menu

kokox

stickymenu

DOLMAKALEMLERDE KARTUŞ TAKMA SORUNU / ISSUE OF CARTRIDGE INSERTION IN FOUNTAIN PENS


Bir çok dolmakalem kullanıcısı, dolmakalemleri kartuşlu olmasına rağmen dolmakalemlerinin ön gövde kısmını tuttuklarında parmaklarının mürekkeblendiğini görmüşlerdir. Oysa bir çoğumuz özellikle kartuşlu dolmakalemlerin tam sızdırmaz olduğunu biliriz. Peki bu ön gövde ile arka gövdenin sıkıca birleştiği yerdeki parmaklarımızı boyayan mürekkeb sızıntısı nerden kaynaklanmaktadır?

Problemin gerçek kaynağı dolmakaleme kartuşu takarken ortaya çıkar ve kartuşdaki mürekkeb bitene kadar da devam eder. Bu problem büyük çoğunlukla Avrupa ya da uluslarası tip kartuş dediğimiz ve ülkemizdeki büyük kartuş çoğunluğunun uyumlu olduğu dolmakalemlerde ortaya çıkar.

Sorunun ortaya çıkışı kartuşun takılış anı gibi gözükse de, Avrupa tipi kartuş kullanan dolmakalemlerin tasarımındaki bir eksiklikten kaynaklanmaktadır.

Yukarıdaki çizimin A bölümünde Avrupa tipi kartuş kullanan bir dolmakalemin kartuş giriş bölümünün çizimi görülmektedir. Genellikle bizler kartuşu ağzı aşağıya gelecek şekilde yerine koyup kuvvetlice tık sesini duyana kadar iteriz. Fakat Şekil A dikkatle incelendiğinde Avrupa tipi kartuşlu dolmakalemlerin bir merkezleme veya kartuş ağzını merkezleyecek bir sistemleri olmayışından dolayı büyük çoğunlukla da kartuşu bastırırken kartuş ağzını kaydırarak yerine oturturuz. Tam bu esnada ise zaten çok zayıf olan Avrupa tipi kartuşların ağzındaki dudağı yırtarız. Daha sonra da kartuş buradan yavaş yavaş gövde içine, sonrasında ise gövde dışına mürekkeb sızdırır. Ayrıca bu kuvvetli merkezden kaçık bastırış kartuşun oturduğu mürekkeb giriş bölümü ve çanağına zarar verir. Bu yanlış merkezde takılış 8-10 defa tekrarlandıktan sonra ise artık kartuşlar yerlerinden sıkıca duramaz ve gövde içine doğru düşerler.

Oysa Japon dolmakalemlerinde kullanıcının istemeden yapabileceği bu hataya karşı daha tasarım aşamasında bir önlem alınmıştır. Kartuş kullanan Japon dolmakalemlerinin tamamında kartuşu içeriye sürerken kartuş ağzının merkezden kaçmasını engelleyecek bir kılavuz yatak sistemi vardır. Şekil B deki pembe parça bu işe yaramaktadır. Bu ayrıntı sayesinde biz kartuşu içeriye doğru sürerken kartuş ağzı doğruca merkeze yönlenerek tam yerine oturur. Japon dolmakalem üreticileri bununla da yetinmeyerek mürekkeb kartuş ağızlarının dudaklarını, aşağıdaki resimde görüldüğü üzere gayet kalın ve sağlam üretmektedirler.




Yukarıdaki resimde sol başta 1 numara olarak belirtilmiş olan Avrupa tipi kartuşdur. Diğer kartuşlarla kıyaslandığında ince yapısı sizlerin de dikkatinden kaçmayacaktır.

Dolmakalemin yapısında bir değişiklik yapamayacağımıza göre bu sıkıntıyı yaşamamak için "ne yapmalıyız ?" sorusunun cevabı; daha kartuşu takarken yavaşça içeriye sürmek ve tam merkezde olup olmadığını kontrol ettikten sonra bilyanın düşmesi için bastırmaktır. Sonuçta, biraz dikkatle bu problemi çok daha az yaşarız diye düşünmekteyim. Sizin daha farklı bir çözümünüz var ise onu da bilmek isteriz.







blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy