menu

kokox

stickymenu

clairefontaine flying spirit notebook review / defter incelemesi


Clairefontaine firması kimi kaynaklara göre sınırlı üretim olan Flying Spirit serisi defterlerini uzunca bir süre önce piyasaya sürdü. Sadece Anglosakson ülkelerde satışı olan bu defter alışılmış Clairefontaine defterlerinden farklı olarak fildişi renkli kağıtla sırt dikişli olarak üretiliyor. Clairefontaine kendi logosuyla ürettiği ürünlere ayrı bir özen göstermiştir. Bu defterdeki özeni de fark ediyorsunuz. Piyasada bu grubun tüm ürünlerinde aynı kağıdın kullanıldığı yönünde bir kanaat olsa da, Clairefontaine bir çok ülkede farklı tekniklerle uzun yıllardır üretim yapan kağıt fabrikalarını bünyesinde barındırdığından farklı kalite ve özellikte kağıtları vardır. Kısacası, Clairefontaine logosunu taşıyan ürünlerin kağıt kalitesi her zaman aynı aile içinde yer alan benzerlerininkinden daha yukarıdadır.


Clairefontaine Flying Spirit defterlerde bu özeni gösterdiği gibi üretim tekniğini de farklılaştırarak Flying Spirit defterlerin ciltleme tekniği olarak sırt dikişi kullanmış. Bu teknik doğası gereği elde, insan emeğiyle üretimi gerektiriyor. Defterin içeri kıvrılan ayıraç kısmını da üzerinde barındıran yekpare kapağı zorlu ve özel bir üretim sürecine işaret ediyor. Defterin arka kapağına yapıştırılmış etikette defterin tüm şeceresi verilmiş. Etiket üzerinde yazanlar defter dünyasında pek az rastlansa da kullanıcıyı bilgilendiren ve firmanın ürününe güvendiğini gösteren bir bildirim. Clairefontaine Flying Spirit defter, Belle Epoque dönemindeki defterlerde sıkça rastlandığı gibi arka kapak uzantısı ayıraç olarak da kullanılacak şekilde içe katlanmış olarak üretilmiş. Bu kulak kısmıyla hem defteri yandan gelen darbelere karşı korurken içe kıvrılmış kısmını ayıraç olarak kullanıyorsunuz. Bu noktada tasarımcılara yaralı bir eleştirim olacak; kulak kısmı, ayıraç olarak kullanıldığı gibi aynı zamanda her iki yüzüyle bir index veya içindekiler bölümüdür. Tasarımcılar, kulak kısmına firma reklamı basarak güzel olabilecek bir özelliği ne yazık ki yok etmişler.


Defterin arka kapağında havacılık tarihinin erkek dönemindeki ilk hava araçlarının çiziminlerine yer verilerek defterin adı gibi uçma sevdasının ruhuna vurgu yapılmış. Bu ailedeki defterler iki ayrı kapak renginde üretilmiş. Birinci seçenek resimlerde görüldüğü gibi şeker yanığı renginde diğeri ise siyah. Sayfalar ise fildişi ya da krem diyebileceğimiz renkte. Fildişi renginde olan sayfaların kağıt ağırlığı 90 gsm. ve çizgili. Flying Spirit defterler Fransa'da tasarlanarak bütünüyle Kuzey Afrika ülkesi Fas'ta elde üretilmiş. Arka kapaktan uzanarak içeri kıvrılan kulak kısmında Clairefontaine kağıdın, yazım hissinin biricikliğine, özel kadifemsi dokunuş hissine, tüm dolmakalemlerle yazarken özel bir kayganlık hissi verdiğine dair bilgiler mevcut.


Flying Spirit defterde 90 gsm. lik kağıt ağırlığına karşın suyla arası çok iyi bir kağıt kullanılmış. Defter köşeleri ise güzel bir açıyla yuvarlanmış. 300-320 gsm. arası bir kapak kağıdı kullanılmış. Belirtmeye fazlaca gerek olmasa da Flying Spirit defterde kullanılan kaplamalı(coated) fildişi kağıdın dolmakalem mürekkepleriyle arası gayet mükemmel. Arka sayfaya geçirme yok. Suluboyaya bile çok iyi cevap veriyor. Belli başlı suluboya tekniklerini ise elinden geldiği kadar kabul ediyor. Çok fazla su kullanmadan yarı kuru teknikle çizimlerinizi gayet rahatlıkla yapabilirsiniz. Buna paralel olarak da asitsiz, PEFC sertifikasına sahip kağıdı kuruma sürelerini son derece uzatıyor. Defter 11 x 17 cm. ebatlarında. 96 sayfalı Flying Spirit defterin kağıtları Clairefontaine'in Fransa İsviçre sınırına yakın tesislerinde üretilmiş. Fying Spirit, dolmakalem kullananlara güzel bir yazma hissi verebilecek iyi bir defter. Gelelim nerden temin edilebileceğine. Ne yazık ki ülkemizde bulunmuyor. Batı dünyasında sadece Fransa, İngiltere ve Kanada'da rastlayabildiğim bu defterin fiyatı ise 7 Euro gibi.







    Yazmak Keyiftir. Com

blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy