menu

kokox

stickymenu

MÜREKKEP KISA KISA IV

Bir önceki mürekkeb yazımızı daha açıklayıcı hale getirmek için mürekkeblerin standart emicilikte bir kağıt üzerinde kuruduktan sonraki durumlarını gösterir bir çizimle uçucu mürekkeblerdeki zaman aşınma sorununu biraz daha açmaya gayret edeceğim.
Mürekkep formülleri 2002 öncesi, 2004-2006 arası ve 2006 sonrası farklılıklar, değişiklikler gösterse de II. Dünya Savaşından 2006 ya kadar olan ekseri mürekkep formülleri esas alındığında; evaporatif mürekkebler buharlaşma esasına göre çalıştıkları için içlerinde ayırmak gerekirse üç grupta kimyasal vardır. Boya, uçucu maddeler ve tutunmayı sağlayacak maddelerdir. Uçucu mürekkeblerde buharlaşma bittikten sonra boya ve yüzeye tutunmayı sağlayacak yapışkan malzemelerle birlikte kağıt yüzeyine tutunurlar. Kuruma tamamlandıktan sonra ise kağıt yüzeyinde renkli bir ince tabaka oluştururlar. Bu da yazıyı teşkil eder. Yüzeyde oluşturdukları tabaka dolmakalemin uç inceliği, mürekkeb ve kağıdın emme kabiliyeti miktarına göre zayıflar ya da kuvvetlenir. Fakat zaman içindeki ısı, rutubet, güneş ve sürtünme gibi faktörlerden ötürü aşınmaya, kırılmaya başlayarak en sonunda da kağıt yüzeyinde tutundukları yerden koparlar. Altlarında hafif bir iz kalır ya da kalmaz. Bu yüzden mürekkeblere kazıma testi uygulanmaktadır.
Absorbsiyon(emilme) tipi mürekkebler kağıdın emme kabiliyeti miktarınca kağıt içine direkt nüfuz ettikleri için bu tip sorunları yoktur. Tek sorunları kozmetikdir. Bu sorunda daha kalın bir kağıt kullanılarak çözülebilmektedir.



blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy