menu

kokox

stickymenu

ARWEY FLAVIN DEFTER II

ARWEY Flavin defter yazımızın ikinci ve teknik bölümündeyiz. Bizce bir defterin kimliği ispat bölümü ise teknik incelemelerdir. Biz de bu bilinçle Flavin'i biraz hırpaladık ve yaptığımız her eziyeti de fotoğrafladık.
Flavin'in ruhu olan sayfalarında kullanılan kağıtla işe başlayalım istedik. Zira biz dolmakalem sever ve defter
severlerin en çok önem verdikleri kısım ise bu kağıt testleri. İlk yazımızda belirttiğimiz gibi Flavinde kullanılan kağıt FSC sertifikalı. Yani FSC sertifikası, kağıdın kontrollü ormanlardan kesilen ağaçlardan elde edilen selüloz, geri dönüşümlü ahşap ve sentetik liflerden oluştuğunu işaret ediyor. Flavin'in kağıdı 70 gr/m2 ve oldukça yumuşak. Parlak bir yapısı var. Bu kağıdın üzerinde, kağıdın yapısını sıkılaştırmak için ek bir işlem yapıldığına işaret ediyor. Bu yüzden yırtılma ve ilk su geçirme direnci yüksek. Aşağıda görülen ikinci resimde farkedeceğiniz gibi Aquarel kalemleri mükemmel, sulu boyaya ise orta derecede direnç gösteriyor. Bizce Flavin'in sayfalarında en başarılı olan AQUAREL kalemleri tavsiye ediyoruz. Zira Aquarel kalemleri hem kuru boya hem de sulu boya olarak kullanabiliyorsunuz. Flavin'in kağıdı 6sn. sonra mürekkep emme durumuna geçiyor. Bu kağıdının yapısındaki boşlukların daha az olduğuna işaret ediyor. Bu defterinizi kullanım amacınıza göre hem avantajlı, hem de dezavantajlı olabilir. Eğer çizim yada yazımlarınızda tek geçiş kullanıyor iseniz bir sorun yok. Fakat çoklu geçiş yapan bir çizim yada yazım tekniğiniz varsa kağıdın üzerindeki parlak ince tabaka üçüncü geçişten sonra kalem ucuna toplanıp kalkıyor. Bunun sebebi de kağıdın ilk ıslaklık direnç süresinin üzerine çıkmanız. Özellikle kağıdın çok hassas olduğu rutubetli bir çevrede yaşıyorsanız, kağıdın zaten doğal ortamdan aldığı yüksek nemin üzerine kalem tarafından yüksek basınçla uygulanan ıslaklık bu efekti 2 kat büyütüyor. Bahsettiğimiz durumu görebilmek için lütfen aşağıdaki 1. fotoğrafı dikkatle inceleyiniz.
Bu fotoğrafta Flavin'in sağ taraftaki sayfasının üst tarafına üstten aşağıya doğru sırasıyla;
Keçeli su bazlı kalemlerle bir çizim ve adları fotoğrafta sırayla belirtilen kalemler ile eşit basınç uygulayarak yazım
lar yaptık. İlk fotoğrafın sol sayfasında ise, görüleceği üzere deneme yaptığımız sayfanın arka tarafı vardır.
Arka sayfada görülen durum ve yukarıda anlatılan ıslaklık ilişkisinin açılımı şöyledir;
2-3-4-5. satırlarda dolmakalem, 1. satı
rda Jel kalem, 6. satırda Pilot mürekkep, 7. satırda kalın keçeli kalem, 8. satırda kaligrafik mürekkepli dolma kalem kullanılmıştır.
Daha önce de ifade ettiğim
iz gibi Flavin'in kağıdı hızlı yazan ve yarı ıslak kalemlere iyi cevap veriyor. Yani ağır ve tekrar geçiş yapıyor ve biraz da kaleme yükleniyor iseniz aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi mürekkep arka sayfadan belli oluyor.
Daha da açarsak;
1. satırdaki Jel kalem hızlı ve yarı ısla
k bir kalem, arkada iz yok
2. satırdaki dolmakalem F uçlu olduğu ve ıslak tipte olduğu için az bir iz var.
3. satırdaki dolmakalem M tipi uç
ve ıslak bir kalem olduğu için mürekkep arkadan gözüküyor.
4. satırdaki dolmakalem M tipi uç ve yarı ıslak bir kalem olduğu için izi arkadan az gözüküyor.
5. satırdaki dolmakalem B tipi uç ve ıslak bir kalem olduğu için arkadan mürekkep görünüyor.
6. satırdaki dolmakalem M tip
i ve yarı ıslak bir kalem olduğu için arkadan mürekkep gözükmüyor.
7. satırdaki Pilot imza kaleminin mürekkebi hızlı kuruyan cinsten ve ıslak bir kalem olduğu halde arkadan mürekkep gözükmüyor.
8. satırdaki kalın keçeli tamamıyle ıslak bir kalem olduğu için tamamiyle arka sayfadan mürekkep izi belli oluyor.
9. satırdaki kaligrafi kaleminin mürekke
bi hızlı kuruyan ve tek geçişli bir kalem olduğu için arkadan mürekkeb gözükmüyor.
Islaklık, kağıt kalitesi, m
ürekkep ve hız kavramlarını bir araya getirerek Flavin'in kağıdı için bir değerlendirme yaparsak, Flavin hızlı kuruyan, yarı ıslak ve hızlı kalemleri seviyor..
Yukarıdaki fotoğrafta da görüleceği gibi Flavin'in Aquarel kalemlerle olan dostluğu gerçekten iyi ve açıkça gözüküyor(yaptığım çizimleri çocukça bulabilirsiniz. başkası elimden gelmiyor ama sizlerden daha iyilerini bekliyorum). Bu fotoğrafı daha doğru bir deyimle keçeli kalem Aquarel farkını görmeniz için koydum. Daha önce de bahsettiğim kalem bastırma faktörü kağıdın üzerinde bulunmadığı için aquarel keçeli kaleme göre ıslak olmasına rağmen daha başarılı.
Yukarıdaki fotoğrafta ise bir ıslak yavaş, bir adette yarı ıslak hızlı kaligrafik kalem kullanıldı. Birinci satırdaki yavaş ve ıslak kaligrafik kalemin sonucu hiç iyi değil. İkinci satırdaki kalemin sonucu ise son derece iyi.
Aşağıya bir de Flavin kağıdının pastel kalemlerle olan test fotoğrafını yerleştiriyorum. Aslına bakarsanız dünya genelinde sadece yazı testi uygulanıyor defterler için. Fakat biz mükemmele yaklaşmak, test ettiğimiz ürünlere artı değer olmak ve kullanıcıların akıllarında oluşabilecek şüpheleri en aza indirmek için bu tarz çizim yöntemleri de kullanıyoruz. Bir de yaptığımız testlerin yabancı defter siteleri tarafından daha rahat değerlendirilmesi için kalem isimlerini uluslararası literatürdeki isimleriyle yazdık.

Yukarıdaki fotoğrafta, üstte su bazlı ve piyasada Caretta adıyla satılan keçeli kalemler ile diğerinde ise pastel kalem boya kullandık. Flavinin kağıdı çift geçişli su bazlı keçeli kalemler ile de güzel arkadaşlık kurdu. Pastel boyalarda da iyi davranan Flavin kağıdı sadece parlak bir kağıt olmasından ötürü pastel boyaların renk tonlarını tam anlamıyla vermiyor. Fakat böyle olmasına rağmen Flavin'in kağıdının testlere verdiği cevap ise kapasitesine göre son derece iyi.Katlama testlerini ise her gün belirli saatlerde üçer dakikadan yapmamıza rağmen hala dümdüz duruyor. Cilt yapısında herhangi bir bozulma ya da sayfalarında kat izi meydana gelmedi. Bunun ispatı şeklinde olmak üzere Flavin'in katlanma testinden sonraki arka kapak cebinin detay fotoğrafını ise sizlerle paylaşıyorum.

Sonuç olarak değerlendirmek gerekirse;
Flavinin fiyat performans ilişkisi ilk yazımızda da bahsettiğimiz sebeplerle ilintili olarak son derece iyi hatta mükemmel. Islak kalemlerle arası pek iyi değil. Aquarel kalemlerle adeta sevişti diyebiliriz. Islak ve yavaş dolmakalemlerle pek barışamadılar. Flavin ile dolmakalem kullanmak istiyorsanız eğer Schneider ID ya da Pelikan P55 Futura seçerek mutlu olabilirsiniz. Flavin'in tükenmez kalem ile hiç bir sıkıntısı yok. Üretici ACAR GROUP ta bu fildişi kağıda en çok yakışan renk siyah tükenmez ile hediye ediyor zaten Flavin'i. Bizce de bu renk kağıtta, en iyi siyah renk görsellik sağlıyor. Bu sonuç yorumuna Türkiyedeki bu konu literatüründe ilk defa rastlıyorsunuz. Ne gerek vardı diye düşünebilirsiniz.
Örneklemek gerekirse dünya üzerinde adı çokça bilinen Moleskine defterlerin bile sevip sevmedikleri ve Moleskin le iyi an
laşanlar adlı makaleler sıkça var. Gerçekten de son olarak adını andığımız Moleskine defterler ile her kalem kullanılamıyor. Bu sebepten ötürü biz de ARWEY Flavin'in huyunu suyunu tespit ederek bu yerli markanın sizlere herşeyini ve başarısını göstermek istedik.


Burada bahsedilen testlerin tamamı 01.01.2011 ile 28.01.2011 tarihleri arasındaki 28 günlük dönemde hergün tekrar edilerek yapılmıştır.




blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy