menu

kokox

stickymenu

MÜREKKEP, AKIŞKANLIK, YÜZEY GERİLİMİ, ISLAKLIK / INK, FLOW, SURFACE TENSION, WETNESS


Bu resmi görenler "Bunun burda işi ne? Konuyla ne alakası var ?" şeklinde düşünebilirler. Yazının ilerleyen satırlarında bu resmin hikmeti anlaşılacakta olsa bunun aynısından bir tane bende var. Adı Şurup. Ben kendisiyle ilgilenmeyip mutfak tarafına gidersem pencere pervazlarından atlayarak mutfak camına tırmanarak dikkatimi çekmeye çalışıyor. Bana, aç ve yardıma muhtaç zenci bir kedi olduğunu beyana çalışıyor. Bir gören olsa, benim ne kadar vicdansız, onun da zavallı olduğunu düşünübelir ama Şurup daha iki dakika önce bir kase mamayı mideye indirmiştir mutfakta.

Mutfaktan bahsedince, hemen hemen herkesin bulaşık yıkamışlığı olduğu aklıma geldi. Bardak ya da tabak yıkadıktan sonra ne kadar silkelersek silkeleyelim, yıkadığımızın yüzeyi ıslak kalır. Biz de bu sebepten onları lavabonun kenarına zaman içinde süzülmeleri için yerleştiririz. Bardak çanağın yüzeylerinde kalay su ise belirli bir zamanda yavaşça kayarak aşağıya iner ve orada birikirler. Zira bir miktar su örneğin bardağın yüzeyine tutunmuş ve orayı yer çekimine meydan okuyarak terk etmemektedir. Zamanla su taneciklerinin yüzeye tutunma kuvveti, kütlelerinin buharlaşma ile ufaldığından yer çekimine yenik düşüp zayıflayarak ağır ağır aşağıya kayıp cam yüzeyi terk edeceklerdir. Bu basit sebepten sıvıların yüzeylere tutunarak yer çekimine karşı terk etmemeye gösterdikleri eğilime, dirence, kabiliyet ya da bağa yüzey gerilimi adı verilir. Teknik olarak aslında sıvı moleküllerinin birbirleriyle kurdukları bağdır. Mürekkepler de birer sıvı olduğu için bu hareket ve değer onlar içinde geçerlidir.

Suyun, bardağın cam yüzeyine tutunduğu gibi mürekkebin de dolmakalem haznesinin iç duvarına yapışarak akmaya karşı gösterdiği direnç yüzünden dolmakalem ıslak veya kuru bir yazım sergiler. Yüzey gerilimi denen hadise aynı bitkilerde kökten en uçtaki yaprağa kadar suyun iletilmesini sağlayan kılcal hareketi=capillary sağlar. Bu kılcal harekette dolmakalemin çalışmasının teknik temelidir. Bu yüzden yüzey gerilimi yüksek bir mürekkep, tutunduğu yüzeyi terk etmekte isteksiz davranıp akmaya direnerek dolmakaleminizin ucuna daha az mürekkep gelmesine sebep olacaktır. Kısaca vaziyet aynen Şurup kedisinin cama tutunma durumudur, anlayacağınız. Şurup gibi mürekkepte azimle yapışır kalır, inadına bağlı olarak.

Özellikle sağlığı sıhhati yerinde bir dolmakalemde yeni bir mürekkep denerken uca az mürekkep geldiği, dolmakalemi sallama ve özellikle pistonlu dolmakalemde piston kolu düğmesiyle oynama isteğine kapılıyorsanız bilin ki; bu mürekkebin yüzey gerilimindendir. Yüzey gerilimi denen başa bela zımbırtıysa sıcaklıkla düşmektedir. Aslında dolmakalemde, mürekkeb ve iç hazne arasında oluşan bu tutkulu duruma bir çare mevcuttur ama şimdi konuyu ağırlaştırmamak için üstünden atlıyorum. Böyle bir durumda benim önerim, öncelikle dolmakaleminizdeki mürekkebi şişesine geri boşaltıp şişeyi çok iyi çalkaladıktan sonra tekrar mürekkep çekerek denemektir. Eğer yine aynı şey oluyorsa ilgili dolmakaleminizde o mürekkebi kara listeye alarak başka bir mürekkep denemenizdir.

Bu nahoş durum bir dolmakalem hakkında ıslak, kuru hükmününün verilmesine kaynak ve sebep teşkil etmez. Ben karar verenlere çok şaşırıyor olsam da, dolmakalemler hakkında ıslak, kuru kararı beyan etmek bu bilimsel gerçeklik yüzünden pek mümkün değildir. X mürekkeple çok kuru olan bir dolmakalem Y mürekkebiyle ıslak bir karakter sergileyebilir. Bunu aranızda Pilot 78G dolmakalemlerle deneyimlemiş olanlar var. Pratik olarak ısıyla çok alakalıdır. Ortam ve yüzey ısısı artıkça yüzey gerilimi düşer(kolay akış) ısı düştükçe artar(zor akış).

Mürekkebin yüzey gerilimini ölçmek benim gibiler için basit olsa da sizler dolmakaleminizle uyuşan mürekkebi ancak deneyerek bulabilirsiniz. Fakat dolmakaleme her mürekkep çekişten önce şişeyi iyice çalkalayınız. Şimdi ben Şurup kedisine biraz daha mama vermeye gidiyorum. Zira söylenmeye başladı. Ben gelene kadar sizler de başınıza böyle şeyler gelip gelmediğini aşağıya yazın, tartışalım. Günümüzü bilgi dolu geçirelim. Yazacağınız yorumların en sonuna hangi şehirden yazdığınızı not ederseniz beni, belki de kendinizi sevindirirsiniz.








blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy