menu

kokox

stickymenu

LAMY NEXX M FOUNTAIN PEN / LAMY NEXX M DOLMAKALEM



Koca bir yaz mevsimi gelmiş ve geçmişti ama ben yaza uygun bir dolmakalem incelemesi yazamamıştım. Bu eksikliği doldurması için şöyle çaya, çorbaya limon plajda, bağda çayırda kullanılabilecek, düşüp kalkabilecek sağlamlıkta renkli bir dolmakalem yazayım istedim. Bu tarz dolmakalemlerin ilki Lamy Nexx i ne yazık ki yazın sonunda yayınladım. Bir de onun ağır abisi Lamy Nexx M vardı. O da maalesef, hazanın kışa evrildiği bu günlere denk geldi.

Aklıma bu tarz ikinci dolmakalem olarak gelen de, Lamy Nexx M oldu. İncelemeyi okuduğunuzda da bana hak vereceksiniz. Lamy Nexx M yaz aylarında bir dolmakalemden isteyebileceklerimizin neredeyse tamamını veriyor. Elin ıslak dokundun mu? problem yok. Çamura düştü.. Al çeşmenin altında yıka. Yüksekten atladı avluya, üzülme bir şey olmaz zıplayabiliyor. Güneşte, sıcakta kaldımı ağzı burnu bir tarafa gitmiyor. Kaybetmen zor, canlı renkleriyle hemen ben burdayım diye göz kırpıyor, sana. Boynuna, arabanın aynasına as. Esneyebilen metal klipsiyle istediğin yere tuttur. Tepe tepe kullanılabilecek Lamy Nexx in abisi Lamy Nexx M e şimdi de yakından bakalım.

TARİHÇE / HISTORY



Lamy Nexx M dolmakalem 2007 yılından sonra, Lamy Nexx in arkasından piyasaya çıkmış. Phoenix Product Design firması tarafından tasarlanmış. Bauhaus ekolünün sağlam izlerini taşıyan Phoenix Product Design dört kişiden oluşuyor. Tasarımlarında genellikle sağlam ve klasik Alman anlayışını minimalist çizgilerle harmanlamayı bilmeleriyle tanınıyorlar. Temel ilkelerini ahlak, estetik, ekonomi ve doğayla uyumluluk olarak belirlemişler. Ve bu değerleri keşfetme arzusuyla tetikleyerek farklı alanlarda tasarımlara imza atıyorlar. Bu grupta Lamy Smile ile başlayan serinin babası, tasarımcı Hannes Wettstein.
Phoenix Product Design ın ilke edindiği motto; Mantık, ahlak ve büyü. Bu üç öğeyi hemen hemen tasarladıkları tüm ürünlerde görebilirsiniz. Tasarımlarındaki güçlü yanları sadeliğin içine gizleyerek bir tür oyuna başvuruyorlar ki kullanıcılarının da hayal dünyası genişleyerek keşfedebilsinler. Ve tasarladıkları ürünleri bir kez de her kullanıcı kendince yorumlayabilsin.


GÖVDE / BODY



Lamy Nexx M dolmakalem, gerçekte ülkemizde pek fazla rastlanmayan üst resimdeki Lamy Smile modelinin iki üst kullanıcı gurubu için yapılmış Lamy Nexx in yeni bir yorumu. Lamy Nexx M aslında temel olarak artık üretilmeyen bir Lamy Smile. Ortaokul ve lise çocukları için hazırlanan Lamy Smile modelinin temel ilkesi oyun oynarken iletişim. Kapağının üstüne koyulmuş dönebilen üç emotikon bileziğiyle çocuğun çevreye mesaj gönderme, iletişim isteği tetiklenerek kendini ifade etmeye yardımcı olması sağlanmış.


Lamy Nexx M dolmakalemde ise hedef kitle olarak spor yaşamı seven yetişkinler olarak belirlenmiş. Bu dolmakalemi ilk görüşte bile çizgilerinden ötürü hedef kitleyi gayet rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Lamy Nexx M insanın aklını fazla zorlamayan çok sade bir model. Lamy Nexx M i ancak merak ederek derinine incelerseniz detaylardaki bilgi birikimini, felsefeyi ve insana saygıyı keşfedebilirsiniz.

Lamy Nexx M in arka gövdesi insan sağlığına zarar vermeyecek plastik üstüne alüminyum giydirme bir kılıftan oluşuyor. Arka gövdenin ön gövdeye vidalanan kısmı yine plastikten. Arka gövde dışarıdan komple alüminyum gelse de içteki plastik iç ikinci gövde, ön gövdeye vidalanıyor. Bu üretim tekniğiyle alüminyum gövdenin plastik vida dişlerini bozmasının önüne geçilerek üst üste giydirme iki gövdeyle de sağlamlık elde edilmiş.


Arka gövde üçgen kesik tepe şeklinden mükemmel bir açıyla gelerek ön gövdeye vidalanıyor. Doğrusu çok zor olan ve pahalı dolmakalemlerde uygulanan böylesi bir detay hedef kitlesi yetişkinler olan bu dolmakalemde güvenlik düşünülerek maliyetin yükselmesinden kaçınılmadan mükemmelen uygulanmış. Üçgen arka gövde tepe formunun tüm kenarları güvenlikli olması, yaralanmalara, kemik zedelenmelerine yol açmaması için yuvarlanmış. Çünkü Lamy Nexx M aynı zamanda boyuna asılarak göğüs kafesine yakın taşınabilen bir dolmakalem. Düşme halinde batma ve göğüs kafesine temas gibi durumlar tasarım sırasında zekice düşünülmüş. Fark edeceğiniz gibi insanların karşılaştığı kazalar dikkatlice incelendiği için de sivri formlardan kaçınılnış. Yine aynı ihtimaller dahilinde dolmakalemin zarar görmemesi ama zarar da vermemesi için üretim malzemeleri esneme kabiliyeti olanlardan seçilmiş. Alüminyum arka gövde dış malzemesi ter, vücut yağı, su gibi etkenlenlerden zarar görerek korozyona uğramaması için eloksal işlemine tabii tutulmuş. Kayma ve elden fırlama gibi istenmeyen durumların önüne geçmek için mat kumlama uygulanarak sonrasında yarı mat parlatma yapılmış.

Uç ve damağın da üstünde bulunduğu ön gövde ile tutuş alanın şekli, bildiğiniz Lamy Safari, Vista modellerindeki formla aynı. Lamy Nexx M de ise sadece ön gövdenin malzemesi kullanıcılarının bu kalemi daha rahat ve uzun süre zorlanmadan tutabilmeleri için yarı yumuşak silikonize plastikten seçilmiş. Gövde bütün olarak ergonomik ve ele gayet iyi uyum sağlıyor.

Lamy Nexx M in güzel ve iyi düşünülmüş parçalarından birisi de tepeye doğru genişleyerek giden kapağı. Zaten Lamy Nexx M i, Lamy Nexx den farklı kılan en önemli detaylar da kapağında yatıyor. Lamy Nexx M i yine kendi arasında kapak renkleriyle farklılaştırarak tüketicinin isteklerine alan açmış. Zeytin, Portakal, Antrasit, Opal Yeşili gibi kapak renkleri mevcut. Bana göre Lamy Nexx kapakları için belirttiğim gibi Lamy Nexx M kapakları ayrı satılsaydı karlılık düşerdi ama bu kapak rengi yüzünden farklı bir meraklı gurubu oluşabilirdi. Fakat Lamy nin Safari lerden bildiğimiz tavrında olduğu gibi farklı renkleri yine ürün halinde sunmak gibi bir stratejisi var. Bu yüzden bunu pek de yadsımadım.


Lamy Nexx M kapağı esneyebilen fakat deforme olmayan özel bir plastik türünden imal edilmiş. Kapak malzemesi Lamy Nexx inkinden daha farklı ve kalın. Kapak gövdeye kilit sistemiyle geçtiği için iterek açlıyor, bastırarak kapatılıyor. Doğruya doğru küçük kardeşi Lamy Nexx den daha güvenli ana gövdeyi tutuyor. Kapak et kalınlığı çok çok iyi seçilmiş. Hızlı davranmak gereken hallerde tuttuğunuz elinizin parmak uçlarıyla rahatça itilerek açılabiliyor dolmakalem. Boyuna asıldığında yükün rahatça eşit dağılabilmesi ve kilit sisteminin de dolmakalemi daha sıkı tutması için kapak, tepeye doğru genişleyen bir formda tasarlanmış. Bu kadar basit gözüken bir dolmakalemdeki kaliteli kapak detayları insanı şaşırtıyor açıkcası. Sonuçta spor bir dolmakalem bu. Klips kapak formuyla uyumlu olarak alt noktan tepeye doğru genişleyerek kenarları yuvarlak ama dik şekilde geliyor. Spor bir dolmakalem olmasına rağmen ciddi ve güçlü bir klips tasarlanmış. Klips kapağın tepe noktasını aşarak en geniş olduğu noktada bir kare halini alıyor ve boyna asılacak ipin geçtiği karte şekilli delik için sağlam bir alan oluşturuyor. Ayrıca bu geniş köşeli kısım dolmakalemin gömlek cebine yerleştirilmesi sırasında parmak ucuyla bastırılıldığında klips alt ucunun açılmasını sağlıyor. Lamy Nexx M i hiç tereddüt duymadan boynunuza asabilirsiniz. Ağırlığı makul ve kapağı gövdeyi çok iyi tuttuğu için fırlama ihtimali son derece düşük. İpin asıldığı deliğin biraz altında ise çelik üstü alüminyum boya kaplamalı klipsin üstüne Lamy logosu yerleştirilmiş. Logo geniş ama fazla göze batmayacak bir tarzda işlenmiş. Kapak içinde ise ucun kurumasını engellemek için etli bir iç kapak mevcut. Daha detaylı ifade etmek gerekirse kapak ana gövdeyi ikinci bir kez de iç kapak vasıtasıyla güvenlice tutuyor.

Lamy Nexx ve Lamy Nexx M i karşılaştırmak gerekirse, aralarındaki en önemli fark kabaca kapaktır diyebiliriz. Geri kalan tüm kısımlar birebir aynıdır.

DOLUM SİSTEMİ / FILLING SYSTEM


Dolum sistemi Lamy ye özgü kartuş ve dönüştürücü ile yapılabiliyor. İsterseniz Lamy T10 tipi katuşları isterseniz de Lamy Z24 dönüştürücüyle şişe mürekkebleri kullanabilirsiniz Lamy Nexx M ile birlikte.

UÇ ve DAMAK / NIB and FEED


Lamy Nexx M yine Lamy ailesinde yer alan Accent, Al-Star, CP1, Joy, Smile, Logo, Safari, Studio, Vista dolmakalemlerin damağı ve Z tipi kızaklı uçlarını kullanıyor. Lamy nin bu tip damağının yapısı gereği kuru bir yazım sergiliyor. Kızaklı yapısından ötürü rahatça ailedeki farklı kalınlıklarındaki uçlarla değiştirilebilir. Geniş uçlara geçildiğinde yazımı daha da kurulaşıyor aynı gruptaki Lamy dolmakalemleri gibi. Ben M uçla satın almıştım. Bu sefer üstünde gelen M çelik uç güzel çıktıysa da ben OM uçla değiştirdim. Yazım performansı F-M-B gibi uçlarla gayet iyi. Bana Safari ve Vistadan iyi gibi geldi ama bu benim Safari uçlarında yaşadığım kötü tecrübelerden olabilir. Tatmin edici, orta sertlikte bir yazım konforu veriyor insana. Aslında bu dolmakalemin gerçek hakkı MK ya da A tipi uç ama bizim ülkemize bu seçenekle gelmiyor.

FİYAT PERFORMANS / PRICE vs. PERFORMANCE


70-90 TL arasındaki fiyatıyla Lamy Nexx M dolmakalemin fiyat performansı biraz fiyat yönünde bozuk. Bu da kurdaki artışa bağlanıyor. Bana göre bugünlerde bu fiyatla sevenlerini düşündürse de alınabilecek en iyi spor dolmakalemlerden bir tanesi.

TEKNİK ÖZELLİKLER / TECH. SPECS.


  • Kapaklı Tam Boy Uzunluk












  • 14,5 cm.
  • Kapak Arkada Uzunluk












  • 15,85 cm.

  • Kapaksız Uzunluk












  • 12,73 cm.
  • xx












  • xx.

  • Uç Uzunluğu Kökten İtibaren












  • 1,64 cm.
  • Gövde Çapı En Kalın Yerde












  • 1,34 cm.

  • Kapak Tam Uzunluğu












  • 6,12 cm.
  • Kapak Çapı Bilezik Hariç












  • 1,52 cm.

  • Kapak Kapama Sistemi












  • Kilitli
  • İç Kapak












  • Var

  • Uç Kalınlığı












  • Medium=Orta
  • Damak Tipi












  • Yarım Yastık

  • Uç Tipi












  • Çelik
  • Uç Topu












  • Belirtilmemiş.

  • Uç Esnekliği












  • Yok
  • Yumuşak Yazım/Yaylanma












  • Yok

  • Gövde Malzemesi












  • Plastik Alüminyum
  • Dolum Sistemi












  • Kartuş,Dönüştürücü

  • Üretim Yılı












  • 2007-
  • Sınırlı Üretim












  • Hayır

  • Toplam Ağırlık












  • 18 gr.(Tam dolu)
  • Kapaksız Ağırlık












  • 16,2 gr.

  • Metal Aksam












  • Yok
  • Mücevher












  • Yok

    GENEL / OVER ALL


    Genel yapı itibariyle üçgen silindirik forma sahip bu dolma kalem hitab ettiği kesimin bir dolma kalemde arayabileceği tüm gereklileri üstünde barındırıyor. Tenkit edilebilecek yanı hafifliği olabilir. Fakat bu da hitap ettiği kitlenin eğilimleri göz önüne alındığında bizlere göre ihmal edilebilir. Veyahut da kimilerimiz için bu hafiflik bir tercih sebebidir.
    Ana modelinin geliştirilmiş olması Lamy Nexx M e önemli bir avantaj sağlamış. Farklı tasarımı ve renkli kapakları, ayrıca boyuna asılabilmesiyle sevimli, son derece kullanışlı bir dolmakalem Lamy Nexx M. Lamy Nexx M kapağıyla öncülünden klipsiyle farklılaşarak iş toplantılarında bile masa üstüne koyulacak ciddiyette. Lamy i takdir etmek lazım ki klips gibi bir detayla bu dolmakalemin temel modelini daha üst bir segmente taşıyabilmiş.










    blog comments powered by Disqus

    YARARLI LİNK TABLE

    YARARLI ŞEYLER ATLASI

    DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

    YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

    MÜREKKEP TAKAS

    SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

    Thumb Last Posts

    YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

    Defter Murekkep Last Five

    TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

    Son On Yazi

    DUMMY
    YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

    Defter Kagit Kategori

    TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

    PopPostText

    Popüler Yayınlar

    Popüler Yayınlar For Mobi

    EpostaTakip

    EPostayla Takip Edin
     
    web stats Proxy