menu

kokox

stickymenu

NOODLERS AHAB FLEX FOUNTAIN PEN / NOODLERS AHAB FLEX DOLMAKALEM


Epeyce bir süredir dünya dolmakalem severlerini meşgul eden NOODLERS firmasının esnek uçlu dolmakalemi AHAB'ı esen moda rüzgarına kapılarak ABD den getirtmeyi başardım.
Dolmakalemi elime aldığımda gayet detaylı bir inceleme yazısı kaleme alma isteği içimde varken, bu dolmakalemi tanımaya başladıkça arzum azalarak kayboldu diyebilirim. Bitiş noktasını koyan ise, bu dolmakalemi bizzat üreten Nathan Tardif in kendi sözleri oldu. Nathan Tardif bu dolmakalemi esnek uçlu kaligrafik bir dolmakalem olarak tasarlamamış. Sadece çizebilen insanların bol mürekkeb ihtiyacını düşünerek yola çıkmış. İncelememden sonra anladığım kadarıyla dünya pazarı bu dolmakalemi haddinden fazla şişirmiş. Üreticisi, "Alt tarafı 20$ lık dolmakalem, fazla ne beklenebilirki" diyor. Buna inanmak bir haylice saflık olur. İsmi esnek dolmakalem olmasaydı bu sava inanabilirdim ama isminde kocaman harflerle FLEX yani esnek olduğu söyleniyor. Üretici, vaziyeti kurtarmak adına müşteri memnuniyetsizliğini yumuşatmak için böyle bir söyleme başvuruyor gibime geliyor. Zira GouletPen.com ve Inknouveau.com da yakın arkadaşı olan Brian da bu kalemi anlatan videolarda "Aman canım, alt tarafı üç kuruşluk dolmakalem, işte ucuz etin yahnisi" minvalinde laflar ediyor.
AHAB Flex dolmakalem aşağıdaki resimde görüldüğü gibi fiyatına uygun karton kutuda geliyor. Benim satın aldığım renk ise Cardinal Darkness. Fakat sizlerinde resimlerden anlayacağı gibi ne kardinal kırmızısı ne de koyuluğu ile ilgili en ufak bir alaka yok renk olarak. İlk hayal kırıklığı zaten buradan başlıyor. Kutunun içinden kullanım talimatı, yap-boz yönlendirmesi ve kalem sorun çıkardığında yapılması gerekenleri anlatan bir kağıt çıkıyor.
Kutuyu açıp dolmakalemi ilk önce estetik açıdan tanımak için elime aldım. Evirdim çevirdim ve fena gözükmediğine kara verdiğim sırada ekşi bir koku burnuma geldi. Etrafıma bakındım ama kalem sonra aklıma geldi. Koklamamla birlikte yüzüm buruştu. Maalesef AHAB Flex dolmakalemin korkunç ekşi bir kokusu var. Ellerinize bile bulaşıyor. Firma bunun nedenini "bitkisel reçine kullanıyoruz" diye açıklıyor olsa da pek inandırıcı değil. Düşünebiliyormusunuz daha baştan ellerinizi kötü kokutacak bir yazım aracını ellerinizle kullanma mecburiyetini. Aslına bakarsanız incelemeyi burada kesip dükkanı terk etmek lazım ama ben azimle devam edeyim de sizlerin aklında soru işareti kalmasın bu dolmakalem hakkında.

Noodlers AHAB(Moby Dick adlı balinanın anlatıldığı romandaki balina avlama gemisinin kaptanının adı) Flex dolmakalem esnek çelik uçlu ve aerometric doldurma sistemine sahip. Mürekkeb haznesi şeffaf ve mürekkebin hazneye doluşunu rahatça görebiliyorsunuz. Aerometric dolum sistemi ön gövdeyle tümleşik değil. Vidalı olarak imal edildiği için istediğiniz gibi sökebiliyor ve temizleyebiliyorsunuz. Ayrıca kayar piston sisteminin piston kafası contalarını istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Tüm yedek parçalar için müracaat adresi tabiiki Noodlers firması.Ahab Flex dolmakalemi kutudan çıkardıktan sonra kullanmak pek mümkün değil. Zira üst düzey bilgi sahibi kullanıcılar tarafından gerçekleştirilebilecek bir seri ayarlama işlemine ihtiyaç duyuyor. Normal kullanıcılar bundan sıkılarak ya dolmakalemi bir kenara atabilir ya da kafaya takarak dolmakalemin çalışma prensibini pek güzel öğrenebilirler. Son ihtimal ise dolmakalemin hepten toptan arızalanması. Dolmakalem kutusunun içinden çıkan yönerge ile yapılacak işlemler bir sürü alet edevat gerektirdiği gibi yanlış karar verilirse dolmakalemin ucu ve damağı da zarar görebilir. Anlaşılacağı gibi bir haylice uğraştıracak bir dolmakalem. Bu tarz işleri sevenlere uygun bir oyuncak ta diyebilirim.
Ahab Dolmakalemin ucuna esnek dense de, gouletpen.com dan Brian ucun 3mm ye kadar esnediğini söylese de benim denemelerimde ucun en verimli pozisyondaki durumunda 1,5mm den fazla genişlemiyor. Ve üstüne üstlük bu genişlikte ise maalesef mürekkebi kağıda aktaramıyor. En yüksek genişleyebildiği açıklık ise 1,1mm. Esnememiş hattı-çizgisi kalın olan bu dolmakalemin 1,1mm ye genişlemesi bence bir mucize değil. Kaldı ki, bu genişleme için çelik olan ucuna çok fazla kuvvet uygulamanız gerekiyor ve bu yüklenme uç dişlerinin ayarını kaçırarak geniş yazımdan sonra yazılan tüm harflerde tırtıklı bir his duymanıza sebep oluyor. Ayrıca yapılan bu yüklenme kağıdın zedelenmesine ve uç yarığına kağıt lifi dolmasına sebep oluyor.Bu dolmakalemin esneyerek geniş hatlar vermesini sağlamak için standart dolmakelem mürekkebinden ziyade özel bir mürekkeb kullanmak gerekiyor. Benim denemelerimde en iyi sonucu mürekkeb karıştırmayı tasvip etmesemde Rotring Brillant Swarz+Pelikan 4001 karışımı ve ANIKI Tamarisk mürekkebi verdi. Bu, şu anlama geliyor; koyu ama akışkanlığı yüksek bir mürekkeb istiyor. Zaten bu dolmakalemin yurtdışı testlerinde, imalatçısı Noodlers'ın özel bir mürekkebini tavsiye ediyorlar bu dolmakalem ile kullanmak üzere.
Bana göre, Ahab Flex dolmakalem daha önce kullandığım esnek uçlarla kıyaslama yapılamayacak kadar kötü bir uca sahip. Benim satın aldığım dolmakalemin hem uç topunda hem de damağında imalat problemleri vardı. Dolmakalemi doğru dürüst yazar hale getirmek ise neredeyse 3-4 günlük uğraşmayla oldu diye düşünürken yine aynı problemleri tekrarlamaya başladı. Kafaya iyice taktığım için AHAB ı parça parça ettim ve başladım her parçayı tek tek incelemeye. En sonunda imalat hatasını bularak gerekli işlemi yaptım. Şu anda mükemmel bir flex dolmakalem gibi davranıyor. Fakat bunu kaç kullanıcı hangi imkanlarla yapabilir. Bu yüzden, standart kullanıcı temeli üzerinden gidersek ıslah edilmesi ciddi zor bir dolmakalem.
Bu kalemi satanların ve bazı inceleme yazarlarının kalemin satışını yükseltmek amacıyla kullanıcıları bilerek yanıltıkları kanaatini taşıyorum. Gövdesi güçlü gibi gözükse de yapıldığı malzeme çok pis kokuyor ve ellerinizi de bulaşıyor. Dolmakalemi silmeye kalktığımda ise bezi boyadığını da gördüm. Kuvvetle muhtemeldir ki, elleri de boyuyor. Gövde üstü ve kapak içine açılmış vidalama bölümlerinin dişleri iyi açılmamış. Bu da diş kapması denilen hataya ve sizin kapağı yerine iyi yerleştirememenize sebep oluyor. Vegetal Resin= Bitkisel reçineden imal edilmiş gövde uzun yazımlarda ısındığı için esniyor ve çarpılıyor. Bu ana gövde malzemesi seçiminde bir hataya işaret ediyor. Zira esnek kalemlerde gövdeye ve uca esneme yaratmak için yüklenildiğinden ana gövde malzemesinin deforme olmayacak bir malzemeden seçilmesi ya da ucun kolayca esnemesi gerekir.
Noodlers Ahab Flex Dolmakalem çelik ve geniş kanatlı bir uca sahip. Yazım testlerinde iyi esnemediği için olması gereken esnek dolmakalem performansını sergilemiyor. Ucuna yüklenildiğinde kağıdı zedeliyor. Esneyerek genişlemesi gereken hatlarda yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi sürekli kesiklik yaratıyor. Yapılması gereken uç-damak ayarını dengede tutturmanız çok zor olduğu için ya aşırı ıslak ya da aşırı kuru oluyor. Ben aşırı ıslak tercihini kullandım, geniş te yazabilmesi için. Ucunun kalınlığı ve aşırı ıslak tavrından ötürü küçük harfle yazmanız pek mümkün değil. Zaten Flex dolmakalemlerde bu esnek özelliğin harflerde sergilenebilmesi için normalden büyük yazma ve bazı yazı tiplerini kullanma ihtiyacı vardır. Ahab geniş yazması için üstüne yük uygulanıldığında uç dişleri genişledikten sonra tekrar eski konumuna çok zor dönebiliyor ya da dönemiyor. Geri dönse bile uç dişleri arasındaki açıklık ve uç dişleri arasındaki yükseklik aynı olmuyor ve tırtıklı yazım hissi ya da atlama problemleri çıkarmaya başlıyor. Yani uç genişlediğinde deforme oluyor ve tekrar bir sürü ayara ihtiyaç duyuyor. Esnemenin ilk anından hemen sonra ise yazım ile ilgili fotoğrafta görüldüğü gibi uca yeterli miktarda mürekkeb gelmiyor, damak kısmı mürekkeb yetiştiremiyor. Zaten dolmakalem camiasında bu dolmakalemin mürekkeb akış problemi olduğu söyleniyor ki benim yaşadığım da bunun teyiti anlamını taşıyor. Damak malzemesi ve tasarımında uçla uyum sağlamayan bir capilary hareketi veya mürekkeb kanal genişliği derdine işaret ediyor. Bu yüzden de çok yavaş veya ağır yazılması gereken bir dolmakalem. Düşünün ki bir davetiye yazıyorsunuz.., ve kaligrafik olarak dolmakalem falso ya da hata yapıyor. Haydi.., kaldır at yazdığını. Giden kağıda ya da zarfa mı?, yoksa emeğine mi? yanarsın. Bu tip sıkıntılarından bu dolmakalem ancak mektub hitap kısımları, zarf ön yüzleri veya davetiye yazmak için kullanılabilir. Gerçekten esneyebilen, hem ufak hem de büyük harflere izin veren dolmakalemler 200$ sınırıyla birlikte başlıyorlar. Yine ne kadar ekmek o kadar köfte sözünün doğruluğuna geliyoruz. Burda tek avunulacak kısım, 20$ + 20$(posta) tutarında bir harcama ile esnek kalemler hakkında giriş seviyesinde bilgi ve tecrübe sahibi olmak.
Genel olarak Noodlers Ahab Flex Dolmakalem öyle pek merak edilipte satın alınacak bir dolmakalem değil. Uğraşılırsa adam edilebilir ama zorlu bir süreç sonunda. Ahab Flex in en iyi yanıysa melezleme aerometric tip dolmakalemleri öğrenmek isteyenler için çok iyi bir deney seti olması.

Noodlers Ahab Flex Dolmakalem Ölçüleri
Kapaklı tam boyu: 140mm / 5.5in
Kapaksız boyu: 128mm / 5in
Kapak boyu: 60mm / 2.36in
Uç uzunluğu: 21mm / 0.83in
Kapağı arkaya takılı boyu: 170mm / 6.7in
Ağırlık: 19,20 gr.

İmalattan iyi çıkmayan ama bilgi, emek ve sabırla iyi hale gelen bir dolmakalem için uzun bir yazı olduğu kanaatiyle bir sonraki yazıya kadar esen ve engin kalınız.







blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy