menu

kokox

stickymenu

SAILOR DOLMAKALEM ÖZEL UÇLARI / SPECIAL NIBS OF SAILOR


Sailor dolmakalem firmasının standart ürünleri tok bir yazıma sahip olmasına rağmen dolmakalem camiasına kazandırdığı ilginç uç tipleri mevcuttur. Bu uçların her biri ayrı bir amaç için hazırlanmışken mükemmel detaylara sahiptirler. Sailor un dünyaca meşhur uç ustası Nobuyoshi NAGAHARA adına Sailor bünyesindeki Nagahara atelyesinden çıkmaktadır. Bu yüzden bu atelyeden çıkan uçların kanat eteklerinde erken dönemde "NAG" ibaresi vardı. Fakat daha sonra Sailor, bunu "N" harfi ile değiştirdi. Bu "N" harfi Sailor un Zoom uçlara koyduğu "Z" ibaresiyle sıklıkla karıştırılmaktadır. Sailor Nagahara atelyesinden çıkan uçlara "N", Nagahara atelyesinden olmayan Zoom uçlara "Z" ve Music uçlara "MS" ibaresini vurmaktadır.Ülkemiz dolmakalem meraklıları tarafından az bilinen bu Nagahara atelyesinden çıkan özel Sailor uç tiplerini aşağıda biraz olsun anlatmaya gayret edeceğim. Hepsini kullanmışlığım ne yazık ki yok. İçlerinden sadece bu özel atelyenin temel modeli olan Naginata Togi uçlu olanına sahibim. Sailor'un özel uçları bildiğim kadarıyla aşağıdaki gibi sıralanıyorlar. Bu yazımda Music ve Zoom tipi uçları Sailor'a özel olmadıkları, başka firmalar tarafından da üretildikleri için resimleriyle birlikte yazmadım.

NAGINATA TOGI

Japonca olan bu kelime uzun kılıç anlamına gelmektedir. Uzun bir kılıca benzer yapısından ötürü bu isim verilmiştir. Çok özel bir yuvarlaklığa ve mürekkeb akış karakterine sahip bu dolmakalem ucu çok yumuşak bir yazım sergiler. Şaşırtıcı bir mürekkeb akışına sahip bu dolmakalem ucu tümüyle yumuşak bir yazım sergilemek ve her türlü açıda yazabilecek şekilde tasarlanmıştır. Özellikle baskılarda bile yumuşak yazma kabiliyetini kaybetmez. Dolmakalemin dikliğine göre hat kalınlığını değiştirir. En dik tutulduğunda en ince, yatırıldığında gittikçe yatıklık açısına ufalmasına bağlı olarak hat kalınlığı artar. Yukarıdan aşağıya çekildiğinde ince bir hat, sağa sola hareket ettiğinde gayet kalın hatlar verir. Bu hat yapısıyla Architect uçlara benzer bir yazım sergiler. Ters çevrildiğinde yazılırsa en ince hattını verir.



CROSS(ÇAPRAZ) UÇ

Uç ustası Nobuyoshi NAGAHARA tarafından geliştirilmiş çift katmanlı özel bir uçtur. Uç kanatlarından uç topuna kadar gelen ikinci bir katman şeklinde yapılmış uç dişlerine sahiptir. Özel olarak imal edilmiş uç yarığı sayesinde uç dişleri birbirlerinin üstünden atlayarak çapraz geçerler. Bu yüzden çapraz uç adını almıştır. Normal dokunuşlarda ciddi anlamda (2B) kalın bir yazım sergiler ve bu tür bir yazım için tasarlanmıştır. Hafif bir baskı uygulandığında dişler yan yana gelerek daha ince ve kuru bir yazım sergilemeye başlar. Fakat bu durumda uzun süre kullanılamaz. Sürekli ince yazmak için dolmakalem ucunu normal yazım durumunun tam tersine çevirmek gerekmektedir. Mükemmel parlatılmış üst üste iki uç topuna sahiptir. Bu üst üste iki uç topu hem daha fazla ve kalın yazma yüzeyi verirken birbiri üzerine yerleşmiş uç dişleri katmanı arasından daha fazla mürekkep uç toplarının yazma yüzeyine ulaşır. Naginata Togi ucun üzerine bir uç daha bindirilmiştir. Oldukça ıslak bir yazım sergiler. İnce hatlar için ters çevrilerek de kullanılabilir.

CONCORD UÇ

Resminden de anlaşılacağı gibi, bu uç kuş gagası şeklinde yapılmıştır. Öncelikle her açıda yumuşak bir yazım elde edebilmek için tasarlanmıştır. Bu uçla yazarken açı dikleştikçe hat duvarları keskinleşir ve hat kalınlığı incelir. Ters olarakta kullanılabilen bu uç tipi, ters yazımda ise bir fırça karakteri sergileyerek çok kalın hatlar yapılabilmesine izin verir. Bu durumda tamamiyle fırça darbeleri özelliği sergiler. Sailor Fude ucun, hem fiziki hem de yazım olarak tam tersidir.

CROSS MUSIC (Çapraz Müzik) UÇ

Bu uç, Sailor'un dolmakalem meraklıları arasında çok tanınan müzik uç ile çapraz ucun bir evliliğidir. Çapraz ucun birbirleri üzerinden geçen dişleri ile müzik ucun çift yarıklı yapısının birleşimiyle çok farklı bir yazımı vardır. Bütünüyle kalın cursive bir yazım sergilemektedir. Mükemmel bir mürekkeb akışı için tasarlandığından dar açılarda bile kağıda dokunur dokunmaz mürekkeb bırakmaya başlar. Düz normal yazımda kullanılırken kalın ve kalın ötesi kaligrafik cursive hatlar ortaya çıkarırken ters çevrildiğinde ise daha ince hatlar çizebilmektedir. En önemli özelliği hat başlangıç ve bitişlerinde bir de hat duvarlarının dış kısmında çok keskin bir görüntü verir. Çekilen hat keskin ve düzgün dikdörtgen gibidir. Hat kenarlarında yuvarlanma yoktur. Bu etki, bu ucun çektiği hatlar ile Sailor Zoom ucun çektiği hatlar karşılaştırıldığında daha iyi anlaşılır.

CROSS CONCORD (Çapraz Konkord) UÇ

Çapraz ve kuş gagası tipindeki Concord ucun bir tür melezlemesi olan bu uç dolmakalem meraklılarına aynı anda iki dolmakalem kullanılma imkanını sunmaktadır. Normal yazma açılarında keskin hatlar verirken ters çevrildiğinde ise kalın hatlar çekebilmektedir. Hızlı yazan ve gündelik hayatında uzun süreler dolmakalem kullanmak durumunda olan meraklılarına ıslak ve mükemmel yazım konforu sağlamak için tasarlanmıştır. Bu uçla aynı anda hem latin alfabesi harflerini hem de Japoncada kullanılan Hiragana, Katakana ve Kanji alfabelerindeki harfleri yapabilirsiniz. Ters çevirerek kullandığınızda dolmakalem dikliğine göre yine çeşitli kalınlıklar alabilirsiniz. Üst üste bindirilmiş iki uç olduğundan hem hat kalınlıkları ciddi büyür hem de çok ıslak bir yazımı vardır.

FUDE KALİGRAFİK UÇ

Sailor'un güzel yazı için tasarladığı bu uç tipi, kağıda yaklaşım açısına göre hat genişliği değiştirebilen yukarıya doğru özel bir açıyla kıvrılmış uç topuna sahiptir. Düz kullanıldığında dik açılarda ince yazarken açı ufaltıldıkça daha kalın yazar. Daha yumuşak bir yazım hissi verebilmek için NAGINATA TOGI uçların uç topu kısmı yukarıya kıvrılarak üretilmiştir. Normal tutuşlarda inceden kalına giderken ters çevrildiğinde CONCORD ucun yazım özelliklerini sergilemektedir.

KING EAGLE (KRAL KARTAL) UÇ

Sailor uç ustası Bay Nagahara tarafından tasarlanmış üç katmanlı bir uç tipidir. Birbiri üzerinden çapraz geçen çift katmanlı bir uç topu yazma alanına sahiptir ve özel olarak düzeltilip parlatılmıştır. Yazma açısına bağlı olarak kalın, iki kat kalın ve üç kat kalın hatlar yapabilmektedir. İlginç olan ise bu ucun ters çevrilerek kullanıldığında inceden ortaya kadar bir aralıkta hat kalınlığı sergilemesidir. İsmini yandan bakıldığında kartal kafasına benzeyişinden almıştır. Mükemmel bir yazımla alışılmıştan çok farklı bir mürekkeb akışı vardır. Bu uç tipi sadece Sailor'un bazı Bamboo tipi dolmakalemleriyle King of Pen dolmakalemlerinde bulunabilmektedir.

EMPEROR (İmparator) UÇ

Sailor uç ustası Bay Nagahara tarafından farklı ve mürekkeb temelli tasarlanmış özel bir uç tipidir. Aslında Sailor'un yukarıdaki tüm uç tiplerine uygulayabildiği bir tür eklentidir. Dikkatinizi çekeceği gibi farklılık, normal ucun üzerine temas eden yassı ince bir altın parçadır. Bu altın çubuğun ucunda özel şekilde kıvrılmış bir uç topu bulunur. Bu yassı parça damaktan çıkarak ucun, hava deliğinin ön tarafına dokunur. Kelebek tırtılı yuvarlaklığında kıvrılmış olan bu parça uca her zaman aynı miktarda mürekkeb verdiği gibi mürekkeb yedek haznesi görevi yaparken de ikinci bir damak olarak davranır. Yukarıda bahsettiğim üzere Sailor'ın tüm uç tiplerine uygulanabildiği için Cross Emperor, Concorde Emperor, Cross Music Emperor, Cross Concord Emperor, Emperor Medium, Naginata Togi Emperor Medium, King Eagle Emperor tiplerinde uçlara rastlayabilirsiniz.

Aranızda bu tür özel uçlardan kullanmakta olanların var olduğunu biliyorum. Benim bilmediğim bazı özelliklerini burada paylaşırlarsa hem hepimiz bilgileniriz hem de birlikte ufkumuzu genişletiriz.





blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy