menu

kokox

stickymenu

DOLMAKALEM DAMAK ANATOMİSİ / FEED ANATOMY OF A FOUNTAIN PEN

Uzun bir süredir dolmakalem tekniği ile ilgili yazmayı bırakmıştım. Fakat gelen soruların ruhu itibariyle bu tür teknik yazılara devamın dolmakalemin anlaşılabilmesi için gerekli olduğu ortaya çıktı.
Bu yüzden tekrar teknik yazılara bir dönüşle belki de bana göre dolmakalemin en önemli parçası olan damak kısmına yapı açısından göz atalım hep birlikte.
Dolmakalemde damak adı verilen ve süngerimsi sert bir yapıya sahib olan bu parça her ne kadar ifade eksikliği olsa da kabaca "arkasındaki büyük hacimlerdeki mürekkebi dolmakalemin ucuna iletir" diyebiliriz.
Yukarıda genel olarak iki tip olarak verilmiş olsa da tüm dolmakalem damakları burdaki iki yapıdan bir tanesine temel prensib olarak uyar.
Çizimdeki dolmakalem damağının parçalarını incelersek sırasıyla;

  • A- Damak kartuş girişi: Genel olarak mürekkeb kartuş ya da hazneden damağa bu bölümden girer. Kartuşlu dolmakalemlerde kartuşun ağzı ikinci çizimde görülen ince ağıza oturur ve kartuşun içindeki bilyeyi düşürerek mürekkebin damağa giriş yapmasını sağlar.
  • B- Ana mürekkeb kanalı: Damağa giriş yapan mürekkeb bu ana kanal sayesinde damak içine yayılırken ilerler.
  • C- Damak gövdesi: Damak gövdesini oluşturan yekpare malzemeyi ifade eder.
  • D- Damak kanadı: Yekpare damak gövdesinin sağ ve sol tarafında mürekkeb kanalının ikiye ayırdığı ve tam uç kanadının altına gelen üçgen formlu kısımlardır.
  • E- Havalandırma ve yüzey arttırma kanalları. Ufak ölçekli sık dişli bir tarağa benzeyen bu kısım mürekkebin hareketi için önemlidir.
  • F- Damak gövdesi. Damak ebonit ya da benzeri kömür veya petrol türevi malzemelerden kılcal hareketi sağlamak için yapılmıştır. Yekpare malzemeden işlenerek üretilir. Bir iki marka haricinde tek parçalıdır.





YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR
  • GÜZEL YAZI MI ?
    Bu güne kadar bana güzel yazının nedir, ne değildir'i ile ilgili o kadar çok soru soruldu ve defalarca bu konuda yazdım ki, sayısını ben de unuttum...Çoğunlukla bu soruya verdiğim cevap ana hatlarıyla; okunaklı, belirli bir ahenk içinde el ile yazılmış harfler bütünü olmuştur. "Ahenk" kelimesini aslında kendi içinde estetik bir uyum için kullandım. Yani, orta bir süratle eşit aralıklı olarak
    devamı için tıklayınız »
  • JAPON ve BATI DOLMAKALEM UÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
    Benim, yazım ile ilgili her türlü mecrada sıklıkla dile getirdiğim ama genelde atlanılan olgu ALFABE ve YAZIM YÖNÜ dür. Yazım ve dolmakalemle ilgili meseleleri bu mihenk taşına vurarak değerlendirmek gereklidir. Bu yapılmaz ise ciddi enerji kaybı ve zahmete sebep olur. Japon dolmakalem uçları, öncelikle pictogram diyebileceğimiz fırça ile yapılan ve fırça hareketlerine dayanan Asya lisanlarının
    devamı için tıklayınız »
  • dolmakalem uç kalınlıklarına kağıt etkisi paper effect on fountain pen nib sizes
    Aslında yazının başlığını ve altındaki resmi birleştirdiğinizde her şey çok açık bir şekilde anlaşılıyor ama detayları vererek sizleri biraz düşündüreyim istedim. Bu teste kullanılan dolmakalem Avrupa normunda M uca sahip bir dolmakalem, her üç çizgide de aynı dolmakalem ve mürekkep kullanıldı, eşit hızda bir çizgi çekildi üç kağıda da. Sadece üç farklı kağıt kullanıldı. Soldan sağa doğru
    devamı için tıklayınız »
  • mürekkebe mantar bulaşması fungal contamination in inks
    Dolmakalemle ilgilenen herkesin neredeyse çok sayıda mürekkebi var. Farklı renklerde mürekkeplerle yazdıklarımızı hem seviyor hem de daha sonra yapacağımız okumalarda vurgulamak istediklerimizi rahatça görebiliyoruz. Çok sayıda mürekkep, yanında bir çok problemi de getiriyor. Bunlardan en önemlisi mürekkeplerimize mantar bulaşması, yosunlaşma meydana gelmesi. mantar ya da yosunlar en basit
    devamı için tıklayınız »
  • dish washing liquid and fountain pen / dolma kalem ve bulaşık deterjanı
    Uzun süreden beri kenara not ettiğim bir konu olarak duruyordu bulaşık deterjanı meselesi. Bildiğiniz gibi bulaşık deterjanı dolma kalem için mucizevi gibi gösterilen bir çözüm malzemesi. Bir çok mecrada dolma kalemde ters gidenlerin mucize kurtarıcısı olarak öneriliyor ve kullanılması gerekliliği garip bilgilerle izah ediliyor. Sağlam bir yere dayanmayan böyle bir açıklamayla dolma kalemi seven
    devamı için tıklayınız »

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy