menu

kokox

stickymenu

DOLMAKALEM TIKANMASI / FOUNTAIN PEN CLOGGING

Dolmakalem tıkanması hemen hemen bütün dolmakalem severlerin başına gelmiş olan tatsız bir durumdur. Bunun başlıca sebepleri dolmakalemimizi uzun süre kullanmamış olmak, periodik bakım yapılmamış olması, mürekkeb içindeki kıvamlandırıcı kimyasallar, mürekkeb formülündeki uçucu maddeler, aşırı sıcak ve soğuk olabilir. Bu nedenlere bağlı olarak dolmakalemimizin ucuna mürekkeb gitmesini sağlayan damak kısmındaki ince kanallar tıkanır. Bu durum genellikle koyu renkli ve kıvamlı mürekkeb kullanımında daha sıkça meydana gelir.
Doğru dolmakalem kullanımında, dolma
kalemimizin 2,5 ila 3 hafta periodlarla yıkanması gerekmektedir. Dolmakalem tıkanmasının çözümü ve periodik bakımında kullanılacak yöntem dolmakalemin yıkanmasıdır. Yıkama işlemi için avuçiçi hava pompasının haricinde kullanılacak özel bir malzeme yoktur. Avuçiçi hava pompasını medikal malzemeler satan mağazalar ya da DoğuBank iş hanının üst katında saatçi malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz. Avuç içi hava pompası kullanılmasındaki amaç, dolmakalemin içinden daha fazla su geçirerek yıkama ve sonrasında ise hava uygulayarak kurutmak içindir..Geri kalanlar ise iki adet kase ve bir miktar kağıt havlu. Bu kaselerden biri boş, biri kireçsiz iyi suyla(damacana ile satın aldıklarımızdan) dolu olacak. Öncelikle dolmakaleminizin gövde bölümünün arka kısmını açınız ve sadece ucun olduğu ön bölüm(1.resimdeki gibi) kalsın. Kartuş veya dönüştürücüyü ön bölümden ayırınız. Ön bölümü oda sıcaklığında fakat kesinlikle sıcak ya da soğuk olmayan iyi su içeren başka bir kapta 1-2 saat kadar bekleterek uç bölümünde kalmış olan birikintilerin yumuşamasını sağlayınız. 2 Resimde görülen avuçiçi pompanın ucundaki kısmı çıkararak dolmakalemin ön bölümünü bu pompaya iyice yerleştiriniz. Daha sonra pompayı avuç içinizde sıkarak havayı dışarı çıkartınız. Dolmakalemin ucunu su dolu kaba daldırarak suyun pompa balonunun içine dolmasını bekleyiniz. Yeteri kadar içeri su dolunca pompayı sıkarak içindeki mürekkeb su karışımını boş kaseye boşaltınız. Bu su doldurma-boşaltma işlemini bir çok kez yapınız. Uçtan dışarı çıkan mürekkeb rengini tamamen kaybettiğinde pompadan dolmakalemin ön kısmını ayırarak kağıt havlu ile kurulayınız. Kurulama işleminden sonra avuç içi pompaya ucunu takarak pompayı sıkıp bırakmak suretiyle derinde kalan ıslak yerleri hava ile kurutunuz.
İşte bütün işlem bu kadar basit. Bu bakım ve tıkanma problemine çözüm şekli sadece kartuşlu ve dönüştürücülü dolmakalemler içindir. Pistonlu dolmakalemler için bir ustaya başvurunuz. Bu bakım işlemini en geç 3 haftada bir dolmakaleminize uygulayınız..





blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy