menu

kokox

stickymenu

Uç Tamiri / Nib Straightening


Nadir de olsa, istenilmeyen bir şey de olsa zaman zaman dolmakalemi elimizden düşürmüsüzdür. Ve düştüğü anda da icimiz cız eder. Zira o anda dolmakalemimizin en hassas yeri olan ucunun zarar görmemiş olmasını dileriz içimizden.


Nadiren usturuplu düşer ve bu bizi çok ürküten hadiseden hasarsız kurtarırız dolmakalemimizi. Fakat gövdesi ağır ve metalden olan dolmakalemlerde bu tip hadiseler sonunda hasarsızlık nadir rastlanan bir durumdur. Hele uçlar değerli metallerden ise hasar metalin yumuşaklığı oranında büyür. Değerli metallerden yapılmış olan uçlarda meydana gelen hasarların giderilmesi, düzeltilmesi bir haylice zor ve uğraştırıcıdır.
Bu tip durumlarda ise hemen el veya bir aletiyle düzeltmeye hamle ederiz. Fakat bu doğru bir şey değildir. Zira bu tip uç hasarlarını giderecek aletlere ve gerekli bilgi birimi, el becerisine sahip olmak gerekir. Genellikle yapayım derken onarılması zor durumlara da sokabiliriz dolmakalemimizin ucunu. Bu gibi durumlarda hasar sadece gözle görünür yerlerden ziyade fark edilmeyen, uç kökü, damak dibi bölgelerde de olmaktadır. Çünkü düşme, çarpma anında ucun aldığı darbe ile, uç geometrisi, uç topu geometrisi, uç ayarları tamamen bozulmuştur. Öncelikle hasarın hangi bölgelerde olduğunun tespiti için çok iyi bir gözden geçirme gereklidir. Bu gözden geçirmede de dolmakalem ucunun hangi metalden yapıldığına, bu metale uygun temel işleme, hangi bölgeye nasıl bir işlem yapılacağına, hangi aletlerle yapılacağına ve işlemlerin sırasına karar verirsiniz.


Yukarıdaki iki resimde onlarcasını düzelttiğim dolmakalem uçlarından iki tanesi var. Birincisi Cartier Platinum bir uç ikincisi Visconti Homa Sapiens dolmakalemin Dream Touch ucu. Özellikle bu resimlerde düzeltilmesi en zor olan Platinum uçlar var. Platinum uçlar altın uçlardan çok daha yumuşaktırlar ve yanlış bir işlem ya da fazla baskıda hemen ezilirler. Sadece bu tip uçlarda değil tüm dolmakalem uçlarında uç düzeltmesi için ucun geometrisinin aynısına sahip çapraz kalıplar ve özel mikro presler kullanılarak başlanır işleme. Arkasından da sabır ve beceriyle uzun soluklu bir noktasal düzeltme el ile gerekli aletlerle mikroskop altında yapılır. İmalat aşamasında fabrikada tek bir kerede yapılmış, kalıplanmış işlemleri bir çok aşamada yapmaktır, buradaki amaç. En sonunda da süper parlatma ve uç ayarlarını yapmak gerekir.

Benim tavsiyem dolmakaleminizin ucunun hasar görmesi durumunda alet edavat kullanarak düzeltmeye teşebbüs etmek yerine bu konuda uzmanlaşmış bir profesyonele başvurmanız. Zira geri döndürülemeyecek hasarlara sebebiyet vermemek gerekir.




blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy