menu

kokox

stickymenu

MÜREKKEP KISA KISA V


Havalar ısındı.. Mürekkeblerimize neler oluyor ?. Kullanmadığımız ve içinde mürekkeb unuttuğumuz dolmakalemlerimizin mürekkebleri dolmakalemlerimize neler yapıyor dikkat ettik mi ?. Şimdi diyeceksiniz ki bizim kalem ukalası yine garip sorular soruyor.. Yok, maksat ukalalık değil. Sezona girerken bu vesileyle bazı bilgileri paylaşmak.
Dolmakalem mürekkeblerindeki boyar maddeler suyla birleşmesinden iki saat sonra bakteri ve mantar üretmeye başlarlar. Bu boyar maddelerin suyla birleşme tabiatından kaynaklanıyor. Boyadan ziyade daha çok sudan sebep oluyor. Bu problem yüzünden tüm mürekkeb üreticileri mürekkebler içine mantar ve bakteri öldürmek için bazı kimyasallar koymaktalar. Sakın bunların ziraii ilaçlar falan olduğunu düşünmeyin. Ama kenarından geçer dersek yalan olmaz. Yani sakın dolmakalem mürekkebi içmeyin. Fakat benim gibi kendinizi lüzumsuz buluyorsanız birlikte kokteyl yapabiliriz. İşin espri yanı bir tarafa mürekkeblerin içinde ciddi anlamda koruyucu madde bulunmakta. Ve bunların etki süreleri 2-3 yıl ile sınırlı. İki yıldan sonra mürekkebin içindeki durum nasıldır bilinmez. Mürekkebin sıcak olmayan karanlık bir yerde saklanması bu süreyi çok az bir miktar uzatıyor o kadar.
Havaların sıcak gitmesi ise mantar ve bakterileri azdırdığı için mürekkeblerin kontrol edilmesinde yarar var. Tabii haliyle dolmakalemlerinde kontrolü gerekli. Havaların sıcaklamasıyla dolmakaleminiz kararsız veya durup dururken mürekkeb akıtıyorsa bakteri-mantar ailesi çalışmaya tatlı tatlı başlamıştır. Peki bakteri üremeye başlamış ise nasıl anlayacağız. Eğer mürekkeb şişesini açtığımızda ekşi bir koku burnumuza geliyorsa, mürekkeb rengi 4-5 ton koyulaşmışsa veya açık renkli mürekkeblerde mürekkeb şişesini ışığa tuttuğumuzda içinde bulut benzeri kitleler varsa eyvahlar olsun, bakteri üremeye başlamış demektir.
Bu yüzden dolmakaleminizin uç ve damak kısmına zarar verecek bakteri ya da mantarlardan korunmak için dolmakaleminizi kontamine olmaması için sık sık yıkayınız. Özellikle kauçuk torba(Pilot) ve piston tip dolmakalem kullananlar özellikle ve özellikle daha sık yıkama yapmalı. Zaten normal yıkama aralığı 2-2.5 hafta. Bu süre yaz aylarında 1-1.5 hafta olmalı. 2-3 yıldan fazladır duran açılmış dolmakalem mürekkeblerinizi pek fazla kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Bakteri üremiş olanlar içinde bir çözüm yolu var. Fakat onu da yorumlarda açıklayacağım. Bakalım kimler okuyor, okumuyor, dinliyor, dinlemiyor anlayacağız.
Hem sonra dersine çalışanlara sürprizzzz varrr.





blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy