Ülkemizde nadir bulunmakla birlikte aramızda bir çok dolmakalem meraklısı arkadaşımız dolmakalemlerinde F=İnce veya EF,XF=Çok İnce,Ekstra İnce tipte uçlar kullanmaktadırlar.
Neredeyse iğne inceliğine sahip bu uçlar M=Orta veya B=Kalın tip uçlara göre yazım esnasında ortaya çıkan bazı sıkıntıları da birlikte getirirler.
Bunlar sırasıyla;
- Uç topu alanlarının darlığıyla paralel olarak damak mürekkeb kanalları daha dar olduğu için diğer uçlara göre bir haylice kuru veya sıkan bir yazım konforu sergilerler.
- Uç yazım alanlarının dar ve çok zor şekillendirilir oluşundan sebeple uç yazım alanları üçgene benzeyen bir şekle sahiptir. Bu da yazım açısının zor tutturulmasına neden olur.
- Uç yazım alanlarının üçgenliğinden sebep bu alanın dışa bakan duvarları keskindir. Bu keskinlik ise ing:scratchy tr: tırtıklı bir yazım hissine neden olarak kağıttan diğer uçlara göre yazım esnasında daha fazla lif yolunmasına, lif yolunması ise mürekkebin kırçıllanmasına sebep olur.
- Uç toplarının yuvarlanması işlemi bir haylice zor olduğu için dik yazım açılarında ne yazık ki kağıtta yırtılmalara bile sebebiyet verebilir. Zira uç kalınlıkları neredeyse iğne gibidir.
- Uç dişlerinin inceliklerinden ötürü yoldukları kağıt liflerini başka uç tiplerine göre daha çok uç dişleri arasına doldurarak tıkanma, yazmama, atlama gibi problemlere sebep olurlar.
- Çok sık kontrol ve temizlik gerektirirler.
- Diğer uç kalınlıklarına göre inceliklerinden sebep kuvvetsizdirler ve daha kolay zarar görürler.
- Tamir edilmeleri zordur.
- İncelikleri özellikle bastırarak yazanlarda çok sık uç ayarlarının bozulmasına yol açar.
Yukarıda açıkladığım özellik ve sebebler yüzünden F ve EF uca sahip dolmakalemleri kullanmak bir haylice sabır ve özen gerektirir.