menu

kokox

stickymenu

lamy studio fountain pen

Bu yazımızda Bauhaus okulunun kalem dünyasındaki önemli temsilcilerinden Lamy firmasının Studio dolma kaleminin temel modelini inceleyerek Lamy firması ve onun felsefesiyle beraber bu dolma kalemi de yakından tanıyacağız.
Lamy firmasının kalemlerini iyi anlayabilmek için Bauhaus okulunu bir miktar bilmek veya temel prensibleri hakkında fikir sahibi olmak gerekir. Bauhaus okulu I. Dünya savaşı sonrası ortaya çıkmış ya da beyan edilmiş olan modern sanat anlayışı içinde faaliyet gösteren kendine göre kuralları(işlevsellik, yalın biçim, toplum ihtiyaçları, sağlamlık, kolay kullanılabilirlik gibi) olan bir disiplindir. Mimariden heykele, tasarıma, şehirciliğe kadar geniş bir yelpazede sanatla öyle ya da böyle ilişkisi olan her alana etki etmiştir. Tasarıma da etki ettiği için üretimin her ihtisas alanında özellikle de II. Dünya Savaşı sonrası Alman ürünlerinde çok açık izleri görülebilir.
Bauhaus I. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkmış olsa da temellerinin atılışı 1912 lere kadar dayanır. Almanya yüzyıllarca etkisinde kaldığı ağdalı ve ağır Gotik anlayıştan daha aydınlık bir sanatsal akıma ihtiyaç duyuyordu, yaşamın her alanında. I. Dünya Savaşı nedeniyle kesintiye uğrayan bu akımın bireysel çabaları 1942 yılında Hitlerin resmen kullanılan Gotik yazıyı yasaklamasıyla devrim olma yoluna girmişti. Hitler Gotik yazıyı, keşfedeni bir Yahudi olduğu için yasaklamıştı. Fakat bu yasak Bauhaus okulunun doğuşunu ve ona katılacak insanların bir araya gelişini hızlandırdı.
Bauhaus okulu ürünlerinin üç temel prensibi veya müştereği vardır. Fonksiyonellik, ulaşılabilirlik ve kalıcılıktır. Bunlara sadelik ve kolay anlaşılabilirlik de eklenebilir. Lamy nin ürettiği kalemlerde bu özelliklerin, II. Dünya Savaşı sonrası Almanyasının çok üreterek satıp dünya pazarlarında yer edinme gailesi içinde gayet iyi eritildiğini görebilirsiniz. Savaştan bitik çıkan Almanya yeni dünya düzeni içinde çok kaliteli malzeme kullanımının kaynakları tüketmek ve uzun dayanımlı sağlam üründen sebeple daha az satış anlamına geldiğini de kavramıştır.
Lamy kalemler, ilk üretilmeye başladığı yıllardan bugüne kadar yukarıda bahsi geçenlerden oluşanlarla tasarımlarını yapmaya devam etmiştir.. Lamy efsane Lamy 2000 dolma kalem modelini 60 lı yıllarda üretse de Lamy adının kalem severler tarafından tescil edilmesi ve Lamy nin daha sağlam bilinirlik kazanması 80 li yıllarda piyasaya sürdüğü Gert Müller tasarımı Safari modeliyle olmuştur. Bu yıllara kadar Lamy eski kıtanın kadim geleneklerine karşı olan Bauhaus okulu içinde modeller ürettiği gibi eski geleneklerin çizgilerini taşıyan tasarımlara da bulunduğu coğrafyanın verdiği refleksle imza atıyordu. Yani Lamy Safarinin çıkışına kadar klasik ve modern çizgileri olan ürünlerle Bauhaus okulu tasarımlarını dengede tutarak her iki eğilimden de müşteriyi elinde tutuyordu. Bu Lamy nin modern çizgiler taşıyan bir kalem için de kullanıcı profilini kaybetmeden yeni bir ürünle tanıştırma fırsatını kolladığını gösterir. Bu fırsatta 70 ler ile birlikte dünya petrol krizi arkasından plastik teknolojisinin iyice ucuzlayarak kalitelileştiği bir dönemle gelmiştir.
Lamy Safari modeli zamanlaması doğru olarak piyasada belirmesiyle bir çok insanı kalem ve dolmakalemle tekrar tanıştırmakla kalmayıp yüksek bir satış grafiği de yakalamıştır. Bir çok kalem sever Lamy Safarinin başarısını, o güne kadar üretilen kalem renklerinin dışında çok canlı renklerde üretilmesinde yattığını söylerler. Fark edilişi ve tüketici profilinin zenginleşmesini renkler sağlamış gözükse de, Safarinin başarısı klasik dolmakalemlerdeki yuvarlak geleneksel formların temel olarak alınıp keskin ve köşeli formların bunun üzerine rahatsız etmeyen geçişlerle giydirilmesindedir. Bana göre Lamy Safaride renk daha sonra gelen bir algılamadır. Zira Lamy Safarinin piyasaya çıkmasından çok önce ABD de üretilen Sheaffer okul ve genç kalemleri rengarenk olsa da Lamy kadar büyük bir satış başarısı yakalayamamıştı. Bunu anlayan Sheaffer ise ünlü No NonSense modelini gövdeyi silindirik formda bırakıp tepeleri keserek belirli bir sertlikte imal etti. Ve dünyada en çok satan kalemlerden biri oldu.
Neden buraya kadar Safari ve Lamy 2000 den bahsettim sizlere?


Lamy Studio temel modeli veya altın uçlu sürümleri tasarım ve teknoloji olarak Safari ve 2000 modellerinden gelen ruhla tasarlanmıştır. Açık ifadeyle mürekkep besleme ve yazım elemanları Lamy Safariden form anlayışı ve dış çizgileri Lamy 2000 esas alınarak şekillendirilmiştir. Fakat Lamy Studio'ya hybrid denilemez, özgün bir modeldir.
Lamy Studio nun gövdesi balinadan ziyade balık formludur. Lamy 2000 e göre kapak ve arka gövdesi erken ölçekte kesildiği için 2000 e göre daha zarif bir duruşu var. Gövde kalınlığı ortalama tüketici el ergonomisine göre çok iyi seçilmiş. Bu gövde kalınlığıyla hem erkeklerin hem de kadınların kullanabileceği bir ölçü yakalanmış.
Lamy Studio nun ana gövdesi birbiri üzerine geçirilmiş iki gövdeden oluşuyor gerçekte. İç gövde ya da iç temel yapı bir omurga olarak kullanılmış. Plastikten imal edilerek bunun üzerine kuvvetle muhtemel alüminyum bir dış zarf geçirilerek ana gövde meydana getirilmiş. Bu yüzden Lamy Studio'ya yarı soğuk dokunuşlu diyebilirim. Lamy bu kalemde iki gövdeyi içiçe geçirerek öncelikle arka ana gövdenin sağlamlığını arttırmış. Aynı zamanda arka gövdenin ön tutuş alanına vidalanması sırasında ortaya çıkacak sorunları çözmedeki bilgi birikimi ve teknolojisinin mükemmeliyetini sergilemiş. Normal şartlarda kolaya kaçarak metal arka gövdeyi dişleri plastik olan ön gövdeye vidalarsanız arka gövdenin metal vida dişleri ön gövdenin plastik vida dişlerini bir süre sonra bozar. Bu durumda da dolmakalem belinden laçkalaşarak tutmaz ve daha sonra da vidalanamaz hale gelir. Bu sorun Lamy Studio tarzı dolmakalemlerde kapağın tamamen devre dışı kalmasına ve dolmakalemin kullanılamasına da sebeb olur. Lamy bu sorunu öngörerek ana gövdeyle tutuş alanı kenetlenme dişlerini aynı tür plastikten üretmiş.
Aslına bakılırsa Lamy, Studio dolmakalemde iç içe geçen yapılandan yana tercihini kullanmış. Zannediyorum bu genel anlayışa yönelişi, kalemi fazla ağırlaştırmamak için bir ilke olmalı. Buna uygun olarak tutuş bölgesini de içeren ön gövde aynı arka gövde gibi plastik iç omurganın üstüne geçirilmiş paslanmaz çelik krom bir dış ön gövdeden oluşmuş.
Damak, uç, mürekkep besleme sistemi metal dış ön gövdenin içindeki plastik iç gövdenin içine yerleştirilmişler. Bu durum dış ön gövdeye sağlamlık ve ağırlık da kazandırdığı gibi dolmakalemein denge merkezini de yazımı kolaylaştıracak şekilde öne doğru kaydırmış. Ön gövde hem ağırlık hem de ağırlık merkezi olarak kullanılmış. Gövde kısmının tamamında tek bir "fakat" var. Ön gövdenin dış kısmı son derece parlak ve pürüzsüz paslanmaz krom çelikten. Bu dolmakaleme derinlik kazandırmasına rağmen uzun süreli yazımlarda dolmakalemin elden kaymasına ve kontrolden çıkmaya başlamasına neden oluyor.
Arka gövdenin tepesi tutuş alanıyla uyumlu olarak düz kesimli parlak paslanmaz çelik bir bölümle sonlandırılmış. Lamy Studio, kapak ve gövde sonları düz kesilmiş olduğu için dolmakalem jargonunda "flat top" denilen sınıfa girecek yapıda bir dolmakalem. Gövdenin en kalın olduğu yer balık formuyla uyumlu olarak kapak ile arka gövdenin temas ettiği nokta. Dolma kalem, görüleceği gibi tam bu noktadan arka gövde ve kapak tepesine kadar incelerek gidiyor ve kesik tepe parçalarıyla sonlandırılıyor.. Lamy, kapak tepe noktası ya da taç denilebilecek bölüm ve arka gövde tepesini üzerlerine oturduğu bölümle kontrast renkte malzemeden yaparak hem dolmakalemi boyutlandırmış hem de sonrasında oluşan derinliğe geçişle bir sınırsızlık duygusu içinde hayallere dalabilme imtiyazına alan tanımış.
Lamy Studio nun kapağı hem gövdeye hem de kapağı ana gövdenin arkasına takmayı sevenler için kilit geçme sistemiyle tutturuluyor. Diğer modellere göre çok daha güçlü ve sıkı tutunan bir kilit sistemi var. Kapak ana gövdedeki gibi iç içe geçmiş iki katlı bir sistemden oluşuyor. Alüminyum dış kapağın içinde ucun içine yerleştiği plastik bölümüde içeren plastik bir iç kılıf var. Aslında ana gövde ön gövdenin dış kısmındaki parlak metal dış kısmın uç köküne yakın kısmındaki bir boğum yardımıyla kapak içindeki plastik kapağa kitleniyor. Kilit sistemi uca yakın bu boğum üstüne yerleştirilmiş.
Kapak içindeki plastik kapak aynı zamanda uç kurumasını engelleyen bir şapka vazifesi de yapıyor. Lamy Studio ya bana göre esas kimliğini veren parça klipsidir. Şekil itibariyle dolmakalemlerde alıştığımız klipslerden son derece farklı. Lamy, son derece estetik ve zekice hazırladığı klipste kullanıcı eğilimlerini gözeterek bilgi birikimini öne çıkarmış. Gerçekten Lamy bu dolmakalemde imzasını klipsle atmış denilebilir. Öyleki bu kalemi daha sonra yine görseniz klipsinden tanıyarak Lamy Studio olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu denli özgün bir tasarımı vardır.
Dolmakalemlerde kapaklar işçiliğin yüksek önem yüklendiği prestij alanlarıdır. Bu önem yüzünden dolmakalemlerde klips taç ve bilezik kısımlarına özel bir dikkat ve özen gösterilir. Lamy Studio da bu geleneksel dolmakalem dünyası nezaket kuralına çok sade fakat güçlü bir şekilde klips detayıyla uymuş. Klips keskin formların gücüyle yuvarlak şekillerin yumuşaklığının Lamy bilgisiyle harmanlandığı bir detay olmuş. Klips taç dibinden keskin ve köşeli çizgilerle yola çıkmış. Üst tarafı keskin ve köşeli alt tarafı yuvarlak hatlı klips bölgesi hem dolma kaleme güçlü tutunuyor hem de dolmakalemin takılacağı bölgeye rahatça girerken güçlü tutunmasını da sağlıyor. Klips ucu bölümüne yassılaşarak inen klips özellikle beylerin ceket ve gömlek ceplerine sorunsuz, rahat takılmasına imkan veriyor. Kalemleri ceplerine iliştirenler bunun ne anlama geldiğini çok iyi bilirler. Mükemmel tasarlanmış klips ucu rahat ve zahmetsiz gireceği yolu bularak tüm klipsin yerine oturmasını sağlıyor. Klips te taç kısmı gibi paslanmaz çelikten imal edilmiş. Bence bu dolmakalemdeki imalatı en zahmetli ve pahalı kısmı aynı zamanda. Klips tasarımının yine teknik açıdan imalatı çok zor olan pervanelerden esinlenildiği biliniyor. Genel kanaat ve söylence; klipsin gemi pervanesi olduğunu söylese de bana göre balık formunun tamamlayıcısı, nişanesi olan denge unsuru sırt yüzgeçidir.
Lamy Studio nun kapak dahil tüm metal dış gövdesine çizilmelere dayanımlı olması için mat siyah fırın lake boya atılmış. Mat siyah lake dış gövde Lamy Studio ya iki parlak tepe bölüm arasında estetik bakımdan asalet ve uzunluk kazandırmış. Bu estetik oyun kalemi uzun gösterse de Lamy Studio aşırı uzun bir dolmakalem değil.
Lamy Studio temel modelinde bir mat siyah bir de yarı mat fırçalanmış çelik rengi iki sürümü var. Altın uçlu sürümlerindeyse farklı gövde rengi seçenekleri mevcut. Sadece bununla da kalmıyor, Lamy 2009 yılında bu kalemin sınırlı sürümünü ve bir de Paladyum sürümünü çıkarmış. Tüm modellerde tasarım tamamen aynı.
Lamy Studio yu İsviçre Ascona doğumlu tasarımcı Hannes Wettstein ortaya çıkarmış. Daha çok farklı aydınlatma ürünlerinin tasarımıyla tanınan bu iç mimar, Berlin Grand Hyatt Otelin iç tasarımını da gerçekleştirmiş. Bu tasarımı da bir baş eser olarak kabul ediliyor.


Lamy Studio nun mürekkep besleme sistemi Lamy kartuş sistemine uygun olarak tasarlanmış. Lamy kartuşla kullanabildiğiniz gibi kutusundan çıkan dönüştürücü pompa sistemiyle şişe mürekkepleri de kullanabiliyorsunuz. Damağı ve ucu birebir Lamy Safarinin kızaklı uçlarıyla aynı. Hatta Lamy Safari uçlarınızı Studio da uygunca sökerek kullabildiğiniz gibi yerel Lamy tedarikçinizden kolayca yeni uç edinebilirsiniz. Uç yazım konforu, ıslaklığı Lamy Safariyle tamamen aynı demek yerinde olur. Zira bu sistem tamamıyle Safari den alınmış. Yazım karakterini orta yumuşaklıkta ve orta ıslaklıkta diyerek özetleyebilirim. Yazım konforuyla ilgili benim tespitleri M=Orta uçlusuyla olmuştur. Mürekkep kapasitesi kartuşlu veya dönüştürücüyle denemelerim sırasında 27 sayfa A4 yazmaya yetmiştir. Bu ıslaklıkta olan bir dolma kalem için de bu mürekkep kapasitesi ciddi tatminkardır.
Sonuç olarak Lamy Studio, altın uçlu aile bireylerini deneme imkanım olmadığı için bir kenara koyarak söyleyebilirim ki fiyatıyla da, kalitesiyle de Safari den bir gömlek üstte ağır başlı ama hürriyetinden taviz vermeyen modern çizgilere sahip uzun yıllara dayanabilecek gündelik kullanım için prestijli bir dolma kalem..

    Yazmak Keyiftir. Com

blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy