menu

kokox

stickymenu

PİSTONLU DOLMAKALEMLERDE PÜF NOKTA / TIP FOR PISTON FILL FOUNTAIN PEN



Pistonlu dolmakalemler her yazma tutkunu, dolmakalem sevdalısının elllerinden mutlaka geçmiştir. Kolay yönleri olduğu gibi zor tarafları da vardır dolmakalemlerin. Hey şeyin olduğu gibi onların da huyunu suyunu bilmek gereklidir.

Tüm dolmakalemler gibi onlar da bakım ister ama, daha bir sıklıkla, daha bir uzun suda bekleyerek. Pistonlu dolmakalemler mürekkebleri tam doldurulduktan bir müddet sonra mürekkeb eksilişiyle doğru orantılı olarak kesiklik veya mürekkeb akışında zayıflık gösterirler.

Bu pistonlu dolmakaleminizde bir arıza olduğunun işareti değildir. Pistonlu dolmakalemlerin yapısı gereği mürekkeb hazneleri büyüktür. Özellikle mürekkeb yarı seviyeye indikten sonra bu tip sıkıntılar başlar. Bunun uzunca bir fizik kimya harmanı açıklaması var. Bundan bahsederek kafanızı yormak istemiyorum(aslında püf nokta burda saklı).


Yukarıda sizler için yaptığım çizimde yeşil ile işaretlenmiş şekilde, dolmakaleminiz bu sıkıntıyı yaratmaya başladığında uç yukarı çevirerek mürekkeb haznesindeki havayı piston düğmesini saat yönünün tersine çevirerek dışarı çıkartınız. Böylece dolmakalemin içinde sadece mürekkeb kalmasını ve daha akıcı yazmayı sağlamış olursunuz. Bu işlemi ya mürekkeb bitene kadar belirli aralıklar ile yapınız ya da dolmakaleminizi mürekkeb ile doldurarak ucunu silmeden önce uç yukarı kaldırıp çizimdeki gibi kalmış olabilecek havayı dışarıya tahliye ediniz.

Bu hava tahliye işlemi pistonlu dolmakalemlerde küçük bir estetik kaygıya sebep olur. Sürekli saat yönünün tersine hareket eden piston düğmesi gövdeden biraz uzaklaştığı için bir aralık oluşur ve hafifçe yerinde boşa döner(burda da bir püf var, onu başka zaman anlatacağım). Yazım bitip de uzun süre pistonlu dolmakaleminizi kullanmayacaksanız dolmakaleminizin piston kolunu bu sefer saat yönünde çevirerek yerine vidalayabilirsiniz.


Bu piston çevirme kolunun gövdeden uzaklaşmasından rahatsız olanlar yüzünden yukarıdaki fotoğrafta görülen gizli piston düğmeli dolmakalemler yapılmaktadır. Bu tip dolmakalemlerde piston düğmesi, görüldüğü üzere arka gövdenin en tepesinde bir kapak altında yer alır. Piston kolunu çevirip kapağını da üstüne vidalayabilirsiniz. Bunun bir yararı da çocukların kurcalamasına karşı ayrı bir emniyettir.






blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy