menu

kokox

stickymenu

PELIKAN P55 DOLMAKALEM

    Yazmak Keyiftir. Com

Bir öceki yazımıza başlarken ne demiştik, ❝Pahalıdır vardır bir hikmeti, ucuzdur vardır bir illeti.❞
Bu yazımızda ucuz ama illetli olmayan hikmetli bir dolmakalem Pelikan P55 i tanıtmaya ve kendisiyle olan ilişkimizdeki romantik halleri ifade etmeye gayret edeceğim.
Pelikan, P55 i gençlere dolmakalem ile yazmayı sevdirebilmek için oluşturduğu ailenin ortanca-altı çocuğu olarak imal etmiş. Ben kırmızı rengini kullanıyor olsam da mavi, gri, siyah, yeşili ve bir de az miktarda beyazı üretilmiş. P55 in silikon katkılı sert plastik bir gövdesi ve kapağı var. Genel çizgileri ve sağlamlığı itibariyle gençlerin gündelik hayattaki kontrolsüz darbe problemlerine karşı esneyerek cevap veren spor bir dolmakalem olarak hazırlanmış. Sağlam bir gündelik kalem.
Gövde kısmının yada yabancıların tabiri ile fıçı kısmının ortasında iki adet pencere mevcut(yukardaki resimdeki arka tarafa doğru olan oval siyah bölüm). Bu pencerelerden kartuşun içinde ne kadar mürekkep kaldığını görebiliyorsunuz. Bu iki adet pencere P55 in spor görüntüsüne son derece uyumlu. Hiç bir şekilde eğrelti durmuyor. Bu mürekkep izleme penceresi binlerce dolarlık dolmakalemlerde bile bulunmuyor. Pelikan burada insan eğilimleri ve alışkanlıklarını iyi gözlemlediğini bir kez daha ortaya çıkarıyor böyle bir detayla.
Pelikan bu dolmakalem ailesindeki bireylerinde, yazan insan ihtiyaçları için olan tüm yararlı detayları gri renkte ve silikonlu kauçuktan yapmış. Kalemin uç kısmının arkasında görülen gri renkteki oval formlu kauçuk kısım parmak uçlarının kaleme çok iyi hakim olması ve üçüncü parmak ucu kemiğinin rahatsız olmaması(işaret parmağı yanındaki) için düşünülmüş. Bu yüzden parmak uçlarında çok rahat döndürülebiliyor. Özellikle bu tarz yani oblique yazma eğilimi olanlar için nadir ve mükemmel bir kalem. Zira oblique teknikle yazanların en büyük sıkıntısı kalemin uç kısmının kontrolden çıkmasıdır. Pelikan bunu bilerek mi yaptı, bilemem ama son derece hakim tutulabiliyor. Bence kalemin parmak hakimiyetine ya da parmak hareketlerinize bire bir cevap verebilmesi bir arabanın yol tutuşu gibidir.
Pelikan P55 güzelliğinin, kapağı kapalı boyu 13.6 cm, çıplak boyu(aayy içim bir hoş oldu yavv) 12.6 cm, bel kalınlığı(amanın burda çok fena oldumşşş) ise 1.2 cm. Çıplak boyu itibariyle bile büyük ellerde dahi rahatlıkla kullanılabilecek bir boya sahip. Bu dolmakalem fiziki ölçülerini vermek bana yaramıyor ama ne yapayım elimde değil. İyi bir yorum için olmazsa olmazlardan. Kapağın gövdeden ayrı boyu ise 6 cm. Kapak klipsi gayet sağlam ve bir o kadar da esnek. Kapak klipsinin cebi tutan kısmı, iç taraftan bir kauçuk parçası ile ceb kumaşının zarar görmemesi için takviyelendirilmiş.
Cebi öyle nazik tutuyor ki, anlatamam. Ay vallahi daha fazla anlatamayacağım kendimden geçmek üzereyim. Yani bu kadar nazik bir kalemi anlatırken insanın kendisinden geçmemesi mümkün mü? Hem sonra Parker'in hoyrat bir ok şeklindeki klipsi cepten yukarı çekilirken bir çok kişinin ince gömleklerini yırttığı gerçeği orta iken. Neyse konuyu sulandırmadan tekrar yoruma döneyim.
Pelikan, Pura ailesinin pahalı dolmakalemlerinde kullandığı uca yakın bir uç sistemi kullanmış P55 te. Çelik bir ucu olmasına rağmen esnemesi çok güzel. Uç çeneleri gayet iyi ayarlanmış. Ben P55 i Pelikan 4001 ve Quink siyah mürekkep ile test ettim. Uca mürekkep beslemesi gayet güzel ama ince mürekkep istiyor. Zannediyorum damak mürekkep kanalları biraz dar. Pelikan 4001 ile daha iyi davrandı. İyi bir kağıtta ucu çok iyi dans ediyor, kuyruklu harflerdeki ani hızlanmaya çabuk cevap veriyor. Bana göre, tipik ıslak ve hızlı bir dolmakalem. Çelik ucunun diş yada çeneleri arasındaki mesafe yukardan ucun burnuna doğru çok düzgün iniyor. Bu yüzden de mürekkebe yaptırılan cappilari hareketi çok başarılı. Bu yüzden çene aralığından mürekkep ucun burnuna düzgün ve aynı miktarda akıyor. Şu harf başlangıçlarında meydana gelen ve uzmanların Hard Start dedikleri tutukluğu yapmıyor. Ne zaman kağıtla buluşsa mürekkep akıtmak için hazır ve nazır vaziyette. Sadece yeni alınan dolmakalemlere uygulanan nib smoothing=uç yumuşatma işleminin bir uzman tarafından yapılması gerekiyor. Bu dolmakaleme sahip olmayı düşünen dostlara bunu ben kendi laboratuarımda hediye olarak yapacağım.
P55 in içinden uzun tip bir adet dolu kartuş çıkıyor. İsterseniz bir Pelikan kartuş-pompa çevirici ile kullanabilir, isterseniz benim yaptığım gibi üstündeki kartuş haznesini bir şırınga yardımıyla istediğiniz mürekkeple doldurabilirsiniz. Bu kartuş kapasitesi ortalama bir gündelik yazımla 2 haftaya yakın bir yazım süresi tanıyor ki piyasadaki bir çok dolmakaleme göre son derece iyi.
Genel olarak gerçekten mükemmel bir dolmakalem. Bu kadar ucuz bir dolmakalem olmasına rağmen Pelikan ruhunu gerçekten hissedebiliyorsunuz.
Benim P55 hakkındaki genel değerlendirmem ise aşağıdaki gibidir. Hoşçakalınız..


Tasarım ve Ergonomi.
Uç Kalitesi.
Yazım Kalitesi.
Mürekkep İzleme Penceresi.
Mürekkep Kapasitesi.
Sağlamlık.
Islak ve Hızlı.
Oblique Yazmaya Eğilimli.
Fiat-Performans Eğrisi Mükemmel.
Kapak yazılırken gövdeye takılamıyor, kaybolabilir.






blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy