menu

kokox

stickymenu

KAWECO SPORT DOLMAKALEM KARTUŞ BÜYÜTME / EXTENDING INK CAPACITY OF KAWECO SPORT

Kaweco Sport Classic bir çok dolmakalem meraklısı tarafından bazı özelliklerinden dolayı sevilerek kullanılan bir dolmakalem. Kaweco ile ilgili yazdığım bir çok yazıda artı ve eksileri üstüne konuşmuştuk. Kaweco'ların bilinen en önemli iki eksisi, biraz kuru yazması ve mürekkeb kapasitesinin düşüklüğü. Bu eksilerden ikincisi için bir çözüm gayretiyle küçük bir pompa yapılmasıyla ilgili bir proje yazısı yazmıştım. Fakat zaman içinde bu pompanın kapasitesininde düşüklüğünü görmem bu dolma kalemin mürekkep kapasitesini büyütmek için beni resimlerdeki yeni kartuşu yapmaya itti.

Kartuşlu dolmakalemlerde yakından bakarsanız; kartuşun giriş ağzını örtecek kadar bir etek kısmı dolmakalemin ön gövdesinin arka kısmındaki kartuş giriş bölümümde her zaman mevcuttur. Bu etek kısmı kartuşun dolmakalemin ön gövdesi üzerinde dik durmasını ve kartuş ağzından taşan mürekkebin dışarı akmasını engelleyen bir duvardır. Yaptığım şey tüm bu temel kurala uyabilecek pratik bir kap bulabilmek oldu.

Dolma kalem kullanan herkesin mutlaka bir şırıngası vardır. İhtiyacımız olan mürekkep kabı da şırıngaların ucuna takılı gelen iğne koruyucusudur. Kapasite ve uzunluk olarak bu işe en uygun olan benim kullandığım 20 cc.lik veteriner tipi şırınganın iğne koruyucusudur. Eczanelerde de patili dostlarımızın ihtiyaçları için bulunuyor. Bulmakta pek zorluk çekeceğinizi sanmıyorum. Geriye kalan malzeme ise 800 veya 1000 numara zımparayla biraz sabır.


Resimde de görüldüğü gibi zımpara yardımıyla şırınga koruyucu tüpün açık ağzı tarafındaki setin çapını dolma kalemin ön gövdesinin arka tarafındaki kartuş bölmesinin iç çapına indirmek, set bölgesinin et kalınlığını inceltmektir. Bunun için seti saat yönünde her yerden eşit aşındırmaya gayret edin. Sık sık setin kartuş yuvasına girip girmediğini kontrol edin. Durmamız gereken nokta bu yeni tüpün sıkı sıkıya kartuş yuva bölümüne girdiği andır. Burada aslında ilginç bir bilgi de mevcuttur. Bu yöntemi kartuşu olmayan, bulunmayan dolma kalemler için de yapabilirsiniz. Zira uygulamasını anlattığım bu uygulamada kartuş ağzının hiç bir önemi yoktur. Mesela, kaweco için yaptığım bu kartuşu ben Pilot 78G dolmakalemde de uzun süredir kullanıyorum. Yeni mürekkeb tüpünüzün imalatını bitirdikten sonra içini suyla yıkayıp mürekkep doldurun ve yerine yerleştirin.


Avrupa tipi uzun kartuşların gövdesine çok uzun geldiğinden Avrupa tipi kısa kartuşlar kullanan Kaweco Sport serisi dolmakalemler 0,47 ml. mürekkeple yazarken bu yöntemle Kaweco Sport 1,20 ml. mürekkep kapasitesine sahip oluyor. Eh, bundan hası Şamda kayısı. Avrupa tipi kısa kartuşla 20-22 sayfa civarında yazan orta ıslaklıkta bir dolmakalemken kapasiteyi yaklaşık üçlemek gerçekten kayısı. Bu anlattığım yönteme alternatif bir yöntem daha var ki, o da dolma kalemin arka gövdesinin içine mürekkep doldurmak. Fakat bu yöntemde mürekkep sızma ihtimali bir çok dolma kalem meraklısının bu yöntemden uzak durmasına sebep oluyor.

Ortalama olarak şu an için en iyi yöntem bu gibi gözüküyor. Umarım yararlı olur ve severek kullanırsınız.








blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy