menu

kokox

stickymenu

ÇOCUKLAR VE YAZI / CHILDRENS AND WRITING


Şu fotoğraftaki mutluluğa bakarmısınız ?.

Elindeki kalemi bir yere götürebilmenin veya bir iş yapabiliyor olmanın muhteşem sevinci yüzündeki her hat ve halinden belli. Hafızamızın bu tür bir mutluluğu, neşeyi o yıllarda kayıt altına alamayışına hayıflanırım hep.
İlk yazmaya ne zaman başladığımı ya da kalemlerle ilgili ufakken neler yaptığımı bilmiyorum. Ne benim hafızamda böyle bir kayıt var ne de ebeveyinlerimden bana bir nakil. Fakat bilmeyi isterdim. İlk harfimin ne olduğunu, nasıl yazmayı başardığımı ilk yazdığım deftere bugün sahip olmayı, ona dokunmayı. Ve de çocuk Ali'yi karşıma alıp onun saçlarını severken konuşabilmeyi, onun defterine onu anlatan satırlar yazabilmeyi..
Bu yüzden çocukları olan arkadaşlarıma onların ilk yazdıkları defterlere tarih düşüp saklamalarını tavsiye ediyorum. Yazı yazmayı sevmek bana göre insanlarda sanatsal bir tarafı da işaret ediyor. Sonuç olarak bir şekiller bütünü yazı. Biraz daha ileri gidersek geliştirilmiş bir grafik kabiliyette diyebiliriz.
Öyleyse çocuklarımızın yazma kabiliyetlerini geliştirmek için neler yapabiliriz?.
En önemlisi yazma eylemini onlar için keyifli bir etkinlik haline getirmek lazım. Bu yüzden onların yazmayı sevmesi için sıcak ve doğal malzemeden üretilmiş, renkli kalemler vererek başlamalıyız. Ve bir de bolca kağıt, hem de kocaman olanlarından. Geniş ve hürriyetlerinin kısıtlanmadığı alanlara sahip olsunlar. Ambalaj malzemeleri satan dükkanlardaki kraft kağıtlar bu iş için son derece uygun. Çocuğunuzla birlikte uzanın bu kocaman kağıt parçalarının üzerine ve o çizmeye gayret ederken bu eylemi keyif alacağı bir oyun haline getirmek için başlayın bir hikaye anlatmaya. İçinde kediler, köpekler, tavşanlar, gemiler olan, onun hayal gücünü ve yaratıcılığını tetikleyecek, teşvik edecek cinsten hikayelerle siz de ona yardımcı olun.

BIRAKIN ONU, YAZARKEN EĞLENSİN
Yazmayı onlara çile haline getirmeyin, eğlenmelerini sağlayın, teşvik edici ve yardımcı olun, ellerine tam oturan ve yumuşak kavranan kalemler seçiniz. Rengarenk kalem ve boyama kitaplarıyla ilgilerini çekin. Hafızalarının da renklenmesini ve böylelikle de zenginleşerek derin izlerle çizilmesini sağlayın. Çocuk belleği yumuşak olduğu için kolay şekil verilebilir ve zor silinir bir malzemedir. Aslında onun hafızası koca bir tabaka kağıda benzer.
Onlara yazma eylemini daha eğlenceli kılmak için neler yapabiliriz ? e gelirsek,
Önerilerim elbette bunlarla sınırlı değil. İşte size uzmanından(Stabilo Easy Ergonomi danışmanı, İnce Motor Becerileri Uzmanı Dr. Christian Marquardt) yazı yazmayı eğlenceli bir hale getirmek için dikkat etmeniz gereken kurallar:

✹ El ile yapılan her türlü aktivite, yazmayı öğrenirken yardımcı olacak, kullanılacak kasları eğitir. Bu yüzden çocuklarınızın ince motor becerilerini erken yaştan itibaren destekleyin ve birlikte gerçekleştirin(Hani şu eller, eller ve ya Hani Onun Burnu gibi oyunlar).
✹ Yaratıcılıklarını kısıtlamayın. Örneğin bize çok anlamsız gelen daireler çizmelerini sağlayın. Bu sayede akıcı yazma hareketlerini geliştirirsiniz.
✹ Onlardan çizmesi zor olan şekiller isteyerek, hayal kırıklığına uğramalarına neden olmayın. Keyiflerini kaçırmayın. Keyfi kaçan çocukların motivasyonu azalır.
✹ Çocuğunuza eline tam oturan, yumuşak bir kavrama alanı ve hissine sahip uygun kalemler seçin. Seçimi çocuğunuzla beraber yapın ve onun seveceği bir kalem tercih edin.
✹ Çizmeye ya da yazmaya başlayan çocukların kalemi tutuş biçimlerini, kavrama kabiliyetlerini sürekli izleyin. Kalemin çocuğun elinde rahat durmasına, onu zorlamamasına dikkat edin.
✹ Yazı alıştırması yaparken harfleri tekrar etmesinin yanı sıra yazma hareketlerinin ritmik olmasına dikkat edin. Akıcı yazmada şekilleri meydana getiren, ritimdir.
✹ Hatalarında tepki vermeyin. Düzeltene kadar şekilleri tekrar ettirin. Örnek olarak; doğru harf boyutu alıştırması yapmak için, ebeveynler çocuklarıyla birlikte bilinçli olarak farklı boyutlar kullanabilir. Ve sonra tekrar ile doğru yazı boyutunu bulabilirsiniz.
✹ Yazı alıştırması yaptırırken sadece zorlandıkları konularda alıştırma yaptırmayın, iyi yapabildikleri harf ve şekillerle ilgili de alıştırma yaptırın.
✹ Tanıdık şekillerle harf alıştırmaları yaptırın. Örneğin ‘O’ harfi bir yumurta ile aynı şekle sahiptir ve ‘P’ harfi bir çizgi ve yarım bir top olabilir. Harfler, bunun gibi resme dayalı açıklamalarla daha somut, görünür ve daha kolay anlaşılır.
✹ Büyük ebatlı kağıtlar kullanın. Bu, hem etrafın çizilmesi kaygısı duyan sizleri hem de motor kaslarını tam kontrol edemeyen çocuklarınızı fazlasıyla rahatlatacaktır.
✹ Yaptığı bu büyük ebatlı, şekil, harf ve resimler içeren kağıtları düzenli olarak evin onun tarafından da görülebileceği bir yerine asınız. Büyükçe bir karton koliden bir pano oluşturup bunun üstüne iğneleyebilirsiniz. Onun tarafından yapılan bu ilk eserlerini gelen akraba, arkadaş ve komşulara göstererek, beğenildiğini gösteriniz. Bu, onda daha iyisini yapabilme duygusunu yaratırken yazım çizim eylemine bağlanmasını sağlayacaktır.

Benim aklımda ve bilgimde olanlar bunlar. Sizlerinde bildikleri var ve paylaşırsanız sevinirim.
Bu vesileyle de tüm okuyanlara güzel, sağlıklı ve huzurlu bir bayram dileğim ile..







blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy