Havalar soğuk gidiyor ve dolmakalemizi akşam eve çıkarken arabada mı unuttunuz ? Kalsın demenize tahammülü yok dolmakaleminizin. Zira o da üşüyebiliyor ya da donabiliyor. Daha doğrusu mürekkebin böyle üşüyen bir tarafı var. Dolmakaleminizin mürekkebi donup hem gövdesini hem de kılcal kanalların olduğu kısmı patlatıp dolmakaleminizin kullanılamaz hale getirme durumu söz konusu. Donan mürekkebiniz ise mürekkep şişesini oda sıcaklığında bırakıp tekrar çözülmesini bekleyin. Çözüldükten hemen sonra ise çalkalamayın veya açmayın. Çözülmenin üzerinde bir 10dk. geçmesini bekleyin. Ne dolmakalem ne de mürekkep fazla sıcağı da sevmiyorlar. 16C nin üzerinde mürekkep buharlaşmaya başlıyor. Dolmakalemin damak kısmındaki kılcal yollar bu sıcaklıktan sonra buharlaşmaya bağlı olarak kuruyor ve tıkanmaya başlıyor. Verdiğimiz sıcaklık değeri ve üzerinde de mürekkepler yavaş yavaş buharlaşıyor ve azalıyor. Dolmakaleminiz daha koyu renkle yazmaya başlamışsa bilinki tatlı bir buharlaşma vardır. Bu yüzden dolmakalem mürekkep şişelerinin de ağzı iyi kapatılmalıdır. Buharlaşmış mürekkeplerimizin kıvamını bir kaç damla sirke damlattığımız iyi su ile tekrar eski kıvamına getirebiliriz. Dolmakalem mürekkepleri serin ve ışık görmeyen karanlık yerleri seviyorlar. Bir de onları sever gibi zaman zaman çalkalamak gerekiyor. Sakın, sakın ! mürekkep şişelerini çalkaladıktan hemen sonra açmayın. Çalkalanmadan ötürü şişe içinde oluşan basıncın normale dönmesi ve hemen açmanızla ortalığın berbat olmaması için bir süre bekleyin..
Duyuyorum, duyuyorum ! O arkada biri var, netameli iş diye söyleniyor.. Öyledir efendim, naziktir, nazik..
Duyuyorum, duyuyorum ! O arkada biri var, netameli iş diye söyleniyor.. Öyledir efendim, naziktir, nazik..