menu

kokox

stickymenu

PILOT MR SİYAH DOLMAKALEM İNCELEMESİ / PILOT MR BLACK FOUNTAIN PEN REVIEW


Uzunca bir zaman önce Pilot MR (Metropolitan) dolmakalemin bir ilk izlenimini yayınlamıştım. Bu yazı derinine bir incelemesi olacak. Pilot MR dolmakalem Pilot firmasının son dönemde reçine ve plastik gövdeli dolmakalemlerden ziyade metal gövdeli dolmakalemlere geçmek istemesinin bir ön araştırma ürünü gibi. Bu yüzden tamamı metal bir iskelet üstüne plastik yumuşaklığı ve hissini veren özel bir boya ile kaplanmış.


Pilot MR Avrupa pazarı için seçilmiş ilk resimdeki karton kutuda geliyor. Pilot firmasını bu detaya önem vermesinden ötürü tebrik etmek lazım. Pilot MR ailesindeki her kalem Avrupa ana karasındaki pazarlarda bu özel kutuda geliyor. Bu karton kutunun içinden ikinci bir plastik kutu çıkıyor. Gözlük kılıflarını andıran kızaklı ve içi kadife kaplı bu kutunun içinde Pilot MR dolmakalem rahatça uyuyor.

GÖVDE / BODY


Pilot MR dolmakalemin gövdesi daha önce söylediğim gibi metal. Pirinçten imal edilmiş gövdenin üstüne bu siyah renkte reçine ya da plastik dokunuşunu verecek bir kaplama uygulamış. Bu uygulamayla Pilot MR dolmakalemde metalin soğuk dokunuşunu da ortadan kaldırmayı hedeflemiş ve başarmış. Metalin ağırlığını ve ipeksi bir yapıya dokunduğunuzu çok iyi duyumsuyorsunuz. Genel çizgi itibariyle dış görünümü dolmakalem dünyasında başvurulan tam balina formunda. Gövdede sizlere ters gelebilecek kısım tutma alanıyla arka gövdenin birleştiği kısım. Dolmakalem tutuş alanınından konikleşerek gelirken arka gövde aniden bir metal set yaparak başlıyor. Bu ani kalınlık değişimi bazı dolmakalemseverleri ciddi rahatsız edebilir. Zira bu parmak boğumlarındaki kemik bitişim yerlerini rahatsız edebilecek bir detay. Pilot MR son derece dengeli bir dolmakalem. Denge merkezi özellikle arka gövde ile ön gövdenin birleştiği vidalı alana ekstra metal ağırlık koyularak kaydırılmış. Bu yüzden elde tutuşu dengeli ve yazmak için fazla bastırmaya gerek yok. Ana gövdenin tutma kısmının hemen üstünde bant halinde desenler mevcut. Pilot MR bu desenler ile de farklılaşıyor birbirlerinden. Bu desenler özellikle açık renklerinde daha iyi seçiliyor. Her rengin bir düz desensiz bandı, noktalı ve zig zag desenli olanı var. Avrupa pazarında Gümüş, Altın ve Siyah renkleri bulunabiliyor. Sitemizde yapılan bir araştırma ve oylama neticesinde sizlerin belirlediği siyah ve altın gövdeli olanları ithal etmiş Umur Kırtasiye. Aslına bakarsanız Japonyada CoCoon adıyla boy gösteren bu dolmakalemin daha farklı renkleri olsa da Avrupa pazarına verilmiyor.


KAPAK / CAP


Dolmakalem meraklıları için en önemli kısımlardan birisi de kapaktır. Büyük oranda vidalı kapak tercih edilse de dolmakalemlerde, Pilot MR dolmakalemde modern çizgileri sebebiyle kilit geçmeli bir kapak sistemi tercih edilmiş. Pilotun Prera model dolmakalemlerindeki kapak kilitleme sistemi bu dolmakalemin kapağına da aynen uygulanmış. Sağlam ve gövdeyi iyi kavrayan bir kilit sistemi var kapağında. Fakat elimizde kaç milyon kez açılıp kapanma testi yapıldığına dair bir bilgi yok. Bu tür geçme kilit kapaklı dolmakalemlerin aynı Sheaffer Imperial serilerindeki gibi bollaşarak gövdeyi artık tutamayıp dolmakalemi ziyan ettiği, gözden düşürdüğü bilinmekte. Bence de bu dolmakalemin sıkıntılı yanlarından biri de bu. Kapağın çok zarif ve sağlam bir o kadar da iddiasız çizgilere sahip bir klipsi var. Takıldığı yeri iyi tutuyor. Fakat dolmakalem pek kapağı arka tarafa takılı olarak kullanılacak cinsten değil. Zaten boyu da bir haylice uzayıp yazanı rahatsız ediyor. Ekseri dolmakalem kullanıcıları yazı yazarken dolmakalemlerini bir takım çizilme ve zarar görme endişeleriyle kapaksız olarak kullanıyorlar. Ve de dolmakalem kapakları masalarının üstünden yuvarlanıp yerlere düşüyorlar. Bunun önüne geçemek için çok kolay bir yöntem var. O da başka bir yazının konusu olsun.


DOLUM SİSTEMİ / FILLING SYSTEM



Pilot MR nin mürekkep dolum sistemi bizim pazarımızda bulunan Avrupa tipinde kartuş standartlarına uygun hazırlanmış. Dolmakalem Avrupa tipi kısa/uzun mürekkep kartuşu veya dönüştürücü pompa sistemi kullanılabiliyor. Avrupa Standartı kartuşların bir çok mürekkep renk seçeneğini ve dönüştürücü pompalarını ülkemizin nezih ve necib kırtasiyelerinde hatta online satış yapan internet sitelerinde de rahatça bulabilirsiniz. Buna da cep ve gönlünüz el vermiyor ise Pilot MR nin içinden çıkan kartuşu bittikten sonra şırıngayla doldurarak bir çok kez kullanabilirsiniz.

UÇ ve DAMAK / FEED and NIB


Pilot MR nin uç ve damak sistemi ABD de ve Japonyada CoCoon adıyla pazarladığı tipleriyle Avrupa pazarına verdiği dolmakalemlerden farklı. Ben de japon versiyonu da Avrupa versiyonu da mevcut. Aslında bir dolmakalem aynı olduklarını düşünseler de ülkemiz piyasasında bulunan Avrupa sistemine uyumlu olanların damakları ve uç topları farklı. Burada bunların teknik izahına girerek zaten uzun olan bu inceleme içinde bir de kafalarınızı ütülemek istemiyorum. Pilot, MR dolmakalemde Avrupa pazarına uyumlulaşmak için bir haylice çaba göstermiş. Daha doğrusu bu çabanın hak edeni Pilot Fransa demek uygun olur. Pilot, Japon dolmakalemlerin sevdiği doğu mürekkepleriyle batı mürekkeplerine uygun bir akış sentezini bu dolmakalemdeki uç-damak ikilisinde yakalamış. Son derece dengeli bir akışı var. Tutma bölümü ise dolmakalemin yegane plastik bölgesi denilebilir. Parmak uçlarını yormayan ve kolayca döndürülebilen silindirik formda. Dolum sistemi ana gövdeden vidalı olarak ayrılan bu tutma bölgesine takılıyor. Rahat, bildik ve alışıldık bir dolum sistemi var.
Dolmakalem tam ıslak sınırında davranıyor. Pilot, Avrupa pazarının gereksinim ve standartlarına uygun olarak bu dolmakalemlerinde Batılı kullanıcıları memnun edecek kadar hafif bir kalınlaştırmaya gitmiş. Örneklemek gerekirse ülkemizdeki Pilot MR dolmakalemlerin M=Medium=Orta kalınlıktaki ucu Pilot firmasının Prera dolmakaleminin M=Medium ucundan birazcık kalın. Bu farklılıkta eski kıtanın dolmakalem sevdalılarını mutlu ediyor.
Pilot MR nin ülkemizde sadece M tipi ucu piyasada bulunuyor. Zaten ilk pazara M uç kalınlığıyla çıktı Pilot MR dolmakalem. Çelik bir uca sahip ve son derece iyi parlatılmış. Mükemmel olmasa da oldukça iyi bir uca sahip. Doğal olarak Japon mürekkepleriyle iyi anlaşıyor. Ben Pilot MR ile bizim piyasamızda kolayca bulunabilen ve fiyatıyla da göz dolduran Sheaffer Skripp ile Pelikan Quink mürekkeplerde denedim. Son derece akıcı ve sorunsuz yazıyor. Nispeten Sheaffer mürekkepleri daha çok sevdi diyebilirim. Fakat Pilot MR en mükemmel yazımı tabiiki ANIKI mürekkepler ile yakaladı. Aynı Billur Tuz gibi "Akar, akar, akarr".

FİYAT / VALUE


Pilot MR dolmakalemin hiç ucuz bir görünümü yok. Bilakis genel görünümü son derece kaliteli. Fakat fiyatı bu kaliteli görünümünün son derece altında. Kıyas dahi kabul edemez. Bu yüzden ben giriş seviyesi fiyatıyla Pilot MR dolmakalemin gerçekten yerini hakeden bir orta sınıf dolmakalem olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde fiyatı 39TL ile 50 TL. arasında değişiyor. Umur Kırtasiyenin iyi dağıtımıyla internette ve dolmakalem reyonu olan iyi kırtasiyecilerde bu dolmakalemi bulabilirsiniz. Zaten Umur Kırtasiyenin himmetiyle bu dolmakalemden iki adet hediye olarak vermiştik. Sırası gelmişken bu hediye meselesinde bir konuya açıklık getirmek isterim. Aslında beni ciddi anlamda incitip kıran bir mesele bu. Ne yazık ki hediye konusunda bir teşekkür mektubu, yorumu veya mail'i yazmayı bilmiyoruz. Pilot MR için ise kazanan arkadaşlardan bir tanesi bile çıkıp Pilot MR ile ilgili ne bir paragraf inceleme yazısı yazdı ne de kazandığı yazının altına bir yorum bıraktı. Hadi bana teşekkürü bir kenara bırakın iki satır Umur Kırtasiyeye bile yazan olmadı. Anlatsam daha çok şey var amma ben konuyu değiştireyim, zira efkar bastı.

GENEL / OVERALL


Sonuç olarak Pilot MR dolmakalem orta sınıf bir beyefendi olmayı mütevazilik içinde kabul etmiş. Her dolmakalemseverin dolmakalem koleksiyonunda olması gereken bir dolmakalem. Bence mutlaka olmalı. Çünkü Japon dolmakalemlerinin genel karakterini büyük paralar ödemeden Pilot MR dolmakalem sayesinde anlayabilme şansınız olacak.

TEKNİK ÖZELLİKLER


Tam Boy Uzunluğu : 138,46 mm.
Ana Gövde Uzunluğu : 125,58 mm.
Kapak Uzunluğu : 56,92 mm.
Kapak Arkada Uzunluk : 152,80 mm
Gövde Çapı : 13,13 mm.
Ağırlığı : 26,80 gr. Dönüştürücü ile birlikte

Bir çoğunuzda bu dolmakalemden olduğunu biliyor ya da tahmin ediyorum ve katkı vermek istediğiniz konuları merakla bekliyorum.









YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR
  • GÜZEL YAZI MI ?
    Bu güne kadar bana güzel yazının nedir, ne değildir'i ile ilgili o kadar çok soru soruldu ve defalarca bu konuda yazdım ki, sayısını ben de unuttum...Çoğunlukla bu soruya verdiğim cevap ana hatlarıyla; okunaklı, belirli bir ahenk içinde el ile yazılmış harfler bütünü olmuştur. "Ahenk" kelimesini aslında kendi içinde estetik bir uyum için kullandım. Yani, orta bir süratle eşit aralıklı olarak
    devamı için tıklayınız »
  • JAPON ve BATI DOLMAKALEM UÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
    Benim, yazım ile ilgili her türlü mecrada sıklıkla dile getirdiğim ama genelde atlanılan olgu ALFABE ve YAZIM YÖNÜ dür. Yazım ve dolmakalemle ilgili meseleleri bu mihenk taşına vurarak değerlendirmek gereklidir. Bu yapılmaz ise ciddi enerji kaybı ve zahmete sebep olur. Japon dolmakalem uçları, öncelikle pictogram diyebileceğimiz fırça ile yapılan ve fırça hareketlerine dayanan Asya lisanlarının
    devamı için tıklayınız »
  • dolmakalem uç kalınlıklarına kağıt etkisi paper effect on fountain pen nib sizes
    Aslında yazının başlığını ve altındaki resmi birleştirdiğinizde her şey çok açık bir şekilde anlaşılıyor ama detayları vererek sizleri biraz düşündüreyim istedim. Bu teste kullanılan dolmakalem Avrupa normunda M uca sahip bir dolmakalem, her üç çizgide de aynı dolmakalem ve mürekkep kullanıldı, eşit hızda bir çizgi çekildi üç kağıda da. Sadece üç farklı kağıt kullanıldı. Soldan sağa doğru
    devamı için tıklayınız »
  • mürekkebe mantar bulaşması fungal contamination in inks
    Dolmakalemle ilgilenen herkesin neredeyse çok sayıda mürekkebi var. Farklı renklerde mürekkeplerle yazdıklarımızı hem seviyor hem de daha sonra yapacağımız okumalarda vurgulamak istediklerimizi rahatça görebiliyoruz. Çok sayıda mürekkep, yanında bir çok problemi de getiriyor. Bunlardan en önemlisi mürekkeplerimize mantar bulaşması, yosunlaşma meydana gelmesi. mantar ya da yosunlar en basit
    devamı için tıklayınız »
  • dish washing liquid and fountain pen / dolma kalem ve bulaşık deterjanı
    Uzun süreden beri kenara not ettiğim bir konu olarak duruyordu bulaşık deterjanı meselesi. Bildiğiniz gibi bulaşık deterjanı dolma kalem için mucizevi gibi gösterilen bir çözüm malzemesi. Bir çok mecrada dolma kalemde ters gidenlerin mucize kurtarıcısı olarak öneriliyor ve kullanılması gerekliliği garip bilgilerle izah ediliyor. Sağlam bir yere dayanmayan böyle bir açıklamayla dolma kalemi seven
    devamı için tıklayınız »

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy