menu

kokox

stickymenu

PELIKAN PELIKANO DÖNÜŞTÜRÜCÜ / CONVERTER FOR PELIKAN CARTRIDGE FILL FOUNTAIN PENS


Son yazıma bıraktığı yorumla;
Bir dolmakalemşör arkadaşımız, hali perişan bağrı üryan bir Pelikan dolmakalemin "Salla Haydar Kalede var Mazhar" misali uyumsuz dönüştürücünün takılması nasihatiyle kaybedilişindeki içler acısı vaziyeti sual etmiş.

Dolmakalem ile ilgilenen cem-i cümlemizin defaatla bildiği üzere, Pelikan firması pistonlu dolum sistemine sahip dolmakalemleriyle cihan şûmüldür. Bunların haricinde ki üst seviye kartuş dolum sistemli dolmakalemlerinden DUCTUS, kendine özel kartuş takma sistemine sahiptir. Bu yüzden Pelikan DUCTUS üreticisi için yüz kızartıcı da olsa sadece kartuşla çalışmaktadır. EPOCH, PURA, DION, PELIKANO ve genç serileri kartuşla çalışsalar da SADECE ve SADECE PELIKAN dan temin edilen PELIKAN C499 CONVERTER ile uyumlu çalıştığı ifade edilmektedir.

Tam bu noktada epeyce uzun bir zaman önce veri tabanı olması için yazdığım dönüştürücüler katuşlar yazımın ya da ana menü altındaki yardım seçeneğinin altında yer alan dönüştürücüler seçeneğinin üzülerek gereken ilgiyi görmediğini müşahade etmiş bulunmaktayım. Netekim ilgili yazı okunarak istifade edilmiş olsa idi bir dolmakalem sever çar naçar, dertlere duçar kartuşu ve dönüştürücüsü elinde yarası kanar halde olmayacaktı.

Söz ettiğim yazıdaki çizimde de görüleceği üzere Pelikanın kendi dolmakalemleri için yaptığı Uluslararası Avrupa tipi dönüştürücünün tam boyu 7,26 cm. mürekkep ağız dış çapı ise 4,44 mm. dir. Bu değer Pelikan uzun tip kartuşlar ile de birebir uyumludur. Oysa piyasadan alacağınız Uluslararası Avrupa tipi dönüştürücüler, benim elimdeki Faber Castell, Stipula, Waterman gibileri de dahil olmak üzere boyları 7,50 cm. üstü, mürekkep ağız dış çapı da 4,96 mm. ve biraz üstüdür.

Tekerleğin patladığı bu ölçüsel durumu sizlere aşağıda verdiğim çizim üzerinde izah etmeye gayret edersem daha iyi olacak.




Aslında durum çizimden anlaşılacağı gibi 40 numara ayağı 38 numara papuca sığdırmaya gayretle eşdeğerdir. Bu noktada daha önce kartuş ağzı yırtılmasıyla ilgili yazımı okumakta konunun daha bir anlaşılması bakımından fayda var. Pelikan olmayan Uluslarası Avrupa tipi dönüştürücü yuvasına oturtulmaya gayret edildiğinde özellikle Pelikano ve Genç Serilerinde zayıf ve çizimdeki yeşil renkli parça dönüştürücünün Pelikan standartından geniş mürekkep ağzı ve sert malzemesi yüzünden kırılacaktır. Bunun üstüne uzun tip kartuşla dönüştürücü arasındaki boy farkı yüzünden zorla vidalanan arka kapak, dönüştürücüyü öne doğru gitmeye zorlarken mürekkep ağzının kırdığı bölgeyi daha da büyük bir kuvvetle ezecektir. İşte, katmerli bela diyeceksiniz ama kaymağı eksik o da geliyor. Dönüştürücünün mürekkep ağzı eğer benim üst resimde gösterdiğim gibi metal bir yüksükle kuvvetlendirilmiş ise, damak dibi ve damağı ön gövdeye tutturan kısımda ezilecektir.

Bundan sonra artık ne dönüştürücü ne de kartuşun mürekkep ağzı yerinde duramayacak ve havuz vazifesi de görerek mürekkep sızdırmasına engel olan bu parçanın yok oluşuyla ilk önce gövde içine daha sonra da dışarıya mürekkep akacaktır. Peki, Pelikan dolmakalemlerin kartuş kullananlarına dönüştürücü seçerken nelere dikkat etmeliyiz.


  • İlk ve esas tercih olarak aşağıda resmi görülen Pelikan C499 orjinal dönüştürücü kullanmalıyız. Kırtasiyecinizden sorunuz ve ısrarla isteyiniz.
  • Orjinalini bulamıyorsak dolmakalemin içinden çıkan uzun tip Pelikan kartuşun ağız kısmını dönüştürücününkiyle karşılaştırarak bir fark olmadığından emin olun.
  • Dönüştürücünün mürekkep ağzında kesinlikle metal bir yüzük olmamalıdır.


Genelde bu sıkıntıya Pelikan'ın P46xx P48xx P55, 56, P30xx, P42xx serisi dolmakalemlerinde rastlanılıyor. Yukarıdaki resimde görülen Pelikan 499 dönüştürücünün mürekkeb ağzında metal ya da sert malzeme yoktur. C499 dönüştürücünün mürekkep ağzı bölümünde, dolmakalemin damak giriş kısmında kırılmaya maruz kalan ve çizimde yeşil olarak gösterilmiş kısmı ezmeyecek yumuşaklıkta bir malzeme kullanılmıştır.

Burada bir doğrunun da üstüne bastırmakta fayda var. Uluslararası Avrupa Tipi Dönüştürücüler dolmakalem üreticisi firmalara göre de bir değişiklik gösteriyor. Dönüştürücü ve kartuşlar yazımdaki resimler incelendiğinde bu fark iyice göze çarpacaktır. Yani buradaki bahse konu dönüştürücüler aynı standartta olmasına rağmen birbirlerinde kullanılması halinde sıkıntı çıkarabilecek ufak farklılıklar bulunmaktadır.

Umarım, teknik temelli bu yazıyı okur, istifade edersiniz.







blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy