menu

kokox

stickymenu

CLAIREFONTAINE DEFTER

Fransa'nın Meurthe vadisi, 16.yy.da kağıt değirmenlerinin kuruluşundan sonra yüzyıllardır kağıt imalatıyla tanınmış, bu konuda köklü bir bilgi birikimine sahip ve Strasbourg'a 90 km. uzaklığında ormanlarla kaplı bir bölgedir. Clairefontaine kağıt üretim atelyeleri de böyle bir bilgi ortamında dünyaya gözlerini açar.
1850'li yılların başlarında Clairefontaine (Tr=Temiz,Saf,Aydınlık,Berrak çeşme) yerel tekstil firmalarının pamuk kırpıklarından kağıt üretimiyle işe başlarsa da, daha sonra zarf ve defter üretimini de geçer. Clairefontaine 150 yıldan uzun bir süredir dünyanın en iyi kağıtlarından birini üreten bir tesis olarak dünya kağıt piyasasındaki haklı yerini almıştır. Defter ve dolmakalemseverler Clairefontaine ismini teleffuz ederken bu kağıdın kalitesine derin bir saygı duyarlar. Uluslararası kağıt piyasasında Clairefontaine beyazı denilen bir kağıt normu da oluşmuştur.
Clairefontaine, adını, kalitesini ve bilgi birikimini ürettiği kağıtlara bir mühür gibi işlemiştir. Gerçekten bir ürüne adını veren bir markadır. Batı da Clairefontaine dendiğinde sadece kağıt akla gelir.
Özellikle dolmakalem dostları Clairefontaine pek itibar eder ve bu kağıda dolmakalemle yazmaktan büyük keyif alırlar. Zira Clairefontaine'in en hafif ürettiği ve defterlerinde kullandığı kağıt 90gr.dır. Kağıtları son derece homojen hamura sahip, kaolin kaplamalı düzgün yüzeylidir. Dolmakalem otoriteleri arasında ise genel görüş birliği ise, dolmakaleme yatkın bir kağıdın en az 90gr. ağırlığa sahip olmasıdır. Bu sebeplerden ötürü dolmakalemseverler Clairefontaine'e farklı bir sevgi beslerler.
Bende sizlere tanıtabilmek için sade ve kağıdı kaliteli defterlerinden bir kaç tane getirttim. Maalesef Clairefontaine yurdumuzda bazı dönemlerde bulunuyor. Sadece seçilmiş D&R mağazalarında okul sezonunun açılmasından önce okul tipi defterlerini bulabilirsiniz. İstanbulda bir kaç kırtasiyede ise karakalem defterlerinden başka ürünü yok. Bir de Kabalcı kitapevinde bir tip defterini görmüştüm ama fiatını ne siz sorun ne ben söyleyeyim.
Resimlerde görülen ve elimde olan defterinin tipi No:9606C, 11 x17 cm. ebatlarına sahip. Altı(6) ortalı, 90gr.lık kadife dokulu 96 tabaka kağıt ile 192 sayfalık bir defter. Sırtı kapak rengine uygun bez ciltten imal edilmiş. Kağıtları PEFC sertifikasyonuna sahip. Kapağı yaklaşık 280-300gr. selefon kaplı yarı esnek bir kağıttan.
Clairefontaine defter ya da kağıda yazmak -hele hele bir dolmakalem ile- farklı bir yumuşaklık yaşatıyor kullanıcılarına. Kağıdının beyaz olması ise mürekkebin gerçek rengini gösteriyor.Clairefontaine defterleri kişisel kullanımım için ayırmış ve hem de çok zahmetli bir yoldan getirtmiş olduğum için çeşitli dolmakalem ve mürekkebler ile yazım testlerini yapmadım. Yazım testi dediğiniz zaman, kullanılan mürekkeb, dolmakalem, çizimler, katlama, darbe ve su testlerinden sonra o defter kulanılamaz hale geliyor(buraya kadar yazdıklarım bana daha önceki yazılarda hakaret eden, ne yapıyorsun, ne para harcıyorsun diyen zatı muhteremin gözüne olsun). Bu yüzden hoş görünüze sığınarak bu testleri yapmadım ama yurtdışında yıllarca kullandım.





blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy