menu

kokox

stickymenu

pilot 78G dolma kalem mürekkebi / ink for pilot 78G fountain pen

Bu aralar Pilot 78G dolmakalem ile ilgili çok fazla sayıda e-posta alıyorum. Her ne kadar tek tek cevaplasam da gelen sorulara verdiğim cevapları bir yazı halinde toplamanın geniş kitleye yararlı olacağını düşündüm.

Pilot 78G dolmakalem, bu mecralar ıssız çöller gibiyken tanıttığım ve faydalarından fazlasıyla bahsettiğim güzel bir kalem. Fakat bu dolma kalemin ekseri Japon menşeili dolmakalemde olduğu gibi mürekkep seçmek yönünde bir huyu var. Bu tabiati bilmeyen bir çok dolmakalemperver vatanım insanı da bu dolmakaleme uyacağı düşüncesiyle ellerine geldiği ya da uyabileceği düşüncesiyle karar verdikleri mürekkepleri koymaktalar.
Fakat iş yazmaya gelince bu güzel dolma kalem çeşitli sorunlar çıkartıyor. Doğal olarak da bu sıkıntılı yazım halleri dolmakalemperverlerin Pilot 78G den soğumasına neden olmakta. Bu çekilen eziyetlerin müsebbibi olarak da insanlar araştırmaları neticesinde yazdığım yazılar yüzünden beni görmekte ve bana yazmaktalar.


Son zamanlarda piyasaya gelmiş olan Pilot Parallel Pen ve Pilot Tec Hi-Point V5-V7 kalemler kırtasiyecilerde mevcut. Bu kalemlerin aynı yerlerde yedek kartuşları da bulunuyor. Pilot 78G sahipleri bu kartuşları kendi dolmakalemlerine uyacağını düşünerek satın alıyorlar. Fakat sonuç yine hüsran. İstenilen, beklenen ve benim her ahvalde iyi bir yazım konforu sergilediğini ifade ettiğim bu dolmakalem istenilen yazım rahatlığını sergilemiyor.
Bunun sebebi bahse konu Pilot 78G, Pilot Tec Hi-Point V5-V7 ve Pilot Parallel Pen kalemlerin mürekkeplerinin kimyasal formül olarak birbirlerinden farklı olmasıdır. Bu üç kalemin kartuşları fiziki olarak birbirlerine uymaktadır. Yani kartuşlar fiziki olarak birbirleri aralarında takılabilir. Fizik yapı olarak herhangi bir problem olmasa da kimsayasal formülü uygun olmayan kartuş içeriği mürekkep takıldığı yeni kalemin mürekkep sistemini bloke etmektedir. Zira her üç kalemin çalışma ve mürekkep iletim sistemi diğerlerinden farklıdır. Böyle bir durum meydana geldiğindeyse bu kalemlerin yıkanarak temizlenmesi ciddi anlamda uğraştırıcı ve zordur.

Bu yüzden Pilot firması, Tec Hi-Point V5-V7 ve Pilot Parallel Pen mürekkep kartuş kutularının üstüne karınca duası şeklinde dolmakalem mürekkebi olmadığına dair bir açıklama koymuştur. Bu kartuşlar ancak içleri boşaldıktan veya boşaltıldıktan sonra iyice yıkanarak ancak bir depo vazifesi görmesi amacıyla Pilot 78G dolmakalemlerde kullanılabilir. Pilot Parallel Pen kaligrafi kalemlerindeyse orjinal mürekkepler birbirleriyle karışabilir veya karıştırılabilirdir. Bu yüzden Pilot Parallel Pen in mürekkep yapısı diğer kalemlerin mürekkeplerinden çok farklıdır.




blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy