menu

kokox

stickymenu

twsbi vac 700 kullanımı / twsbi vac 700 tips


TWSBI VAC 700 bir çok dolmakalem meraklısının yakinen tanıdığı ama ilk çıktığında benim başımın pek hoş olmadığı bir dolmakalem. Tutuş alanı, uç gurubu kırılmaları ve uç problemleriyle uzunca bir süre uğraştıktan sonra nihayet değişikliklerle yapısı bir haylice oturdu.

Hala sevenleri ve nefret edenleri mevcut. Gövdesinde, dolum sistemi prensibi olarak keşfedilmiş en iyi ve en yüksek kapasiteye sahip tulumba vakum tipi dolum sistemini barındıran TWSBI VAC 700, üreticisinin biraz değil bir haylice aceleciliğinin kurbanı oldu aslında. Zira tam test edilmeden piyasaya sürülmüştü.

Yukarıda da ifade ettiğim gibi problemleri hal olsa da, dolum sisteminin doğasından kaynaklanan ve bize bir problemmiş gibi gözüken bir tatsızlığı var. Bu da bizim bilgisizliğimizden ve firmanın bizi pek aydınlatmamasından kaynaklanıyor. VAC 700 ün dolumunu yapıp tulumba milini düğmesi yardımıyla gövdenin arkasına vidalıyor ve yazmaya başlıyoruz. Fakat bir müddet sonra dolmakalem kesik kesik yazmaya başlıyor. Mürekkep akışı kesiliyor.


Bunun nedeni, dolum sistemini hareketlendiren tulumba kolu düğmesini pistonlu dolmakalemlerde yaptığımız gibi saat yönünde çevirerek yerine vidalamamız. Yukarıda çizdiğim gibi bu ve benzeri dolum sistemine sahip dolmakalemler aynı bağ, bahçelerimizdeki tulumbaların mekanik prensibiyle çalışıyor. Gerçekte, düğmenin yerine vidalanması uçak gibi basınç değişikliği olan ortamlarda mürekkebin dışarı sızmaması için bir tür emniyet. Ancak düğmeyi vidaladığımızda mürekkep besleme sistemi ve damakta kalan son mürekkeple yazarak idare ediyoruz. Kısa süreli kullanımlarda bu önemli bir avantaj. Zira uçta fazla mürekkep birikimi ve katılaşmasının önüne de geçiyor. Fakat uzun süreli yazımlardaysa kabusa dönüşüyor. Öyleyse ne yapmak lazım?
Eğer VAC 700 ü uzun süreli kullanacaksak; üstteki resimde görüldüğü gibi düğmeyi saat yönünün aksine vidalandığı yerden gevşeyene kadar döndürüyoruz. Ardından da dolum sisteminin, damağa girişi tıkamış olan çanak kısmını geriye çekmemiz gerekiyor. Bunun içinse düğmeyi çok az geriye doğru çekerek mürekkebi damağa gönderiyoruz. Geri çekme miktarını düğmeden gayet rahatlıkla hissedebilirsiniz. Düğme size sıkıştığı yerden kurtulma hissini verdiği anda bırakın. Çok fazla geri çekerseniz de bu sefer arkadaki mürekkebin öne geçişini tıkamış olursunuz. Zaten şeffaf gövdesi yardımıyla arkadaki mürekkebin öne geçtiğini rahatlıkla görebilirsiniz.

Mürekkeb damağa doğru yol aldığında; eğer damak çok kuruysa yani damaktaki mürekkep bitmişse damak doyuma ulaşana kadar beklemek gerekiyor. VAC 700 ile iyi geçinmenin yollarından bir tanesi de bu düğmeyi verimli ve dikkatli kullanabilmekte. Bir de VAC 700 ün işi bittiğinde düğmenin tekrar yerine vidalanmasında.




blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy