menu

kokox

stickymenu

mont blanc marc newson m series fountain pen


Mont Blanc Marc Newson dolma kalemi 2015 yılı sıcaklarının son günlerinden bir tanesinde ilk olarak görmüştüm. Daha sonra ziyaretime gelen bir okuyucumuz incelemem için getirmişti. Böylece uzunca bir müddet kullanma ve inceleme imkanını yakaladım. Adından da anlaşılacağı gibi bu dolmakalemi Avusturalya doğumlu tasarımcı Marc Newson tasarlamış. Tasarlamış dediysem, sadece görünümünü. Marc Newson, mutfak robotundan, fotoğraf makinesine, sandalyeden dolmakaleme varana kadar pek çok şey tasarlamış olan verimli ve pahalı bir tasarımcı. Mont Blanc dan da bu beklenir zaten.
Marc Newson dolma kalemi gördüğümde ilk söylediğim, "Mont Blanc Lamy si" oldu. Kapak klipsi, ucuyla bana bir Lamy dolma kalem ile karşılaşmışım hissi verdi. Mont Blanc bu dolma kalemi yine piyano siyahı rengi,nde hazırlamış. Ne fazla parlak ne de mat bir reçine kullanmış. Tasarımın görsel olarak en güzel kısmı arka gövdedeki düzleştirilmiş kısma gömülmüş olan Mont Blanc'na has buzul figürü. Özel bir teknikle yerine yerleştirilmiş. Bu dolmakalemin ilginç yanlarından bir tanesi de manyetik bir sistemle yerine oturan kapağı. Dolmakalemin kapağını nasıl takarsanız takın manyetik alan sayesinde yerine oturarak kapak klipsini arka gövdedeki düzleştirilmiş kısmın ortasına denk getirip kapanıyor. Çok güçlü bir manyetik alanı var. Kalp pili olanlara taşımaları kesinlikle önerilmez. Ayrıca mekanik saat meraklılarının da başını ağrıtabilir. Saat de yapan Mont Blanc firması bu konuyu nasıl gözden kaçırdı bilmiyorum ama yine benim bilmediğim bir şey vardır diyerek hata payı bırakayım.

Manyetik kapanma sistemiyle arka gövdedeki Mont Blanc yıldızı, ucu, uç topu ve kapak tacındaki Mont Blanc yıldızı ne yaparsanız yapın hep aynı hizaya geliyor. Kalemi elinize aldığınızda uç aynı hizada olduğu için çevirmek zorunda kalmıyorsunuz. Mont Blanc dolmakalem gamı içinde yer alan Starwalker gibi bir kalemden sonra Marc Newson dolmakalem, Mont Blanc klasizmi ile modern keskin çizgileri çok iyi barıştırmış futuristik bir tasarım. Yuvarlak formlar ile keskin ve köşeli hatlar çok iyi bir şekilde bir bütün olarak kullanılmış. Geçiş formu olmamasına rağmen hiç bir şekilde dolma kalemi yadırgamıyorsunuz. Asil ama isyankar olması için sade bir anlayış içinde basit formlarla çalışılmış. Özel ve dışarıdan olabilecek etkilerle formlar oluşturulmamış. Yuvarlak hatlı bir bütünün içinden tek hareketle çıkan doğal hatlar elde etmiş tasarımcı. Böylece dolma kalemin arka tarafında bir yükselti ortaya çıkararak Mont Blanc dağı ve yamaçları hikayesini de ortaya çıkarmış.



14 Ayar altın ucu Lamy Safari uçlarının ince uzun formuna pek uymasa da daha tombiş ve dar açılı. Bu yüzden herhangi bir yaylanma hissi yok. Dolayısıyla bir yumuşaklık hissi getirmiyor. Bana daha çok Lamy Studio uçlarını görür görmez çağrıştırdı. Aslında görsel olarak çok benzeyen bu uç ve damağı Mont Blanc Starwalker serisinde kullanmıştı. Ama damak aynı değil. Zannediyorum tasarımcının dokunuşuyla adının baş harfleri olan aynı form uç farklı damak ile kullanılmış. Farklı damak dememin sebebini aşağıda açıklayacağım.



Ucun üstüne tasarımcı kendi adını işlemiş. Altın ayarı da yine ucun tasarımına uygun olarak işlenmiş. Dolma kalemin tasarımı daha çok hızlı ofis hayatı ve teknik adamlar, mimarlar için olsa gerek uzun yazım seansları için biraz hantal. Tam bir aç çıkar yaz, kapat koy çık cinsli gündelik hayatı çok hızlı yaşayanlar için. Yazım seanslarından ziyade gündelik hayatın koşuşturmacasını en tepede yaşayanlar için işlevsellik üstüne tasarlanmış. Zaten kapak tasarımı da, mürekkep dolum sistemi de bu özelliğine işaret ediyor. Her şartta yazabilmesi için uç sert karakterli tasarlanmış ama kağıt üzerinde gayet güzel akıp gidiyor. Parmak ucu uç topu arası mesafe biraz yakın. Uzun ince elli olanlar için güçlük çıkartabilir. Bu durum da tutuş alanını biraz geriden kavramak gerekiyor. Tutuş alanında dengeyi öne kaydırmak istemişler ki dolma kalemin rahat kontrolü açısından bu çok normal. Fakat hantal olan ucunun üstüne manyetik sistemle donatılmış metal bir tutuş alanı eklenince dolma kalemin ön tarafı fazla ağırlaşmış ve kontrol edilemez hale gelmiş. Bunun farkına varan Mont Blanc, hem dolma kalemin parmak ucundan terleme vs. gibi sebeplerden kaymasını engellemek hem de kontrolü arttırabilmek için füme tutuş alanı üzerine kubbe formlu girinti ve çıkıntılar yapmış. Bununla kontrol sağlanmış. Mürekkeb iletimi son derece kontrollü. Orta derecede bir mürekkeb iletimi var. Hatta mürekkebini bulur, kartuşla kullanılır ise mürekkeb iletimi daha da kuvvetleniyor.



Mont Blanc Marc Newson dolma kalem sadece kartuşla çalışması için tasarlanmış. Mont Blanc nın klasik seri piston dönüştürücüleri bu dolmakaleme uymuyor. Uydur, kaydır bir sürü metod olsa da en iyi verimi Mont Blanc mürekkep kartuşlarıyla veriyor. Farklı dolum sistemlerinin kullanımını engellemek için Mont Blanc, tutuş alanının gerisinde yer alan mürekkep besleme ve giriş alanında bir dizi önlem almış. Örneğin farklı kartuşların kullanımında bu kartuşların ağzında ufak bir yarık oluşarak mürekkep iletim sisteminde vakum kaybına sebep oluyor. Mont Blanc kartuşlarını da şırınga yöntemiyle doldurarak kullandığınızda 3-4 kez söküp taktıktan sonra kartuş ağızları deforme oluyor. Eeeee tabiiki Mont Blanc kullanmak kolay iş değil..



Daha önce de söylediğim gibi Marc Newson dolmakaleme Meisterstück klasik seri piston dönüştürücüler uymuyor. Fakat Cross Townsend için geliştirilmiş Cross 8751 piston dönüştürücü bir şekilde uyuyor. Farklı renkte şişe mürekkep kullanmak isteyenler için kulağa hoş gelse de pek sevinilecek bir durum değil. Şöyleki Marc Newson dolmakalemin üstünde bulunan damaktaki hava kanalı hem farklı bir yerde hem de dıştan içe değil, içten dışa doğal bir klepe sistemiyle donatılmış. Yani mürekkebin her zaman içeriden(kartuştan) dışarıya(uca) aktarılacağı ön kabulüyle imalat yapılmış. Yok, ben illa kullanırım diyorsanız? Dolma kaleme zarar verip mürekkep akışını kalıcı olarak azaltıyorsunuz. Ben denemeyin derim. Zira Marc Newson dolmakalemin damağında olan klepe sisteminin etekleri dışa doğru bakıyor. Siz piston dönüştürücü ile kullanmakta inat ederseniz, bu etekler oluşan emme basıncıyla içe büzülerek bir daha eski halini almıyor. Sonra da amanın mürekkep az geliyor. Zaten piston dönüştürücüyle şişeden mürekkep çektiğinizde piston dönüştürücünün içine, kartuşun ve kendi hacminin yarısı kadar mürekkep doluyor. Bu da dolmakalemi bozduğunuza değmez. Sonra servisin yolları taştan. 150 Euro servis ücreti, 250 Euru parça bedeli. Bir de üç ay bekle..



Marc Newson dolmakalemin dolumu için en akla yatkın olanı, ya kendi kartuşlarını bir insülin şırıngası yardımıyla istediğiniz mürekkeple doldurmak ya da bahse konu Cross piston dönüştürücüye dolmakalemden bağımsız olarak mürekkep çekerek yerine takmak. Fakat bu durumda da piston dönüştürücünün ağzı bir süre sonra takılıp çıkartmaktan bozuluyor ve vakum kaybediyor Yine ehveni şer olarak ya kartuşları mürekkeple doldurun ya da en iyisi Mont Blanc kartuş satın alın. Bu tabiatından da anlaşılacağı üzere Marc Newson dolmakalem Mont Blanc yelpazesindeki seyahat tipi dolma kalemlerden. Marc Newson daha çok hayatı hızlı yaşayan, teknik ağırlıklı işlerle uğraşan, kolaylığı ve fonksiyonelliği seven bireyler için tasarlanmış.





    Yazmak Keyiftir. Com

blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy