menu

kokox

stickymenu

SCHNEIDER ID DÖNÜŞTÜRME I

Sizlere söz verdiğim gibi daha önce kritiğini yayınlamış olduğum SCHNEIDER ID dolmakalemin kartuş kullanan tipten damlalık yada enjektörle doldurulan tipe dönüştürme işlemini elimden geldiğince sırasıyla anlatacağım.
Karuşlu dolmakalemler sizlerinde bildiği gibi 0.50cc ile 2.00 cc arasında mürekkep alıyorlar. Bu dolum değerleri bir çok dolmakalem ile yazmayı sever için çok az bir mürekkep kapasitesi. Bu yüzden eğer dolmakaleminizin gövde kısmı yarı şeffaf veya şeffaf ise ve gövde diş hatve aralığı ile uç kısım diş adım sayısı izin veriyor ise dolmakalemizin gövde kısmını bir mürekkep deposuna dönüştürebilirsiniz. Burdaki amaç, hem yüksek mürekkep kapasitesi hem de şeffaf gövdedeki mürekkebin rengini görmek ve kalan mürekkep miktarını anlamaktır.
Fakat SCHNEIDER ID dolmakalemimiz gövdesinin çok sağlam olabilmesi için aşağıdaki fotoğrafta da görüleceği gibi kalın diş ve geniş hatve ile çekilmiş. Bu yüzden özel bir işleme tabii tutulması gerekiyor.
(Umarım filipinli memuru-umumi okuyucu bu kısma kadar olanları anlamıştır. İyi anlaması lazım zira bu yazınında çalıntı olduğunu ispiyon etmek için filipinli arkadaşına söz vermiş.)
Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi uç gövdesinin son dişine kadar mürekkep damlacıkları mevcuttur. Bundan çıkan sonuç dişleri ne kadar yağlarsanız yağlayın mürekkep zamanla yürüyerek gövde dışına çıkacak anlamını taşımaktadır. Eğer yukardaki bölüm ince diş, sık adımlı, dar hatveli olsa idi sadece silikon gres ile bu işi halledip kısa sürede bitirebilirdik. İmalat safhasında damlalık tipi dolmaklemler üretilirken diş kısımları yüksek emniyet sağlamak için ters konik açıyla çekilmektedirler. Maalesef SCHNEIDER ID bu amaç için üretilmediğinden dönüştürme işleminde gerekli yöntem kullanılmaz ise gövdesine doldurulan mürekkebin ağırlığı ve basıncı ile kalın diş aralarından konik olmaması sebebiyle kaçabilmektedir. Özellikle sıcak bölgelerde üstümüzde taşınan dolmakalemlerin mürekkepleri çalkalanma ve yüksek ısı sebebiyle buharlaşarak genleşmekte ve mürekkep dış ortama çıkmak istemektedir. Bu durumda ya mürekkep uç vasıtasıyla kapağın içine akacak ya da kapak tam iç korumalı ise sadece yağ ile yapılan sızdırmazlık engelini aşarak giysilerimizi berbat edecektir. Dolmakalemin yazmasına sebep olan Capillary hareketinde hazneden kağıt üzerine mürekkep damlasının yerçekimi ile serbest düşmemesi için karşı kuvvete ihtiyaç var. Bu ihtiyaç yüzünden haznede bir miktar vakum oluşması gerekmektedir.
Eğer dönüştürme işlemini uygulayacağımız diş kısmından içeri hava girer ise dolmakalem ucundan fazla mürekkep boşaltacaktır. Bu tip dönüşüm işlemlerinde bir çok dolmakalem kritikçisinin unuttuğu bir şey var, o da basınç faktörü. Bu dönüşüm işleminin hem basınca hem de sızdırmazlığa karşı tasarlanması gerekmektedir. Bir önemli faktörde uç gövdesi ile mürekkebin doldurulacağı ana gövdenin hammaddelerinin farklı malzemelerden olmasıdır. Özellikle sıcak yaz günlerinde bu etkiyi daha net olarak gömleğinizin lekelenmesinden anlayabilirsiniz. Söz konusu dolmakalemimizde uç-gövde kısmı yumuşak ABS plastik iken mürekkep dolacak yarı şeffaf ana gövde akrilikten imal edilmiştir. Bu söz konusu iki maddenin elektrik ve genleşme katsayıları birbirinden farklıdır. Genleşme katsayıları itibari ile akrilikten imal edilen mürekkep ana gövdesi uç kısmından daha önce genişleyeceği için dişler arasında yağ koymanız halinde bir boşluk meydana gelecek ve dolmakaleminiz mürekkeb sızdıracaktır. SCHNEIDER daha tasarım safhasında bunu bildiği için dolmakalemini kartuşlu tip kullanılır üretmiştir. Bir başka negatif etken ise, akrilikin dielektrik katsayısı çok yüksek olduğu için mürekkebin ve elin sürtünmesi ile akrilik gövde içinde bir elektrik yükü oluşuyor. Ana gövde bir tür kondansatör haline geliyor. Bu da, mürekkep sızdırma, homojenize olmayan mürekkep yapısı ve düzenli akmayan mürekkep sorunları olarak karşımıza çıkıyor. EyeDropper(damlalıkla doldurulan) dolmakalem kullanıcıları bu sorunların bazılarından kaçınmak için refleks olarak dolmakalemlerini ellerine aldıklarında hafifçe sallarlar.
Buraya kadar olan bölümde anlatılan kaygılar sonucunda bizim tasarımımızda;
  1. Sızdırmazlık
  2. Ortam sıcaklığı
  3. Akışkan dinamiği
  4. Mürekkep kimyası
  5. Basınç
  6. Doğru Capillary hareketi
  7. Dayanıklılık
  8. Yüksek emniyet
kriterleri esas alınmıştır. Bunların hepsini bir arada sağlamak amacıyla aşağıda fotoğraflarıda verilmiş olan malzemelere ihtiyacımız var.







Bunların adları sırasıyla soldan sağa;
Hidrolik dayanıklı kauçuk O-ring, Kısa kartuş, HeatSink Compound -40/+250C, General Electric Dielectric Compound G-62A, Staburags NBU 12 Mineral Gres. Bulunabilecekleri yerler ise Sirkeci, Perşembe Pazarı, Karaköy, PERPA.
Yapılış aşamaları, malzeme özellikleri ve dikkat edilmesi gerekenleri bu yazının ikinci kısmında açıklamak üzere hoşça kalınız..




blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy