menu

kokox

stickymenu

CLEO SKRIBENT


Cleo Skribent, ülkemizde ismi pek de bilinmeyen bir yazım gereçleri firmasıdır.

Benim Cleo Skribent ile ilk tanışmam 1960'lı yılların sonu ile 1970'li yılların başlarına dayanır. Babamın mimar bir arkadaşında kalem ile rapido arası kalemlerini görmüştüm. uzun süredir aklımdan silinip gitmişti. Geçen gün yine adını hatırlamaya çalıştığım bir saat markasından dolayı aklıma geldi ve sizlerle paylaşmak istedim.

Cleo Skribent, 1945 yılında Almanya'nın kuzey batısına düşen Brandenburg kentinde bir bahçenin kenarındaki garajda Bay Wurach tarafından Cleo Schreibgeräte adıyla faaliyete başlar.

Önceleri kullanım dışı ve atık malzemelerden üretim yapmayı hedefler. Zira Almanya II. Dünya Savaşından yenik çıkmış ve küllerinden doğmaya çalışmaktadır. Almanya, Japonya gibi ülkeler gelenek, zanaat ve bilgiyi yok etmeyen ülkelerin her zaman ne olursa olsun dirilebileceğine en iyi örnektirler.

Cleo Scribent'in kurucusu Bay Wurach da bu geleneğin sağlam bir izleyicisi olan teknik bir adamdır. Zor koşullar altında gelenek, kalite ve sağlamlıkla birleştirerek yarattıkları kalemleri üreten firmaları 1956 yılında ancak 24 çalışana ulaşır. Üretimlerinin tamamı elde yapmaktadır. Kuruldukları yıllarda Herbert Wurach'ın elinde sadece bir tükenmez kalem vardır, tasarım adına. 1956 yılından sonra dolmakalem de üretmeye başlarlar.



1964-1965 yıllarında firma kendini tasarıma ve ürün geliştirmeye verir. Özgün tasarımlar ortaya çıkarmaya başlar ve kalitesinden bugüne kadar hiç bir zaman ödün vermeden devam eder. Öyleki 1965 yılında 45 olan çalışan sayısı bugün 80 dir.

Cleo Skribent'in ismi Herber Wurach'ın eşinin ve firma çalışanlarının kendilerini Mısırlılara benzetmesinden ötürü Cleopatra isminin kısaltması olan Cleo'yu ilk üretilen kalem serisine vermesinden kaynaklanmaktadır. Aslında daha açık anlatmaya çalışırsam, bu markanın isminin arkasında hoş bir hikaye vardır;

Garajda üretilen bu kalem firmasının tüm çalışanları erkek ve Wurach ailesinin yakın dostlarıdır. Bayan Wurach onlara destek olup sevindirmek için kekler, çörekler, yemekler yapıp getirmektedir. Çalışanlar ve bayan Wurach arasında "Bizler köleyiz sen de bizim kraliçemiz Cleopatrasın" yollu espiriler yapılmaya başlanır. Ve bu bir gelenek haline gelerek bayan Wurach'ın adı Cleo olur.

Cleo Skribent geleneği, tarihi, zanaatkarlığı ve mühendisliği seven bir firmadır. Bugün hala, ucundan kapağına kadar el yapımı olan muhteşem ebonit dolmakalemler üretmektedir. Cleo Skribent dolmakalemleri el yapımı olmasına rağmen fiyatları hiç de şişirilmiş, abartılmış değildir. Günümüz rakkamlarıyla bir dolmakalemsever 300 Euro mertebesinde bir bedel ile bir Cleo Skribent dolmakaleme sahip olabilir.

Sağlam, kaliteli ve gelenekle üretilmiş mükemmel bir dolmakalem için çok yüksek bir fiyat değildir.

Cleo Skribent ile ilgili anlatılacak daha çok şey var olmasına rağmen sizleri sıkmamak adına burada noktalıyorum. Daha fazlası için buraya tık, tık









blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy