menu

kokox

stickymenu

MÜREKKEP NASIL TAŞINABİLİR / FOUNTAIN PEN INK CONTAINER


"Genelde seyahate giden dolmakalemseverlerin büyük sıkıntılarından biri de, kullandıkları mürekkebleri yanlarında taşıyamamak ve mürekkeblerinin bitmesidir. Büyük çoğunlukla da tatilde başımıza gelir bu durum.
Söz konusu sıkıntıya sebep aslında mürekkeb şişelerinin büyüklüğü, ağırlığı ve kapak emniyetlerinin düşük oluşudur. Düşünsenize çanta ve ya valizinizde bir kaç şişe mürekkeb olduğunu ?. Sürekli kırılıp kırılmadıklarını, akıp akmadığını, eşyalarınızın berbat olup olmadığını, mürekkeblerinizin tamamının yitip gidebileceğini düşünürsünüz.
Hem mürekkeblerimizi yanımıza almak isteriz hem de yolculuk esnasında onların emniyeti ile nasıl baş edeceğimizi düşünürüz. Çözüm bulmak amacıyla ufak ama kırılmayan, ağzından dolmakalemin girebileceği emniyetli ufak şişeler arar durur ya da edinmeye gayret ederiz. Yalnız sizlerin değil benim de gailemdir bu."


Satırlarını çok zaman önce kaleme aldığım şu yazımdan alıntıladım. O tarihlerde bulmuş olduğum kaplar ile yaklaşık olarak iki yılı ama öyle ama böyle özellikle de aşırı sıcak bir iklimde devirdim. Doğruları söylemek adına, buralarda yazı yazıp da insanlara bir şeyler önermek ağır bir sorumluluk. Yarın öbür gün birisi çıkıp tespitlerinizde yanlışsınız demesi ise son derece üzücü. Üzücü olduğu kadar da yüz kızartıcı.

Burada yazarken ne yazık ki tek başıma olduğumu görüyorum. Hiç kimse çıkıp "Ali Bey, benim de tespitlerim şunlardır. Şunu denedim olmuyor" benzeri bir yorum veya bir tanıklığı tespit etmiyor. Bundan ötürü de yazdıklarımı evrimlemek ya da yazdıklarımı, deneyimlerimi imtahan etmek ise yine bana düşüyor.

Bu yazı da bunlardan bir tanesi aslına bakarsanız.

2 yıl önce bulup denediğim mürekkep saklama ve seyahat kapları ne yazık ki bu süre zarfında bir çok kez taşıma, bir çok kez de iklim şartlarına dayanıklı çıkmadılar. Ekseriyetle bu şartlarda sızdırma ve genişleyerek kapakları ağzından fırlatma gibi sorunlar çıkardılar. O dönemde bu kaplar ile birlikte elimde sadece bir adet olan başka bir kabı da denemekteydim. Aslına bakarsanız iyi bir mukayese imkanı oldu. Her ne kadar iki kap denesem de bunlara alternatif olabilecek sürdürülebilir, kolay edinilebilir, imal edilebilir başka kap alternatifi için saksı çalıştırma durumunda çöp kutularından yüzlerce su şişesi toplayarak bir sürü deneyler yaptım, şemalar çizdim. Hayat böyle bir şey şaşırmamak lazım. Dolmakalem için çöp kutularından kapak ve pet şişe toplamakta varmış. Bunları yaparken bu ülkede kendi ve çocuklarının karnını doyurmak için atık kutularını karıştıran insancıkları çok iyi anladım . İnsan yaşamı adına haklı bir sebebi varsa boynunu eğmeden bunu dahi yapabilirmiş. Fakat hayra vesile oldu ve engelli bir insancığımıza gitti topladıklarım.

İkinci seçenek olarak denediğim kap ise olağan üstü bir dayanım gösterdi. Bunlar yukarıda fotoğrafladığım, gazlı içecek ve su firmalarının kullandığı PET PREFORMLAR. Bu pet preform kaplar, su ve gazlı içecek firmalarındaki sıvıların içine koyulduğu pet şişelerin sıcak havayla şişirilmeden önceki hali. Yuvarlak formları ve malzemele kalınlıklarından ötürü hem hafifler, hem yüksek basınçlara dayanıklılar, kırılmazlar ve ufaklar. Bunlardan büyük olan tipi şişince içine 1,5 Lt. su alan bir pet preform. Yaklaşık olarak sığası 35ml. mürekkep alıyor. Yarım şişe mürekkepten fazla. Küçük ebatlı pet preform ise 16ml. mürekkep taşıyabiliyor. Yanında mürekkep taşımak isteyen hem de birden fazla mürekkep bulundurmak isteyenler için inanılmaz ufaklık, sızdırmazlık ve sağlamlıkta güvenli kaplar bunlar. Üstünden araba geçse de bir şey olmuyor. Ağız ve gövde çaplarıyla derinlikleri de dolmakalemin içine daldırılması için son derece uygunlar. Ölçüleri içinse fotoğrafın kenarındaki ölçekleri kullanabilirsiniz.

Şu an için yaptığım denemelerin sonuçlarına göre benim bildiğim en iyi mürekkeb saklama kabı bu pet preformlar. Belki de bir iki yıl sonra daha iyisini bulur ve paylaşırım.







blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy