menu

kokox

stickymenu

caran d'ache 849 fountain pen review / inceleme


Bu seferki incelemenin konuğu Caran D'ache 849 dolma kalem. Caran D'Ache markasını kalem sever dostlar arasında bilmeyene rastlamak neredeyse zordur. Özellikle de altıgen yapısıyla bir ikon haline gelen 849 modeliyle. 849 modeli 1959 da piyasaya çıkmış olsa da temel modeli port-mine olarak 1920 lerde ilk olarak Caran D'Ache tarafından yapılmıştır. Caran D'Ache 849 modelindeki formunu yıllar içinde üst sınıf kalemlerine de taşıdı. 849 modelinin tükenmez kalemi, port-mine, 0,5 uçlu mekanik kurşun kalem olanı da yapılmıştı. Uzun yıllardan beri yapılan araştırmalar genellikle 849 sevenlerin, bu kalemin tüm tiplerini satın alarak takım oluşturma eğilimde olduklarına işaret ediyor. Son iki yıldır firmanın 100.yılı olmasından dolayı 849 modelinin; tasarımcılar, popline, sokak sanatları, sınırlı, özel serileriyle çok daha lüks renklerde ve desenlerde olanları piyasaya çıktı. Caran D'Ache, 849 modelini yıllar içinde gövde üzerine firma logoları basarak hem prestijli promosyon ürünü olarak hem de özel renkli reçine kaplı lux modellerini yüksek gelir seviyesindeki tüketici için imal ederek çok geniş bir tüketici kitlesine ulaştırdı. Ayrıca Caran D'Ache ın mücevhercilikten gelen bilgi birikimiyle tüketici eğilimlerini birleştirip kullanıcı iştahını kabartan renk ve desenlerle 849 modelinin farklı sürümlerini imal ederek ticari bir başarıya da imza atmıştır. Caran D'Ache 849 sağlamlığı, basitliği, ergonomik yapısının mükemmelliği, dayanıklılığı, yüksek kalitedeki yedekleri, renkleriyle her zaman zirvedeki kalemlerden biri oldu. Fakat zirvedeki 849 ailesinin tek bir eksiği vardı. O da dolmakalemi. Caran D'Ache ın lüks dolmakalemlerde geçmiş yıllara dayanan büyük bir bilgi birikimi olmasına rağmen 849 ailesinin dolmakalem bireyini yeni piyasaya sundu.


İncelemeye konu olan dolmakalem Caran D'Ache 849 Fluo Orange modeli. Yani floresan portakal rengi. Dolmakalem, kırmızı kapaklı, kalın mukavva bir kutuda geliyor. Kutu altında, tipi, rengi ve uç kalınlığını gösteren bir etiket mevcut. Kutunun içinde bir yönerge veya kullanım kılavuzu bulunmuyor. 849 aile bireylerinin en azından tarihini ve modellerini anlatan şık bir broşürü kutu içinde bulundurması gerektiğini düşünüyorum. Bunun, kullanıcının dolmakalemiyle güçlü bir bağ kurmasını sağlayarak Caran D'Ache hanesine artı olarak yazacağından eminim. Caran D'Ache 849 dolmakalem, tükenmez kalem olan temel modelden biraz daha kalın ve 1,5 cm. kadar uzun. Kapak kapalı tam boyu 14,2 cm. Altıgen yapısına uygun, kapağa kayarak takılıp çıkartılabilen bir klipsi mevcut. Arzu edenlerimiz bu klipse bakarak Kaweco Sport ile Caran D'Ache 849 klipsini benzerlik ve imal tarihleri açısından inceleyebilir. Klipsin altına denk gelen yüzeyde İsviçrede üretildiğini, markasını ve modelini gösterir logolar mevcut. Taç kısmının tepesine altıgen bir logo işlenmiş. Kapak ve arka gövde sertleştirilmiş alüminyum. Taç ve arka gövde tapası paslanmaz çelik, ön tutuş alanı reçine, kapak eteği ise paslanmaz çelik olarak imal edilmiş. Kapak arka gövdeye emniyetli ve güçlü bir şekilde takılabiliyor olsa da elleri ufak olanlar için boyu bu durumda 17,7 cm.e ulaşarak biraz fazla uzun hale geliyor.




Dolmakalem kapağı gövdeyi kayar kilit sistemi ile tutuyor. Gayet sağlam bir kilit sistemiyle donatılmış kapak, ana gövdeyi kapağın içindeki yarım iç kapak vasıtasıyla tutuyor. Dolmakalemi klipsini çıkararak sade bir şekilde kullanabilmek mümkün. Zira klipse destek noktası olarak ihtiyaç duymadan tek elinizle kapağını rahatça çıkartabiliyorsunuz. Klips yerinden kolayca çıkarken yerine yeniden takıldığında kapak üstünde yer alan bir set ile orjinal yerine emniyetle kitleniyor. Bu kilit sistemiyle klips yerinden çıkmıyor, ileri geri kaymıyor. Elimdeki fluoresan portakal renginden başka sarı, yeşil, şeker pembesi ve klasik koyu yeşil, lacivert, beyaz, siyah gibi renkleri de mevcut. Caran D'Ache gövdeyi parlak, elektrostensil, reçine esaslı bir boya ile fırınlamış. Sonrada verniklenmiş. Bu yüzden gövdenin dokunuşu fazlaca soğuk değil. Uç, damak ve mürekkep iletim kısmını üstünde barındıran tutuş alanıysa tümüyle reçineden ve bütün gövde renkleri için siyah olarak imal edilmiş. Dolmakalemi, tutuş alanından kavradığınızda gayet dengeli davranıyor. Elleri büyük olanlar için, tutuş alanının biraz gerisinden tutmak gerektiği durumlarda dengesi bozulmuyor, kontrolden çıkmıyor. Kapak içine uç kurumasının da önüne geçmek için yarım bir iç kapak yerleştirilmiş. Bu uç kuruması olma ihtimali için yeterli olmuş. Arka gövde ve tutuş alanı geniş adımlı, yüksek hadveli bir vida sistemiyle donatılarak arka gövdenin tutuş alanını çok sağlam tutması sağlanmış ki sert alüminyum gövde içindeki vida sisteminin genellikle metal gövdeli dolmakalemlerde oluşan diş bozulması probleminin önüne geçilmiş. Bu önlemlerle arka gövde, tutuş alanından kolayca ayrılıp birleşerek birbirlerini çok sağlam bir şekilde tutuyorlar. Ana gövde, temel model olan 849 dan biraz daha kalın ama bir çok dolmakalemden daha zarif ve ince. Kapak ile bir bütünlük teşkil eden gövdenin kalınlığı ise 11.66 mm.



Caran D'Ache dolma kalem, kutunun içinden ana gövdesinin içinde bir adet Avrupa tipi standart kısa kartuş barındırıyor halde çıkıyor. Kartuştaki mürekkep Caran D'Ache'ın Electric Blue adlı mürekkebi. Lacivert-Koyu-lacivert renk aralığında. Dolmakalemi ilk olarak bu kartuşla mürekkepleyebilirsiniz. Caran D'Ache 849 dolmakalemi, Avrupa tipi uzun tip kartuşlar ve Avrupa tipi Standart dönüştürücülerle de kullanarak şişe mürekkeplerinizi kullanabilirsiniz. Fakat ben yine de her ihtimale karşı Caran D'Ache K2 Piston Pompa Dönüştürücüyü öneriyorum. Caran D'ache E serisi dolmakalemlerden gelen uç ve damak bilgisiyle kendisine özel geliştirdiği çelik bir uçla, özel bir damak sistemini 849 dolma kalemde kullanmış. Uç, gayet dengeli bir ıslaklıkla yazıyor. Ucun üzeri, yine bu modele özel bir logo ve uç kalınlığını gösterir ibareyle süslenmiş. Benim kullandığım Medium=Orta kalınlıkta. Hat kalınlığı olan 0,48-0,52 mm. ile tam Avrupa normlarına uygun. Hatta Medium kalınlıkta olan bu uç için Japon uçlarına alışmış olanlar B nitelemesi bile yapabilirler. Uç topu son derece güzel. Dolmakalem gayet akıcı ve düzgün yazıyor. Ucunun yaylanmaya benzer hafif esnek bir hareket tarzı var. Yüklenmediğiniz zaman 0,40 mm. hat kalınlığında yazarken yüklendiğinizde 0,75 mm. in biraz üstüne çıkıyor. Bu itibarla yarı esnek denilebilir. Bu yapısından ötürü Fine ve Extra Fine uçlarda daha fazla esneyebilir. EF ile B arasında uç seçenekleri olan 849 dolma kalem için bu esneme payı, gündelik yazım seansları için gayet iyi bir özellik. Uzun yazım seanslarında bile eli yormuyor, kontrolden çıkmıyor. Fiyatı aşağı yukarı her ülkede aynı. Hiç bir farklılık yok. Uzunca bir süredir kullanımımda olan Caran D'Ache 849 dolmakalemin bana göre fiyat-performans eğrisi, İsviçrede imal edilişi, yarı esnek ucu ve Caran D'Ache gibi bir firma ürünü olması bakımından son derece iyi. Bir de içinden K2 pompası çıksa, tadından yenmezdi de tadından yenecek özel bir yanı var. O da hayat boyu uluslararası garantisi.









    Yazmak Keyiftir. Com

blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy