menu

kokox

stickymenu

GÜZEL YAZI DERSLERİ III-A / BEAUTIFUL HAND WRITING III-A


Güzel yazı derslerini sevenler bu yazıyı görünce sevinmişlerdir. Bu seri yazımızın içinde yer almakla birlikte, güzel yazabilmek için hemen uygulayabileceğiniz ufak bir hileden başka bir şey değil.

Bir çoğumuzun ya doğuştan ya da profesyonel hayatında kullandığı optik yardımcılar yüzünden bir miktar miyopi, astigmat veya hipermetropisi vardır. Bu optik hatalar yüzünden bir türlü eşit harf/kelime aralıklı veya düz bir çizgide yazamayız. Genellikle satır sonlarına, sınıra yaklaştığımız hissiyle harflerimiz enine ufalırken harf aralarındaki boşluk küçülür ve görünmeyen satır çizgisi sağa doğru aşağıya bir miktar kayar. Bu yüzden yazımız güzel olsa bile düzensiz ve çirkin gözükür. Yazısı karışık olanlar içinse bu durum estetik açıdan büyük problemler oluşturur.

Benim size ilk güzel yazı hilem ise cetvel ile yazmak. Özellikle zarf ön yüzleri, mektub başlıkları, davetiyeler gibi özen isteyen yerlerde mücize bir kurtarıcıdır cetvel. Buradaki ana şart şeffaf ve renksiz bir cetvel kullanmaktır ki, rahatlıkla yazım alanınızı ölçekleyebilin ve algılayabilin.



Yazacağınız satırın dengeli ve terazide yani düz olduuğuna karar verdikten sonra yazmaya başlayın. Yukardan aşağıya çektiğiniz hatlarda kalemin ucu cetvele dokunana kadar devam ettirin. Yanal hatlarda ise cetvele paralel ya da cetvelin dayama kısmına kalem ucunu dayayarak hattınızı çekmelisiniz. Bir iki denemeden sonra göz ucuyla her harfi kaç milimetreye doldurduğunuzu kontrol edin. Bunu da kontrol edebiliyorsanız iş bitti demektir. Bundan sonra her harfinizi belirli bir milimetreye sığdırmaya gayret edin.



Cetveli kaldırdığınızda satırın dümdüz bir çizgide fakat kuyruklu harflerin alt kısımlarının olmadığını göreceksiniz. Bu korkulacak bir durum değildir. Harflerin eksik kalan kuyruk kısımlarını ise bu aşamada istediğiniz estetik disiplinde tamamlayabilirsiniz.



Her satırı, bir üst satır çizgisine paralel yapacağınız için yazınız olağandan daha tertipli, daha güzel ve göz doldurucu olacaktır. Özellikle çizgisiz kağıtlara yazarken bunu cetvelsiz de uygulayabilmek için sizlere ufak bir kopya daha;
Boş sayfanın üst kenarına paralel olacak şekilde sayfanın ilk satırı için bir adet en sol başa nokta, bir en sona nokta bir de ortaya bir nokta koyunuz kurşun kalemle. Ve ilk satırın taban çizgisini bu noktalardan geçirirseniz artık yazacağınız tüm satırlar düzgün ve birbirine paralel olacaktır.

Bu benim bulduğum bir yöntem değil ama yeni nesiller bilmiyor. Sebebi de eğitim sistemimizin hali pür melali. Bu yöntem genellikle 5/4 lük Fransız güzel yazı sisteminde var olan bir tekniktir. Benim ilkokul zamanlarımda güzel yazı dersinde öğretiliyordu, fiş yazabilmek için.
Nereden nereye.. değil mi? İlkokuldaki bir bilgi nerede ortaya çıkıyor. Aynı karınca yuvaları hakkında öğrendiklerimin 30'lu yaşlarımda hayatımı kurtarışı gibi.
Unutulmuş ya da az bilinen torbamdaki bu bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. İnanırım ki insan evladı, almaktan ziyade vermez ise fakir kalır. Dağıtmadadır, hasılı zenginlik. Gailem hırka giymek değildir. Burada Yunus'a pek itibar ederim,

"Dervişlik dedikleri, hırka ile taç değil. 
Gönlün derviş eyleyen hırkaya muhtaç değil."

Asl olan keyfiyetle methiyeden ziyade, kemiyyettir. Serinin bir sonraki yazısı için tıklayın






blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy