menu

kokox

stickymenu

DOLMAKALEM UCU NASIL ÇALIŞIR


Dolmakalemin çalışmasının bütün esası uç kısmında yatmaktadır. Yukarıdaki çizimimizde anlatmaya gayret ettiğim gibi mürekkebin ilerlemesinin dünya literatüründeki adı KAPILARI HAREKETİ dir.
P1 çiziminde görüldüğü gibi kağıtla buluşan her bir mürekkep damlasının yerine bir sonrakinin uca ulaşabilmesi için uçtaki delikten(P2) dolmakalemin mürekkeb haznesine hava girmesi gerekmektedir. Basit bir anlatımla, kağıtla buluşup eksilen her damla mürekkeb için hazneye bir damla hava girmesi gerekmektedir. Aslında mikroskopik olarak incelendiğinde dolmakalemde elektronik yazıcılar gibi nokta nokta yazmaktadır. Yani damla damla. Dolmakalemden kağıda bırakılan mürekkeb miktarına ise uca mürekkebi ileten kanalların genişliği ve hava girişinin buna oranı karar verir.
Bu sebepten ötürü damak kısmı dar kanallı dolmakalemler koyu kıvamlı mürekkebler ile çalışırken kuru ve olduklarından daha ince ve gölgesiz davranırlar. Dar kanallı dolmakalemlerde genellikle bitki özlü, daha ince ve açık renkli mürekkebler kullanmakta yarar vardır.
Geniş kanallı dolmakalemler koyu kıvamlı mürekkepler ile çalıştıklarında ıslak, örtücü ve gölgeli bir yazım karakteri sergiler iken hafif kıvamlı, açık renkli mürekkeblerde daha kalın ve fazla gölgeli bir tavır gösterirler.
Aslında dolmakalemimizin mürekkeb kanalına uygun bir mürekkeb seçimi yazım kalitesini de belirler..






blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy