menu

kokox

stickymenu

güzel yazı / el yazısı / yeni alfabe


Geçen gün, ciddi haber kanallarında yeni eğitim metodları ile ilgili detaylı bir haber vardı. Buna göre ilkokullarda bitişik el yazısı mecburiyeti kalkıyor(daha önce yazmıştım, isteyenler buradan okuyabilir), yeni ses grupları konularak alfabemize üç yeni harf katılıyor. Haberin detaylarında ise; el yazısında güçlük çeken çocuklarımızın ince nöro-motor becerileri henüz gelişmemiş olduğu için, güzel yazı dersinin üçüncü sınıftan itibaren seçmeli olacağı, ayrık dik yazı yazılacağı ve bu bağlamda dört adet olan ses grubunun altıya çıkartıldığı ifade ediliyordu.
Her yıl değişen eğitim sistemi metodlarıyla bakalım, çocukların ve ebeveyinlerin kafası karışmaya daha ne kadar devam edecek. Ve bizler çocuklara yardım etmeye daha ne kadar süre yetkin olabileceğiz. Yetkin olmak demişken, çocuklarla ayrışacağımız önemli bir nokta da alfabe olacak.
2013 yılında, Türk Dil Kurumu 'Alfabede yeni harfler" açılımı yapmıştı. O yıllardaki, demokratikleşme paketinde X-W-Q harflerinin alfabeye girmesi ile gündeme gelen yeni harflerle ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) üç değil beş yeni harf talebinde bulunarak Türk dilinde birlik için yeni harflerin 'Ortak Türk Alfabesi' ya da 'Genişletilmiş Türk Alfabesi' olarak kanunlaştırılmasını talep etmişti. Ayrıca TDK, bazı batı alfabelerinde olan üstü iki noktalı 'a' ve damak 'n'sini gösteren bir işaretin de ilave edilerek yeni alfabenin kanun metnine dönüştürülmesini istemişti.

TDK, o dönem yaptığı açıklamada;
"Türk dilleri arasındaki ortaklığın da sağlanması için bu sesler vaktiyle teklif edilmiş işaretlerdendir. Aynı sesleri karşıladığı yani "q" kalın arka damak "k"si, "w"nin çift dudak "v"sini ve "x"in de hırıltılı h'yi karşılamak üzere önerilmektedir. TDK'nın, bu üç işarete ilave olarak "damak n"sini gösteren bir işaretin, "açık e"yi gösteren üstü "iki noktalı a" işaretinin de buna ilave edilerek adının da "Genişletilmiş Türk Alfabesi" ya da "Ortak Türk Alfabesi" olarak beyan edilmesi ve kanun metnine dönüştürülmesi uygun olacaktır. Bu hâlihazırda kullanılan alfabenin değiştirilmesi değildir. Türk dillerinin ortak bir dille metin üretebilmesi veya ortaokul, liselerdeki Türk dünyası edebiyatının öğretilmesinde bu işaretlerin kullanılması, bu işaretlerin ses değerinin Türk gençlerine öğretilmesi anlamına gelecektir. Elbette bu ortak Türk alfabesinin, Türkiye'deki Türkçe dışındaki dillerin yazılmasında da bir kolaylık sağlaması bir kazançtır."
şeklinde bir izah getirmişti.
Haberlerden anladığım o ki, alfabemizdeki yeni üç harf kanunlaşmış. Fikir yürütmeden önce böyle bir habere rastlayanınız oldu mu? diye, sizlere de sormak istedim.




    Yazmak Keyiftir. Com

blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy