bile lake edilmiş parlak bir siyah.


P480'nin kapağı özellikle çocuk ve gençlerin sıkça yapabileceği üstüne oturma, basma, ezme gibi hatalarda, ucu koruyabilmek için sert alüminyumdan üretilmiş. Dış kapağın içine, ucun havayla temasını keserek, ucun kurumasını ve yazım sıkıntıları çıkarmasını engelleyecek bir iç kapak daha yerleştirilmiş. İç kapağın bir yararı da uçtan mürekkeb akmasına karşı akan mürekkebin bir iç haznede tutulması. Genelde iç kapak sistemi dış kapakta güvenli bir kilit sistemi olmaksızın sızdırmaya ve hava almaya imkan verir. P480'nin dış kapağının gövdeye kliklenilişi insana güven duygusunun üstünde kale kapısı kapanıyor hissiyatı veriyor. Alüminyum dış kapağın etrafına geçirilmiş olan klips hem yuvarlak formlu dolmakalemin yuvarlanmasına engel oluyor hem de yere düşmelerde meydana gelebilecek hasarın en aza indirilmesi için yastık görevi yapıyor.

Pelikan P480'ni Pelikano serileri için geliştirdiği mükemmel damaklı pürüzsüz bir çelik uçla donatmış. P480'nin yazışındaki mükemmelliğe inanılacak gibi değil. Uç hafifçe yaylanarak fazlaca bastırma anlarında kuvveti çok güzel dağıtıyor. P480 de F,M,B ve A tipi uç seçenekleri olduğu gibi solak ve sağlak tip seçeneği de mevcut. Uç-damak karakteri itibariyle mürekkebin huyuna bağlı olarak gayet ıslak yazan bir dolmakalem. Uç tasarımının iyiliğinden ötürü, en zor yazım açılarına bile hemen cevap veriyor.
Bana göre Pelikan Pelikano P480'nin fiyat-performans-yazım konforu son derece iyi. Yeni başlayanlar, talebeler, gençler ve yetişkinler için ideal bir dolmakalem.


Gövde Kapak
Kapaklı_Toplam_Uzunluk: 13,57 cm.
Kapak arkada: 15,5 cm.
Gövde kalınlığı: 1,44 cm.
Gövde uzunluğu: 12,41 cm.
Toplam ağırlık: 17,2 gr.


Kapak_Uzunluğu: 5,31 cm.
Kapak çapı: 1,40 cm.
 Kapak iç derinliği: 4,45cm.
Kauçuk silikon yuvarlanmaya engel klips
Pelikan Üretimi paslanmaz yarı esnek çelik. Uç kalınlığı standart  Medium=Orta ve A.
Geniş kanallı tam spiral damak yapısı. Uzun veya kısa kartuşla kullanılıyor.










blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy