menu

kokox

stickymenu

SCHNEIDER ID DÖNÜŞTÜRME II

Yazımızın birinci bölümünde gerekli olan malzemelerden bahsetmiştik. Hatırlamak için;
Bunların adları sırasıyla soldan sağa;
Hidrolik dayanıklı kauçuk O-ring, Kısa kartuş, HeatSink Compound -40/+250C, General Electric Dielectric Compound G-62A, Staburags NBU 12 Mineral Gres. Bulunabilecekleri yerler ise Sirkeci, Perşembe Pazarı, Karaköy, PERPA.
DÖNÜŞTÜRME İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

1- O-Ring : Bu parça soldan birinci resimde görüldüğü üzere yuvarlak ve kauçuktan imal edilmiş ve asitlere dayanıklı bir sızdırmazlık
elemanıdır. Görevinin daha iyi anlaşılması için aşağıda bir kesit resmini veriyorum.
Dış çapı 13mm, iç çapı 9.5mm, kalınlık ise 1.5mm olmalıdır. Ölçülere sadık kalınması O-ring in sağlayacağı emniyet açısından önemlidir. Zira O-ring mürekkep ile karşılaştığında basınç ve ana gövde sıkıştırması yüzünden şekil değiştirecektir. O-Ring in çalışma koşullarındaki hareketi ise aşağıdaki gibidir.
Yukarıdaki resimdeki hareketinde anlaşılacağı gibi şekil değiştirmesi, mürekkeple temas halinde olması ve daha sonra anlatacağım gibi gresli bir ortamda çalışacağı için en kaliteli olanının seçilmesi gerekiyor.

2-Kartuş : İkinci malzememiz dolmakalemimizin beraberinde verilen kısa kartuş. Bu kısa kartuşu işlemimize hazırlamak için ilk önce dolmakalemimizin ucu yukarıya bakarken yuvasına iterek tık sesine kadar itiyoruz. Burdaki amaç kartuşun ağzındaki bilyayı düşürerek kartuş ağzını açmaktır. Daha sonra kartuşu geri çıkartıyoruz.
Bilyası tüpün içine düşmüş olan kartuşumuzun içini lavaboda bir enjektör yardımıyla yada suyun altında veyahutta su dolu bir kabın içinde iyice mürekkepten arındırıyoruz. Bir maket bıçağı yardımıyla en tepe noktasındaki tapa kısmını söküyoruz. Bundan sonra yine maket bıçağı yardımıyla boyunun alttan 1/3 üne denk gelecek bir hizadan iki tarafına birer yarık açıyoruz.
3- Heat Sink Compound ve GE Dielectric Compound G 62A. Soldan üçüncü fotoğrafta görülen bu iki tip gresi belirli oranda birbirlerine karıştırıyoruz. Oranları ise %70 G 62A, %30 Heat Sink Compound. Bu greslerden G 62A olanından bir miktar alarak birinci fotoğraftaki Oring kauçuk parçamızı avucumuzun içinde bu gresle ince bir tabaka halinde kaplıyoruz. Bu iki gresin yapmış olduğumuz karışımını ise dolmakalemimizin uç gövdesi kısmındaki dişlere, dişleri örtecek kadar sürüyoruz. Ve hafifçe greslenmiş Oring imizi fotoğrafta görüldüğü gibi yerleştiriyoruz.
Bundan sonrada hazırlamış olduğumuz boş kartuşu uç gövdesi kısmındaki yerine oturtuyoruz.
4- Staburags NBU 12. Bu yüksek evsaflı endüstri gresini -gıda sanaainde de kullanılıyor- 3 numaralı adımda anlattığımız çift gresli malzeme yerine kullanmak mümkündür ve sonucu çok iyidir. Fakat fiatı çok pahalı olduğu için alternatif ve ucuz çözüm olarak 3 adımdaki malzemeler verilmiştir. Eğer Staburags NBU 12 kullanacak iseniz 3. adımdaki gres karışım işlemini yapmıyorsunuz. Bu karışım yerine Staburags NBU 12 yi kullanıyorsunuz.
Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi SCHNEIDER ID nin yarı şeffaf arka gövde kısmınının 2/3 nü mürekkeb ile doldurarak uç gövdesine vidalıyoruz. Bu vidalama işleminin son kısmına doğru bir miktar gres taşacaktır. Vidalama işleminin son adımını Oring i fazla esmemek için tatlı-sıkı yapınız. Dışarı taşmış olan gresi önce bir kağıt havlu ile sonrada sabunlu bir bez ile silerek kurulayınız.
Bundan sonra SCHNEIDER ID Dolmakaleminiz kullanıma hazırdır. Bu yazımda sadece bu işlemin nasıl yapıldığını anlattım. Ve nedenlerine ise değinmedim. Bunun sebebi beni çalıntı yazı yayınlamakla suçlayan okuyucudur.
Aşağıda da EyeDropper yani damlalıkla doldurulabilen SCHNEIDER ID dolmakalem ile yazılmış bir örnek koyarak yazımı noktalıyorum.







blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy