menu

kokox

stickymenu

ESNEK UÇLU DOLMAKALEMDE MÜREKKEB / INK FOR FLEX FOUNTAIN PENS

Bir önceki KONRAD Dolmakalem yazımda satır arasında esnek uçlu dolmakalemlerin mürekkebi özel olmalıdır anlamında bir cümle kurmuştum. Bununla ilgili olarak bana gelen maillerdeki soruyu cevaplamak istedim.
Evet esnek uçlu dolmakalemlerin mürekkebi normal dolmakalem mürekkeblerinden farklıdır ve farklı da olmalıdır. Bunun sebebi ilk olarak her iki tip mürekkeb arasındaki yüzey gerilim ya da yüzey direnç özelliğinde sonra da pH yatmaktadır.
Yüzey gerilimi esnek dolmakaleme uygun bir mürekkeb dar yazarken hattın genişlemesi için üstüne yüklenildiğinde aynı yukarıdaki resimde pembe renkle belirtildiği gibi ucun iki dişi arasından kopma oluşturmadan kağıt yüzeyine ulaşır ve genişlemiş bir hat ortaya çıkartır.
Yüzey gerilimi esnek dolmakaleme uygun olmayan bir mürekkeb ile hattı genişletmek istediğimizde ucun iki dişi arasında uç-topuna kadar ince bir perde şeklinde ulaşamayan pH ı yüksek mürekkeb kağıt yüzeyinde genişlemiş bir hat ortaya çıkartamaz. Zira yukarıdaki resimde mavi renkle belirtildiği gibi mürekkeb ucun iki dişi arasından kopmuş ve geriye kaçmıştır. Uç topundaki bu mürekkebsizlik hali çekilen hattın her iki dış duvarında mürekkebsiz bir iz bırakır.
Bu kesintili yazma durumu kaligrafik bir görüntü oluşturması için kullanılan esnek dolmakalemin yazılan metinde kötü bir görüntü ve tüm metnin berbat olmasına neden olur. Çünkü esnek bir dolmakalemde aynı hattın üzerinden ucun esneyerek geçme ihtimali yoktur. Olsa bile kağıdın o kısımda deforme olmasına da sebep olur.
Bu tarz sıkıntılar yüzünden yurtdışında bazı üreticilerin yaptığı gibi ANIKI de esnek dolmakalemler için mürekkeb üretmektedir.









blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy