menu

kokox

stickymenu

KAWECO SPORT CLASSIC DOLMAKALEM İNCELEME / KAWECO SPORT CLASSIC DEEP REVIEW




KAWECO dolmakalem markasını benim ilk öğrenişim 1972 Münih Olimpiyatlarına denk gelir. O yıllarda Almanya'dan yaz aylarında izne dönen gurbetçilerimiz sayesinde evlerimiz siyah/beyaz televizyonlarla tanışırken benim aklımda yaz aylarında bahçelere kurulan ve konduğu bahçeleri açık hava sinemasına döndüren televizyonlar, Mete amcanın KAWECO Olimpiyat Özel serisi dolmakalemi kalmış. Bir de Münih Olimpiyat köyü katliamından sebeple içimin Kıbrıstaki kanlı Noel sırasında hunharca kesilen insanlara duyduğu garip ve derin hüzün vardır, kafamın bir yerlerinde. Zaten olimpiyatların sonrasında da Kıbrıs Savaşı patlak vermişti. Uzun ve karışık yıllar geçti ve ben 2010 yılının sonuna kadar KAWECO'yu belki de tepkiden zihnimden silmiştim. Ne garip tesadüftir ki, Cumhurbaşkanı Sevgili Rauf Denktaşın Hatıratının arasına koyduğum bir notla o yılları ve KAWECO'yu hatırladım. Ve bir KAWECO dolmakalem almanın peşine düştüm. Uzun uğraşlar sonucunda 2011 yılı başında bir KAWECO edinebildim. Anlayacağınız o tarihte Türkiyede KAWECO dolmakalem yoktu. Daha sonra getirdiğime dair bir yazı yazıp incelemeyi ileri bir tarihe ertelemiştim.

KAWECO Dolmakalem markası bildiğiniz gibi Almanya'nın en eski kalem firmalarından bir tanesi(yararlı Kaweco tarihi okuması).
Yukarıda gördüğünüz Sport Classic dolmakalemi de Kaweco nun küçük kalem geleneğine uygun üretilmiş. Zira Kaweco da ilk üretim yıllarından bu yana ufak kalem üretmek gibi bir tasarım anlayışı olmuş. 1960 yıllardan sonra da bu anlayış hexagonal kapaklarla dolmakalemler için daha bir yerleşik hal almış. Bu yüzden zaman içinde imal edilmiş bir iki Kaweco yu gördükten sonra bir dolmakalemin Kaweco olup olmadığını anlarsınız.
Kaweco Sport Classic Dolmakalem serisinin diğer üyeleri gibi hexagonal kapaklı ve yuvarlak gövdeli bir kalem. Hexagonal kapağın hikmetiyse kalemin yuvarlanarak masadan düşmesini engellemek. Öyle ufak ki avucunuzun içine sığabiliyor. Toplam kapaksız arka gövde uzunluğu sadece 9.80 cm ve kalınlığı 1.1 cm.

Kaweco'nun tasarımındaki mantık, bu noktada meydana gelen boy problemini çözmek için kapağını devreye sokmuş. KAWECO Sport Classic kapağı arkaya takılıp boyu 13.5cm.e ulaşınca kullanılabilen bir dolmakalem. Kapağının arka gövdeye takılmasıyla tüm fizik yapısı değişen Kaweco Sport Classic, gençlerden yetişkinlere kadar olan bir kullanıcı kitlesine uygun bir yapıya kavuşuyor.

Kaweco Sport Classic'i kullanmak için kısacası mutlaka kapağını arkasına takmanız gerekiyor. Kaweco nun yurtdışındaki hiç bir dolmakaleminde kapak klipsi yok. Dolmakaleminizi aldıktan sonra beğeninize göre ayrıca dolmakalem fiyatının üçte biri kadar para ödeyerek bir de klips satın alıyorsunuz. Amerikada bu klipsin fiyatı 4-5 US$ civarında. Fakat ülkemizde klips satış fiyatının içine dahil. Klips ile birlikte Sport Classic'in satış fiyatı ABD de ortalama 20 US$.
Kaweco nun Sport serisi dolmakalemlerinin tamamı avrupa standartı mürekkeb kartuşları ile çalışıyor. Kapak ve gövde tamamiyle plastikten imal edilmiş. Gövde kısmının ufaklığından ötürü kartuş kullanımı kullanıcısı açısından zorunluluk. Bizim kırtasiye piyasamızda avrupa standartında üç renkten başka kartuş bulmak maalesef mümkün değil. Kartuş renk seçeneklerini ise Pelikan ve Kaweco markasından temin etmek mümkün. Kaweco nispeten ince mürekkebleri seviyor ve orta ıslaklıkta bir dolmakalem. Yapısı ufak olduğu için ince mürekkeb kanalları var. Ucuna mürekkeb besleyişi ise mükemmel. Amerika pazarında Fine=İnce ve Medium=Orta Broad=Kalın uç seçenekleri bulunuyor. Ülkemizde satılanları genellikle Medium=Orta uç seçeneğiyle bulunmakta.
Kaweco Sport Classic'in üstünde altın kaplama olduğu rivayet edilen çelik bir uç var, denilmekte ise de Kaweco ya göre özel parlatılmış Bock marka çelik bir uç, Bock kaynaklarına göre de ekstra ufak, klasik, yüksek alaşımlı 060 kodlu çelik bir uç bulunuyor bu dolmakalemin üzerinde. Sarı görüntüsü ise bir tür kaplama. Parlatılması ve yuvarlaklığı son derece iyi. İyi bir uca sahip oluşunun sırrı da burda yatıyor zaten. Damak ve yapısını incelemek gerekirse;
Kaweco Sport Classic'in dar kanallı bir damak yapısı var. Bu yüzden çok kıvamlı mürekkeblerlerden ziyade ince ve akışkan mürekkebleri seviyor. Ben Parker Quinck 'den Pelikan 4001'e, Sheaffer Skrip'e, Edelstein'a, Diamine' e, J.Herbin'e varana kadar bir çok batı mürekkebiyle denedimse de pek konforlu yazmadı. Özellikle Japon dünyası mürekkebleri olan Sailor, İroshizuku ile güzel bir yazım sergiledi. Mükemmelini ise benim ürettiğim ANIKI Mürekkeblerle buldu. Zira ANIKI, Kaweco'nun istediği özelliklerde. Batı mürekkebleriyle sıkan yürümeyen bu dolmakalem(YAZMAK KEYİFTİR'in bu konuyla ilgili bir geliştirmesi var ve bunu ilerideki bir yazıda yazacağım.), ANIKI Mürekkeb ile bol mürekkeb döken karaktere bürünüp nerdeyse kağıt üstünde dans etmeye başladı. Dolum sistemi sadece uluslararası kısa tip kartuş kullanabiliyor. Bu dolmakalemin en berbat tarafı da bu. Ben farklı mürekkebleri denemek için boş kartuşları şırınga yardımıyla doldurdum.

KAWECO SPORT CLASSIC TEKNİK VERİLERİ
Gövde Kapak
Gövde renkleri, Siyah, Mavi, Bordo, Yeşil.
Kapak Kapalı Toplam Uzunluk: 10,5 cm.
Kapak arkaya takılı iken: 13,5cm.
Gövde kalınlığı: 1,1 cm .
Gövde uzunluğu: 9,80 cm.
Yurt dışında ilave bedelle alınan kapak klipsi ülkemizde standart olarak veriliyor. 
Toplam ağırlık: 9,6-10 gr. 
Kapak Uzunluğu: 7 cm.
Kapak çapı: 1,32 cm.
 Kapak iç derinliği: 6,73 cm.
Kapak tepesinde pirinç KAWECO logosu. 



Bock Üretimi paslanmaz çelik.
060 numara Bock.
Bazı kalınlıkları bizde bulunmasa da XF, F, M, B, BB kalınlıklarında bulunabiliyor.
Dar kanallı yarı spiral damak yapısı.
İnce mürekkeb seviyor.
Kısa tip uluslarası kartuş kullanıyor. 




Genel olarak tasarımı son derece iyi ve farklı bir dolmakalem Kaweco Sport Classic. Fakat ufak ve kapakla kullanılıyor olması bazı kullanıcılar için tercih sebebi olsa da ciddi anlamda eleştiriye uğruyor. Kaweco Sport Classic ile ilgili değerlendirmelerim ise aşağıdaki gibidir.


  • Plastik gövdesi ince ve kırılma ihtimali var.
  • Plastik kalitesinden ötürü çok çabuk matlaşıyor ve zor parlatılıyor.
  • Parlatma esnasında kimyasal kullanmasanız bile bezin sürtünmesinden kapak üstündeki Kaweco yazısı silinmeye başlıyor.
  • Ufak yapısı kırılma ve kaybolma riskini arttırıyor.
  • Toplam 9.6 gr.lık son derece hafif yapısı KAWECO Sport Classic'i algılayamama ve unutma riski taşıyor. Ve Kaweco'nun deri kılıfını satın alma mecburiyeti getiriyor.
  • Deri kılıf satın alma mecburiyeti fiyatını arttırıyor.
  • Son derece ufak 10.5cm.lik boyu ise yukardaki ihtimalleri daha da mümkün kılıyor.
  • Küçük ve hafif yapısı bazı dolmakalemseverler için avantaj olabilir.
  • Gövde kısmının çok kısa oluşundan ötürü kısa tip kartuşları kullanabiliyor. Bu da 0.3ml.lik bir mürekkeb kapasitesi anlamına geliyorki hızlı ve sık yazanlar için pırt zırt kartuş değiştirmek demek. Bir de bunun üzerine gövdenin arka tarafında bir yerde yedek kartuş alacak bir kısmı yok.
  • Kaplama iridium uç-topuna sahip uç gerçekten mükemmel yazıyor.
  • Yazım konforunu yüksek tutarken mürekkebi tutumlu kullandığı söylenebilir.
  • İyi bir uca sahip oluşu hafifliğiyle birleşince uzun zaman aralıklarında parmakları yormadan kullanılmasına sebep oluyor.
  • Piyasadaki 58-60 TL. lik fiyatı, Fiyat/Yazım Kalitesi performansının son derece iyi olmasını sağlıyor.
  • Takılıp çıkartılabilir klipse sahip oluşu hem fizik hem de estetik olarak farklılık getiriyor.




blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy