menu

kokox

stickymenu

DOLMAKALEMLERE YAZ BAKIMI / SUMMER MAINTENANCE FOR FOUNTAIN PENS


Bir süreden bu yana dolmakalemlerinize daha iyi bakmak, uzun ömürlü olmaları ve yaz koşullarından ötürü hırpalanmamaları için yazıp duruyorum. Kısa pasajlar halinde yayınladığım bakım tavsiyelerinin gelen sorular yönünde tüm dolmakalemleri kapsayacak bir özetinin yayınlanması gerekti.
Bu yazı serisinin sonunda dolmakalemlerinize bakın, yıkayın, temizleyin demiyeceğim. Sonrasında ise herkesin kaleminin sorumluluğu kendine ait olacak. Nasıl olsa dolmakalemler benim onlar için neler yazdığımı biliyorlar.
Yaz aylarında çok uzun süreli dolmakalemlerinizi kullanmayacak iseniz aşağıda yazacaklarım onların yaz uykuları için çok önemli.
Dolmakalemler aşırı sıcak ve kuru havalar yüzünden sürekli genleşme-daralma mekanik hareketine maruz kalırlar. Gövdelerindeki her parça bu mekanik hareketin sonuçlarından hem payını alır hem de bu hareketlere uyar. Özellikle de gövdesi metal-plastik gibi karışık malzemeden imal edilmiş olanlar. Zira her malzemenin genleşme katsayısı farklıdır. Genleşme-daralma katsayısının farklı olduğu bir metalin içindeki plastik bir malzemeyi düşünün. Dolmakalemin ucu ile damağının böyle bir birlikteliği vardır. Ebonit ya da benzeri malzemeden yapılmış damak kısımları -biliyorsunuz ki mürekkeb akışı ve mürekkebin ucu iletilmesi için gerekli kısım- yapısının bir tür süngere benzemesinden ötürü bağları çözülerek küçük çatlaklar oluşturabiliyor. Bu da damak kısmının çabucak kırılmasına ya da peynir gibi dağılmasına sebep oluyor. Çok uzun süre kuru saklanan dolmakalemlerde mürekkeb koyulmasından sonra ani genişleme meydana geldiği için ucun deforme olmasına da sebebiyet vermektedir. Böyle bir sıkıntı doğmasını engellemek için, ister uygulayın ister uygulamayın aşağıdakileri tavsiye ediyorum.

  • Dolmakaleminiz pistonlu tip ise yarım çay bardağı saf suya 1 damla gliserin damlatarak elde edeceğiniz karışımdan dolmakaleminize çekip dolmakaleminizi içindeki bu karışımla uyutursanız iyi olacaktır.
  • Dolmakaleminiz eye dropper yani şırınga ile doldurulan tip ise, içine gliserinsiz saf su koyarak saklayabilirsiniz. Ya da bir parça pamuğu avuç içinde uzun ince hale getirip saf suya daldırdıktan sonra eye dropper dolmakaleminizin mürekkeb haznesi kısmına yerleştirip kapatabilirsiniz.
  • Dolmakaleminiz kartuşla çalışıyor ise, kartuşlarınızın bitenlerinden bir tanesini içinde mürekkeb kalmayıncaya kadar yıkadıktan sonra biraz çamaşır suyu koyulmuş suda bekletin. İyice beyazlayınca suyla durulayıp kurulayın. Elde ettiğiniz bu temiz boş kartuşunuzun içine şırınga yardımıyla saf su doldurup içinde saf su olan bu kartuşu dolmakaleminize takınız ve dolmakaleminizi böyle uyutunuz.
  • Dolmakaleminiz konvertör yani dönüştürücülü tip ise ilk maddeyi uygulayınız.
  • Dolmakaleminizi eğer gliserinli su ile bekletmiş iseniz uyandırmadan önce bir müddet iyi suda bekletip boşaltarak tekrar kullanıma alınız.

Sağlıcakla kalınız..





blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy