Daha önceki yazılarımda cümle içinde kullandığım ISLAK DOLMAKALEM özelliğine açıklık getirmek istiyorum.
Dolmakalem dünyasında uç ve damak kısmındaki kanal genişlikleri ve damak tipi itibariyle; kuru, yarı ıslak ve ıslak tipte olmak üzere üç sınıf dolmakalem var. Daha doğrusu dolmakalem değerlendirmelerinde uzmanın dolmakalem bilgisi ve yazım alışkanlıkları doğrultusunda yaptığı bir değerlendirme bu. Tam anlamıyla, uzmana göre bir takdir olmasından ötürü kesin bir değerlendirme yok gibi gözükse de ıslak ve kuru dolmakalem olarak iki uçtaki değerlendirme için ortalama bir fikir birliği var dolmakalem dünyasında.
Bir dolmakelemin ıslaklık notuna karar veren parametreler şunlar;
- Damak tipi ve yapısı.
- Damak içindeki mürekkeb akış kanalları sayısı ve genişliği.
- Mürekkebin surface tension=yüzey gerilimi denilen damak içindeki kılcal kanal duvarlarına tutunmama katsayısı.
- Dolmakalem ucunun en ucundaki iridium topun üzerinde bulunduğu sağ sol dişler arasındaki mürekkebin uç boyunca ilerleyip kağıda ulaştığı ince yarığın genişliği ve açısı.
- Dolmakalem kullanıcısının dolmakalem ucuna ne kadar yüklenerek ya da baskı uygulayarak yazdığı. Ki bu noktada viskozite ve pH önemli bir etkendir.
2, 4 ve 5. sıradaki parametrelerdeki artışlar kağıda bırakılan mürekkebin miktarını arttıracaktır. 3. parametredeki artış mürekkebin kanal içinde tutunmasını arttıracağı için kağıda daha az mürekkeb düşmesine neden olacaktır (Konunun daha iyi anlaşılması için yararlı okuma).
Kağıda bırakılacak fazla mürekkeb dolmakalemin ıslak özelliğini almasına ve harf ya da şekillerimizdeki rengin 1.5-2.5 ton arasında daha koyu olmasına, çizgilerin hafifçe kalınlaşarak karanlık/aydınlık sınırının kırçıllanmasına, arka sayfaya geçirime sebep olacaktır (bu değerlendirme 90gr. Finnish Kiki test kağıdı kullanılarak yapılmıştır).
Yukarıdaki test yazımında aynı marka aynı tip aynı uç kalınlığında iki dolmakalem kullanılmasına rağmen birincisi ıslak karakterdedir. Ve farkları çok açıktır. Peki sizce bu farkı doğuran nedir ? Yorumlarınızı bekliyorum...
Dolmakalem dünyasında uç ve damak kısmındaki kanal genişlikleri ve damak tipi itibariyle; kuru, yarı ıslak ve ıslak tipte olmak üzere üç sınıf dolmakalem var. Daha doğrusu dolmakalem değerlendirmelerinde uzmanın dolmakalem bilgisi ve yazım alışkanlıkları doğrultusunda yaptığı bir değerlendirme bu. Tam anlamıyla, uzmana göre bir takdir olmasından ötürü kesin bir değerlendirme yok gibi gözükse de ıslak ve kuru dolmakalem olarak iki uçtaki değerlendirme için ortalama bir fikir birliği var dolmakalem dünyasında.
Bir dolmakelemin ıslaklık notuna karar veren parametreler şunlar;
- Damak tipi ve yapısı.
- Damak içindeki mürekkeb akış kanalları sayısı ve genişliği.
- Mürekkebin surface tension=yüzey gerilimi denilen damak içindeki kılcal kanal duvarlarına tutunmama katsayısı.
- Dolmakalem ucunun en ucundaki iridium topun üzerinde bulunduğu sağ sol dişler arasındaki mürekkebin uç boyunca ilerleyip kağıda ulaştığı ince yarığın genişliği ve açısı.
- Dolmakalem kullanıcısının dolmakalem ucuna ne kadar yüklenerek ya da baskı uygulayarak yazdığı. Ki bu noktada viskozite ve pH önemli bir etkendir.
2, 4 ve 5. sıradaki parametrelerdeki artışlar kağıda bırakılan mürekkebin miktarını arttıracaktır. 3. parametredeki artış mürekkebin kanal içinde tutunmasını arttıracağı için kağıda daha az mürekkeb düşmesine neden olacaktır (Konunun daha iyi anlaşılması için yararlı okuma).
Kağıda bırakılacak fazla mürekkeb dolmakalemin ıslak özelliğini almasına ve harf ya da şekillerimizdeki rengin 1.5-2.5 ton arasında daha koyu olmasına, çizgilerin hafifçe kalınlaşarak karanlık/aydınlık sınırının kırçıllanmasına, arka sayfaya geçirime sebep olacaktır (bu değerlendirme 90gr. Finnish Kiki test kağıdı kullanılarak yapılmıştır).
Yukarıdaki test yazımında aynı marka aynı tip aynı uç kalınlığında iki dolmakalem kullanılmasına rağmen birincisi ıslak karakterdedir. Ve farkları çok açıktır. Peki sizce bu farkı doğuran nedir ? Yorumlarınızı bekliyorum...